Quantcast
r m

Η Rebeca Mendoza και η συναρπαστική ιστορία του πολυτελούς brand Mark Cross

Η creative director του ιστορικού brand Mark Cross, Rebeca Mendoza, περιγράφει την μεγάλη διαδρομή του παλαιότερου brand πολυτελείας της Αμερικής -γνωστό για τα εκλεκτά δερμάτινα είδη και τις γυναικείες τσάντες- καθώς και το πως η ίδια διδάσκεται από την εμπειρία αυτή. 

Ιδρύθηκε στη Βοστώνη το 1845 από τον Henry W. Cross, πήρε το όνομά του από τον μονάκριβο γιο του και ξεκίνησε την πορεία του ως ένα brand δερμάτινων ειδών πολυτελείας που προορίζονταν για τη δραστηριότητα της ιππασίας. Στα τέλη του 1800 αγοράστηκε από έναν υπάλληλο, τον Patrick Murphy, ο οποίος μετέφερε τα κεντρικά γραφεία της μάρκας από τη Βοστώνη στη Νέα Υόρκη. Ο γιος του, Gerald, και η σύζυγός του Sara – που ανέλαβαν πλήρως την εταιρεία το 1934 – μετεγκαταστάθηκαν στο Παρίσι όπου γρήγορα καθιερώθηκαν ως εκπρόσωποι του αμερικανικού πνεύματος.

1661357204 mark cross sara and gerald murphy 1

Όταν οι Murphys μετακόμισαν στο Παρίσι το 1921, ανέπτυξαν γρήγορα επαφές με μια σειρά καλλιτεχνών και συγγραφέων όπως Cole Porter, Pablo Picasso και F. Scott Fitzgerald, του οποίου το κλασικό έργο Tender Is the Night βασίστηκε στους Murphys. “Ο Πικάσο ζωγράφισε τη Sara πολύ”, λέει η Mendoza. “Οι περισσότεροι από τους πίνακες που βλέπετε από τον Πικάσο με γυναίκες που φορούν μαργαριτάρια, ήταν εμπνευσμένοι από τη Sara. Φορούσε τα μαργαριτάρια της ακόμη και στην παραλία. Για την πρώτη μας σεζόν, ενσωμάτωσα λίγο από αυτή την ιστορία με τα μαργαριτάρια γιατί το θεώρησα πολύ γλυκό”.

Ο Gerald και η Sara χρησιμεύουν ως πηγές έμπνευσης για την Rebeca Mendoza, καθώς επιχειρεί να δώσει ξανά ζωή στο εμβληματικό αμερικανικό brand.

Η Mendoza, εργαζόταν στο παρελθόν σε εταιρείες με επίκεντρο τη Νέα Υόρκη, όπως Proenza Schouler και Calvin Klein, ενώ ταυτόχρονα διηύθυνε και το δικό της brand RYE μαζί με τον σύζυγό της, Ryan Clements.

1661356117 mark cross creative director rebeca mendoza 1

Η χαλαρή στάση των Murphys είναι κάτι που η Mendoza ελπίζει να ενσωματώσει στο σύγχρονο όραμά της για το brand. “Οι Αμερικανοί έχουν αυτόν τον τρόπο ζωής και έναν τρόπο αλληλεπίδρασης με την πολυτέλεια που είναι πολύ πιο περιστασιακός, έτσι όπως ακριβώς πρέπει να είναι, ειδικά για το σημείο που βρισκόμαστε τώρα”, αναφέρει και εξηγεί: “Αυτό σημαίνει ότι ενώ έχουμε να διαχειριστούμε εμβληματικά στυλ του brand πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να εμφυσήσουμε παιχνιδιάρικες πινελιές που προσελκύουν τον νεότερο και ίσως πιο τολμηρό πελάτη, για παράδειγμα προσθέτοντας φτερά, στρας και νέον χρώματα. Ό,τι όμως είναι iconic, το αφήνω ως έχει”.

1661356702 mark cross fall winter 2022 collection 3 1

Η Mendoza προσθέτει ότι η συχνή χρήση της ισπανικής παροιμίας από τον Gerald “Living well is the best revenge” είναι μια φράση που ταιριάζει στη νέα εποχή του Mark Cross. “Όσο περισσότερα μαθαίνω για το brand, τόσο περισσότερο βλέπω ότι οι άνθρωποι που έχουν περάσει από αυτό, έχουν αφήσει το σημάδι τους με πολύ κομψό τρόπο. Η εταιρεία δεν έχει παραστρατήσει ποτέ. Ήταν πάντα πολυτελείας”.

Παρόλο που το brand Mark Cross δεν είναι ένα δημοφιλές όνομα με τον ίδιο τρόπο που είναι άλλα brand πολυτελείας, η επιρροή του όμως δεν πρέπει να υποτιμάται. “Κάθε εταιρεία στην οποία εργάστηκα είχε πάντα στοιχεία Mark Cross στο vintage αρχείο της”, λέει η Mendoza.

Σήμερα, τα προϊόντα που παράγονται, κατασκευάζονται στα ίδια ιταλικά εργοστάσια που χρησιμοποιούνταν πριν από 40 χρόνια. “Έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε πιο βιώσιμοι. Δεν κάνουμε υπερπαραγωγή, ελέγχουμε με ποιους συνεργαζόμαστε και τι παράγουμε.”, εξηγεί η σχεδιάστρια.

1661356291 mark cross fall winter 2022 collection 1

Είναι αυτή η κληρονομιά της αυθεντικότητας, της πολυτέλειας και της καλής ζωής που έδειξε τον δρόμο στο brand Mark Cross μέσα στις δεκαετίες. “Υπάρχει μια διαφήμιση που κυκλοφόρησε στους New York Times τη δεκαετία του ’80 που έλεγε “Mark Cross — Here Today, Here Tomorrow”, που πάντα αγαπούσα. Ένα ισχυρό μήνυμα που τα λέει όλα”. αναφέρει κλείνοντας η Mendoza.

Source | L’OFFICIEL USA

More Stories
schweppes brand ambassadors vasilis kyritsis 0(2)
Το Schweppes απογειώνει την εμπειρία κάθε cocktail μαζί με τον κορυφαίο bartender Βασίλη Κυρίτση
DIDÉE.GR