Quantcast

Coach Zarou: Εναλλακτικότητα και σύγχρονη φιλοσοφία εκγύμνασης

Φωτογραφίζει η Αγγελική Καλαμαρά

Ο Coach Zarou ανοίγει τις πόρτες του Zarou Zone στο Γκάζι και αναλύει φιλοσοφία, τεχνικές και σύγχρονες μορφές προπόνησης, αναθεωρώντας κάθε κλισέ.

Μίλησέ μας για το Zarou Zone. Φιλοσοφία, προγράμματα και τεχνικές.
Το Zarou Zone δεν είναι γυμναστήριο. Είναι ένα εργαστήριο που καταγράφει τη σχέσης του ανθρώπου με την άσκηση και το σώμα του. Εδώ το σώμα είναι ιερό και κάθε μέλος θεωρείται αθλητής, ανεξαρτήτου επιπέδου και φυσικής κατάστασης. Άλλωστε η φύση μας είναι πολύ πιο δραστήρια από αυτή που έχουμε φτιάξει στις μέρες μας. Εδώ κάνουμε μαθήματα spinning, trx, yoga και αλλά πολλά. Δεν σταματάει το μυαλό μου να φτιάχνει προγράμματα για να μη μπουχτίζει το σώμα και νους.

Ποιός είναι ο κόσμος που έρχεται στο Zarou Zone;
Όταν βρήκα αυτόν τον χώρο στο Γκάζι είχα στο μυαλό μου την ταινία του Φατίχ, Soul kitchen. Φαντάστηκα λοιπόν ένα μαγαζί γεμάτο ενέργεια, διαφορετικές απόψεις και στυλ ασκούμενων, που να γουστάρουν τη διαφορετικότητα στην άσκηση.
Σήμερα, στο Zarou Zone θα συναντήσεις επώνυμους, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, αθλητές αλλά και τους γείτονες της διπλανής μου πολυκατοικίας, που τους άρεσε ο τρελός προπονητής που τους χαλούσε με τις φωνές του την ηρεμία τους.

Ποιό είναι το δικό σου story; Τα πρώτα βήματά σου στο χώρο και η πρώτη επιχειρηματική σου κίνηση.
Δούλευα από το 1996 στη Νίκαια, σε υπόγειο γυμναστήριο παλαιάς κοπής. Επίσης ξεκίνησα το 1998 δουλεύοντας -φοιτητής ακόμη- στη νέα αλυσίδα γυμναστηρίων της εποχής Universal. Μέχρι το 2009 υπηρέτησα τα γυμναστήρια δουλεύοντας σαν μάνατζερ και διευθυντής σε μεγάλες αλυσίδες, όπου ήρθε η κρίση και αποφάσισα να απελευθερωθώ.  Έκανα λοιπόν το πρώτο μου βήμα σε ένα μικρό χώρο και στη συνέχεια επεκτάθηκα. Ήμουν τυχερός γιατί στη πορεία γνώρισα τον Θοδωρή Ηλιάδη και πιστέψαμε ο ένας στις αρετές του άλλου και σήμερα είμαστε αχώριστοι συνεργάτες και χορηγοί των προσπαθειών μας.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή θα άλλαζες κάτι;
Θα έκανα οικογένεια νωρίτερα, αλλά να που το Κατερινιώ μου… ήρθε στη ζωή μου τα τελευταία χρόνια! Πατέρας πλέον, θα ήθελα να είχα κάνει αυτό το βήμα νωρίτερα, να παίζω περισσότερο με τον Zarouli.

Μία καλή διατροφή και καθημερινή άσκηση, συνεισφέρει στη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Εσύ ακολουθείς αυστηρό πρόγραμμα ή επιτρέπεις στον εαυτό σου και τις «ατασθαλίες»;
Αγαπάω τις ατασθαλίες. Δεν μπορώ την τελειότητα, πόσο μάλλον στη διατροφή. Αυτό που λέω πάντα είναι το μέτρο. Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται σταδιακά. Αν πιέσουμε παραπάνω το σώμα μας και τον οργανισμό μας, αυτό θα αντιδράσει αρνητικά. Λίγο φαγητό χωρίς εξαίρεση τροφών, πολύ νερό και άσκηση.

Πόσο σημαντικό είναι το «κίνητρο» στη διαδικασία της εκγύμνασης και πώς μπορεί να το βρει κανείς;
Χωρίς κίνητρο δεν γίνεται δουλειά. Αν δεν βάλεις ένα στόχο πραγματικό δεν πας πουθενά. Έρχονται πολλές φορές και μου λένε «θέλω να χάσω 5 κιλά», αυτό με σκοτώνει.  Άσκηση γαμώτο δεν σημαίνει να μπαίνω στο medium.

Άσκηση σημαίνει να σηκώνομαι το πρωί και να μην πονάω.

Να μπορώ να περπατήσω 10χλμ χωρίς να χρειαστώ γιατρό.  Άσκηση σημαίνει αποτέλεσμα. Βάλτε στόχο λοιπόν την επόμενη Κυριακή να περπατήσετε 5χλμ και την επόμενη εβδομάδα 7. Δεν το καταλάβατε αλλά γραφτήκατε στο Ζarou Ζone!

Για ένα άτομο με πολύ περιορισμένο χρόνο τι θα του πρότεινες; Ποιο θα ήταν το πρόγραμμα για να βρίσκεται σε «φόρμα»;
Περπάτημα από το σπίτι έως τη δουλειά και πίσω!

Βλέπεις την «υπερβολή»; Υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να γυμναστούν παραπάνω και η διαμόρφωσή του σώματός τους να «προκαλεί». Σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο εγκρίνεις/επιβραβεύεις/σε ελκύει μια τέτοια εικόνα;
Παντού υπάρχει υπερβολή. Το fitness είναι γεμάτο από υπερβολή. Ψεύτικα, άρρωστα σώματα παντού. Εγώ κάθε φορά που βλέπω μια τέτοια φωτογραφία κάνω διάγνωση. Τι έχει πάρει, πόσο αφυδατωμένο και ταλαιπωρημένο είναι το κορμί.

Υπάρχει πρότυπο ιδανικού ανδρικού και γυναικείου σώματος;
Αγαπάω όλα τα σώματα και προσπαθώ να κάνω και τους ασκούμενούς μου να αγαπήσουν το δικό τους και να προσπαθήσουν να το βελτιώσουν ανάλογα με τις προδιαγραφές του. Τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο!

Zarou Zone
Κωνσταντινουπόλεως 31, Αθήνα

More Stories
breitling didee1
Breitling: To Νέο Greek limited Edition εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι
DIDÉE.GR