Quantcast
kodo landscape

Kodo Nishimura: O Ιάπωνας make-up artist μιλά για τη φιλοσοφία του

Η αποδοχή του εαυτού του, η έννοια της ομορφιάς, το μακιγιάζ και ο διαλογισμός είναι μόνο μερικά από αυτά για τα οποία μίλησε ο -συν όλων των άλλων- LGBTQIA+ ακτιβιστής, Kodo Nishimura, στο Wallpaper Mag.   

Ο βουδιστής μοναχός, make-up artist και ακτιβιστής LGBTQIA+ έχει κάνει καριέρα συνδυάζοντας παραδόσεις αιώνων με σύγχρονες ευαισθησίες ενώ πρόσφατα εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο.

Ο συγκεκριμένος μοναχός δεν θυμίζει σε τίποτα την κλασική οντότητα μοναχού. Φοράει τακούνια, βάφεται ενώ φοράει ιδιαίτερα ρούχα.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, πραγματοποίησε μια σειρά εκδηλώσεων στο μοντέρνο κατάστημα του Λονδίνου για σκανδιναβικά και ιαπωνικά τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη, το Pantechnicon. Μια από αυτές τις εκδηλώσεις έγινε ο τόπος της συνέντευξης στην οποία μιλά για εκείνον κυρίως, εμπνέοντας και όλους εμάς.

Μιλά για το τι φοράει εκείνη την ημέρα ενώ δείχνει φωτογραφίες που δημοσιεύει τακτικά στο Instagram του. Το κιμονό-πουκάμισο είναι δημιουργία του στιλίστα του, που έβαψε, πρόσθεσε νέα κουμπιά και ένωσε δύο πουκάμισα Uniqlo.

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό το γεγονός ότι ένας βουδιστής μοναχός είναι τόσο γοητευμένος από τα ρούχα και το μακιγιάζ και ότι τεκμηριώνει αυτά του τα ενδιαφέροντα στο Instagram. Ακόμη και το γεγονός ότι έχει λογαριασμό στο Instagram είναι από μόνο του μια υπέρβαση από τα καθιερωμένα.

Πριν μερικά χρόνια, την ίδια άποψη είχε και ο ίδιος, ο οποίος γεννήθηκε σε οικογένεια βουδιστών ιερέων και μεγάλωσε σε ναό. Στην εφηβεία, πάλευε να καταλάβει πώς θα μπορούσε να συμβιβάσει την LGBTQIA+ ταυτότητά του με τη βουδιστική ανατροφή του και μόλις μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στα 18 του άρχισε να ασπάζεται πλήρως την ομοφυλοφιλία του.

kodo kodo nishimura buddhist monk lgbtqia activist and make up artist will be doing a series of talks and workshops at pantechnicon in london in march

“Όταν ήμουν στη Νέα Υόρκη ή όταν ταξίδευα στην Ευρώπη, ένιωσα ότι οι θρησκευτικές αξίες είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους ανθρώπους στο να είναι ο εαυτός τους. Όταν μελέτησα τον Βουδισμό τον μίσησα γιατί… πώς μπορείς να ελευθερωθείς υπό μια τέτοια συνθήκη; Αλλά η μητέρα μου, που είναι μουσικός, μου είπε ότι “πριν πεις ότι δεν σου αρέσει ο Μότσαρτ, πρέπει να μελετήσεις τη μουσική του. Πρέπει να αναλύσεις τη σύνθεση, να την παίξεις και μετά μπορείς να έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη”. Δεν την είχα σε ότι έχει να κάνει με τον Βουδισμό, γι’ αυτό αποφάσισα να πάω στην εκπαίδευση μοναχών, για να δω πώς είναι και αν θα μπορούσε να με βοηθήσει να εξελιχθώ ως άνθρωπος.”

