Quantcast
κάθετοι κήποι

10 κάθετοι κήποι απαράμιλλης γοητείας σε μεγάλα κτίρια

Oι κάθετοι κήποι έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς αφήνοντας τους κλασικούς κήπους στο παρελθόν. Οι συγκεκριμένοι διαμορφώνουν «πράσινους» τοίχους και στολίζουν τόσο εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους. Πέρα από το ότι προσθέτουν ένα φυσικό στοιχείο στο χώρο, μπορούν εύκολα να σταθούν από μόνα τους ως έργα τέχνης. Επιπλέον, καθαρίζουν τον αέρα με φυσικό τρόπο, ωφελώντας παράλληλα και την υγεία. Οι παρακάτω φωτογραφίες αποδεικνύουν πώς μπορεί ένας κάθετος κήπος να μετατρέψει σε «ζωντανό» το χώρο όπου τοποθετείται. Μια εξαιρετική αλλά και ασυνήθιστη επιλογή σχεδιασμού για τους τοίχους.

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Οι J.M.Bonfils and Associates σχεδίασαν το κτίριο του East Village στη Βηρυτό του Λιβάνου, με έναν παραδοσιακό λιβανέζικο κήπο σε κάθετο σχήμα, εξοικονομώντας πολύ χώρο.

Το Musée du Quai Branly στο Παρίσι είναι ένα καταπράσινο τοπίο στη μέση της πολυσύχναστης πόλης. Έκτασης άνω των 800 τετραγωνικών μέτρων, ο τοίχος με τα 15.000 φυτά δημιουργήθηκε από τον Patrick Blanc και καλύπτει ολόκληρη την πρόσοψη του μουσείου εκτός από τα παράθυρα.

To L’Oasis D’Aboukir είναι έργο του Patrick Blanc στο Παρίσι της Γαλλίας, στο οποίο η μία πλευρά ενός ιστορικού κτιρίου μετατρέπεται σε ένα μαγευτικό, κατακόρυφο κήπο, που καλύπτεται από 237 διαφορετικά είδη φυτών.
Στην πόλη του Μεξικό, το Downtown Mexico είναι ένα boutique ξενοδοχείο σχεδιασμένο από το Cherem Serrano Arquitectos, με μια εσωτερική αυλή που διαθέτει αυτό το τεράστιο πράσινο τείχος.
Σχεδιασμένο από το στούντιο PAUL CREMOUX στην πόλη του Μεξικό, το Casa CorManca κρύβει μια σειρά από πολυεπίπεδους υπαίθριους χώρους που επωφελούνται από έναν πανέμορφο, κάθετο κήπο. Ο τοίχος διαθέτει πάνω από 4.000 φυτά, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα αυξάνοντας παράλληλα την υγρασία.
Το Del Amo Fashion Center στην πόλη Torrance της California, φιλοξενεί ένα πράσινο τείχος, που δημιουργήθηκε από την Habitat Horticulture. Τα φυτά, από τα τοιχώματα καταλήγουν σε κανονικές γλάστρες, κάτω από τις οποίες δημιουργούν σημεία χαλάρωσης για τους επισκέπτες, απολαμβάνοντας την καταπράσινη θέα.
Η ομάδα της Meristem Design ανέλαβε το σχεδιασμό αυτού του κατακόρυφου κήπου γύρω από ένα στρογγυλό παράθυρο στα γραφεία της Skanska. Ενσωμάτωσε ένα μείγμα τροπικών φυτών – περίπου 35 φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο – στον αυτο-ποτιζόμενο τοίχο, εξοπλισμένο με ειδικό φωτισμό ημέρας για τη διατήρηση της βλάστησής τους.
Αυτό το ουκρανικό διαμέρισμα, σχεδιασμένο από το Ki Design Studio, όχι μόνο διαθέτει μια τσουλήθρα για μεταφορά από το δεύτερο όροφο στον κύριο, αλλά έχει και έναν κάθετο τοίχο διπλού ύψους, που φέρνει μια δόση πράσινου στο σύγχρονο χώρο.
Το Adelaide Zoo Entrance Precinct δημιουργήθηκε από τον Hassell στην πόλη της Αδελαΐδας που κάποτε θεωρούνταν υποβαθμισμένο. Η νέα είσοδος προσελκύει τους επισκέπτες με ένα «ζωντανό» τείχος γεμάτο από πλούσια, τοπικά φυτά.
Αυτό το κτίριο πολλαπλών χρήσεων στο University of Ottawa ήταν ένα έργο συνεργασίας μεταξύ των KWC Architects και Diamond Schmitt Architects. Ένας τοίχος έξι ορόφων, ο ψηλότερος στη Βόρεια Αμερική, καθαρίζει ενεργειακά τον αέρα και έτσι χαρίζει στο κτίριο την πιστοποίηση LEED Gold.
More Stories
breitling didee1
Breitling: To Νέο Greek limited Edition εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι
DIDÉE.GR