Quantcast
installation srgm alex katz gathering 2022 23 1

Gathering: Μια ρετροσπεκτίβα του Alex Katz φιλοξενείται στο μουσείο Guggenheim

Γεννημένος το 1927 από Ρώσους μετανάστες στο Μπρούκλιν, ο Alex Katz είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες της γενιάς του. H καριέρα του είναι σχεδόν παράλληλη με τη σύγχρονη ιστορία της Νέας Υόρκης η οποία αποτελούσε χωνευτήρι του μοντερνιστικού πειραματισμού.

Από τους πίνακές του της δεκαετίας του 1950, οι οποίοι περιελάμβαναν πολλά πορτρέτα φίλων και της συζύγου του, Ada μέχρι τα πιο πρόσφατα κολάζ, έργα χαρακτικής και τοπία μεγάλης κλίμακας, η καριέρα του δεν σταμάτησε να αναπτύσσεται.

Είναι απολύτως φυσιολογικό, λοιπόν, το εμβληματικό Μουσείο Solomon R. Guggenheim του Frank Lloyd Wright – το οποίο γιόρτασε πρόσφατα την 63η επέτειό του – να φιλοξενεί μια αναδρομική έκθεση του Katz με τον τίτλο: Alex Katz: Gathering, ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη.

«Κοιτάζοντας τα έργα του, μπορείς να νιώσεις ότι ο Alex Katz δεν αποτύπωνε απλά ανθρώπους αλλά και τη μεταβαλλόμενη εικόνα της Νέας Υόρκης», λέει ο Richard Armstrong, διευθυντής του Guggenheim.

“Η πρόκληση του σχεδιασμού αυτής της έκθεσης ήταν η εξαιρετική ιστορία που εμπεριέχει. Μας προσέφερε μια σπάνια ευκαιρία να συμπεριλάβουμε έργα που χρονολογούνται από την αρχή της μεταπολεμικής περιόδου και επίσης να είμαστε σε διαρκή διάλογο με τον ίδιο τον καλλιτέχνη που στα 95 του κάνει μερικά από τα πιο καθηλωτικά και πειραματικά έργα της καριέρας του” προσθέτει η Katherine Brinson, Επιμελήτρια Σύγχρονης Τέχνης του Guggenheim.

Image002 1
Alex Katz, Ada Ada (σύζυγος) , 1959

Η έκθεση ξεκινά με έναν πίνακα του 1946- ένα τρυφερό πορτρέτο της μητέρας του Katz, Sima- ακολουθούμενο από σκίτσα επιβατών του μετρό από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και παραθαλάσσια τοπία από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Καθώς εξελίσσεται η έκθεση, ξετυλίγεται ένα χρονολόγιο του έργου του Katz των τελευταίων 70 χρόνων, με κάθε όροφο να αντιπροσωπεύει περίπου μια δεκαετία της καριέρας του Katz με τον τελευταίο όροφο να φιλοξενεί τους πιο πρόσφατους πίνακες του.

Image003 1
Alex Katz, 4 PM, 1959
Image005 1
Alex Katz, Crosslight, 2019
Image006 1
Alex Katz, Yellow Tree 1, 2020

Για πολλούς τα πιο πρόσφατα έργα του Katz, όπως το Yellow Tree 1 το οποίο είναι ζωγραφισμένο σε πιο  ιμπρεσιονιστικό ύφος, με απλωμένα φθινοπωρινά φυλλώματα να κατακλύζουν το επίπεδο της εικόνας – αποτελούν όραμα γενναιοδωρίας, αισιοδοξίας και χαράς.

Η έκθεση Alex Katz: Gathering θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023.

Source | VOGUE US

More Stories
Vipp Cold Hawaii 15 (1)
Vipp Cold Hawaii: H απομονωμένη κατοικία στο Εθνικό Πάρκο Thy της Δανίας
DIDÉE.GR