Quantcast
Vitra Tramshed London Showroom Copyright Vitra Photography by Taran Wilkhu 3 copy 2048x1365

Ο εντυπωσιακός εκθεσιακός χώρος της Vitra στο Shoreditch

Η ελβετική εταιρεία κατασκευής επίπλων Vitra άνοιξε τη “ναυαρχίδα” της στο Ηνωμένο Βασίλειο στο διατηρητέο κτίριο Tramshed Grade II στο Shoreditch του Ανατολικού Λονδίνου.

Η ομάδα της Vitra –με επικεφαλής τον Till Weber, τον δημιουργικό διευθυντή της εταιρείας– ανέλαβε το project της διαμόρφωσης του ιστορικού κτιρίου, που αρχικά χτίστηκε ως σταθμός παραγωγής ενέργειας για το τραμ του ανατολικού Λονδίνου από τον Emmanuel Vincent Harris το 1905. Ο Weber ανέφερε ότι η προσεκτικά μελετημένη επιλογή χρωμάτων (πράσινο, υπόλευκο, κόκκινο, μαύρο) συνδέεται άρρηκτα με κατασκευαστικές λεπτομέρειες του κτιρίου με αποτέλεσμα τη δημιουργία του ιδανικού σκηνικού για να τις δημιουργίες της Vitra.

“Προσπαθήσαμε να μην απαλλαγούμε από οτιδήποτε μπορούσαμε να επαναχρησιμοποιήσουμε, όπως ο φανταστικός φεγγίτης. Στην ουσία το κτίριο μας οδήγησε. Είναι πάντα δύσκολη η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ μιας προϋπάρχουσας ισχυρής αρχιτεκτονικής όπως αυτή, και μιας πιο σύγχρονης προσέγγισης”, εξηγεί ο Till Weber.

Vitra Shoreditch

Αποτίοντας φόρο τιμής στην αρχιτεκτονική κληρονομιά του κτιρίου και αφήνοντας ορισμένα κομμάτια ανέγγιχτα, όπως η πρόσοψη, η ομάδα επιμελήθηκε με περισσή προσοχή το συγκεκριμένο project.

Πρόκειται για έναν πολυχώρο που διαθέτει χώρο εκδηλώσεων, αίθουσες συσκέψεων και γραφεία, ενώ φιλοξενεί και μια εκτεταμένη συλλογή επίπλων της εταιρείας ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να γνωρίσουν τα εμβληματικά κομμάτια της μάρκας από κοντά.

Ο πάγκος από μάρμαρο terrazzo, τα κόκκινα τούβλα και τα διακοσμητικά στοιχεία σε τόνους του πράσινου έρχονται σε αντίθεση, συμπληρώνοντας αρμονικά τη βικτωριανή αισθητική του κτιρίου.

Vitra Shoreditch

Η επιλογή του blanc de treillage –μια ζεστή υπόλευκη απόχρωση– για το εσωτερικό, δημιουργεί μια αίσθηση αρμονίας, ενώ σχεδιαστικές πινελιές, όπως η κυματιστή κουρτίνα που τυλίγεται γύρω από τον κυκλικό χώρο συνάντησης, καταφέρνουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πολυχώρου.

Five Vitra Classics

1. Alcove

Το σχέδιο του Ronan και του Erwan Bouroullec έχει ονομαστεί “ένα δωμάτιο μέσα σε ένα δωμάτιο”. Ένας καναπές με εκδόσεις από μονοθέσιος έως και τεσσάρων ατόμων -με ψηλές “πλάτες” και “μπράτσα”- που εξασφαλίζει ιδιωτικότητα και μείωση του θορύβου.

2. Soft Work

Σχεδιασμένος από τον Edward Barber και τον Jay Osgerby για τη Vitra, αυτός ο σταθμός εργασίας με επίκεντρο τον καναπέ, δίνει έμφαση στην άνεση και την ευελιξία και έχει σχεδιαστεί για τους δημιουργικούς ανθρώπους του 21ου αιώνα. Το Soft Work διατίθεται σε μια σειρά σχημάτων και διαμορφώσεων για να ταιριάζει σε κάθε περιβάλλον.

Vitra Shoreditch

3. Artek Bar Stool 64

Μέρος αυτού που κάνει το σχέδιο του Alvar Aalto κλασικό είναι ότι δεν υπάρχει λάθος τρόπος ή λάθος μέρος για να τοποθετηθεί. Είτε πρόκειται για εστιατόριο, γραφείο, κουζίνα ή σαλόνι, το σκαμπό του Φινλανδού σχεδιαστή και αρχιτέκτονα δείχνει πάντα υποδειγματική επιλογή. Η απλή εμφάνιση κρύβει αριστοτεχνικά την περίπλοκη καινοτομία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Aalto ανακάλυψε πώς να λυγίζει το ξύλο χρησιμοποιώντας μια καινοτόμα τεχνική κοπής.

Vitra Shoreditch

4. Fauteuil Direction Pivotant

Η σχεδίαση του 1951 του Jean Prouvé είναι προπάτορας της εργονομικής καρέκλας γραφείου. Σήμερα, περισσότερα από 70 χρόνια μετά, το περιστρεφόμενο κάθισμα, η ανακλινόμενη πλάτη και το μαλακό δέρμα, προσφέρουν άνεση και ευελιξία.

Vitra Shoreditch

5. Aluminium Chair EA 117

Ένα αναγνωρίσιμο σχέδιο, στον βαθμό που η εμφάνιση γίνεται συνώνυμη με τη μοντέρνα εικόνα ενός χώρου εργασίας. Ο Ray και ο Charles Eames δημιούργησαν αρχικά την καρέκλα για την ιδιωτική κατοικία ενός Αμερικανού συλλέκτη έργων τέχνης, η γοητεία βρίσκεται στην απλότητα.

Vitra Shoreditch Vitra Shoreditch

Source | The Modern House

More Stories
Lemon 4
Το “Lemon” γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
DIDÉE.GR