Η επιστροφή στην Ιαπωνία και η έναρξη της διετούς εκπαίδευσης μοναχών δεν άργησε. Ο Nishimura συνειδητοποίησε τότε ότι:  “Ο Βουδισμός υποστηρίζει στην πραγματικότητα τα LGBTQ άτομα και λέει ότι όλοι μπορούν να απελευθερωθούν. Η ουσία της βουδιστικής διδασκαλίας δεν είναι να διατηρήσει μια παραδοσιακή εικόνα αλλά να βοηθήσει τους ανθρώπους. Σκέφτηκα, λοιπόν, γιατί δεν εφαρμόζω αυτή τη διδασκαλία σε κάτι που ενδιαφέρει τους ανθρώπους σήμερα, όπως το μακιγιάζ ή η μόδα, προκειμένου να κάνω τον Βουδισμό πιο προσιτό;”

Ο Nishimura πιστεύει ότι “Η ομορφιά είναι η ικανότητα να βρίσκεις την ομορφιά” και το μακιγιάζ είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαφωτίσει αυτή την ανακάλυψη. Τα μαθήματα μακιγιάζ του έχουν σχεδιαστεί για όλα τα φύλα με ιδιαίτερη έμφαση στους άνδρες και τις τρανς γυναίκες. Τα σεμινάρια ενθαρρύνουν τα τολμηρά make-up looks ενώ παρέχουν συμβουλές όπως πώς να χρησιμοποιήσεις ένα concealer σε πορτοκαλί απόχρωση για να ακυρώσεις τις μπλε αποχρώσεις των σκιών της γενειάδας.

Όπως το βλέπει ο Nishimura, η επιθυμία να δείχνεις όμορφος ή όμορφη μπορεί να είναι μια θετική δύναμη παρά ένα εμπόδιο στη ζωή σου.

“Η επιθυμία μπορεί να είναι η πηγή του πόνου, αν είσαι εθισμένος σε κάτι που μπορεί να σε πνίξει μακροπρόθεσμα. Αλλά και το να απομακρυνθείς εντελώς από κάθε είδους επιθυμία, π.χ. να θέλεις να δείχνεις όμορφη, να θέλεις να έχεις περισσότερα πράγματα, δεν είναι απαραίτητα σωστό. Όσο είμαστε άνθρωποι, πρέπει να θέλουμε να ζούμε, πρέπει να θέλουμε να τρώμε και να κοιμόμαστε και να έχουμε σεξουαλικές επιθυμίες. Άρα η άρνηση της επιθυμίας δεν είναι ο στόχος. Η εξάλειψη όμως της υπέρμετρης επιθυμίας είναι η λύση. Για παράδειγμα, εάν υποφέρεις από μια κατάσταση, όπως το να χάσεις κάποιον που δεν μπορείς να φέρεις πίσω, τότε πρέπει να εγκαταλείψεις αυτήν την επιθυμία και να προχωρήσεις. Εάν είσαι τόσο εθισμένος στο να αγοράζεις ωραία ρούχα που σε κάνει να ξεμείνεις από χρήματα, τότε η λύση είναι να εγκαταλείψεις την επιθυμία και να συνειδητοποιήσεις ότι στην πραγματικότητα δεν τα χρειάζεσαι όλα αυτά. Αλλά το να είσαι εντελώς ελεύθερος από την ίδια την επιθυμία δεν είναι ο στόχος”.

Σχετικά με τους τύπους διαλογισμού, η προσέγγιση του Nishimura είναι εξίσου στοχευμένη. Αναγνωρίζει ότι η ιδέα του να αδειάσει το μυαλό μπορεί να μην αρέσει σε όλους, στην πραγματικότητα, δεν αρέσει ούτε στον ίδιο.

“Προτιμώ να γράψω όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις στο χαρτί ή να μιλήσω σε άλλους για αυτό.”,αναφέρει. “Οι σκέψεις είναι σαν φαντάσματα. Αν δεν τα κάνετε απτά, θα σας στοιχειώσουν. Εάν γράψετε τις σκέψεις σας, δεν μπορούν να σας φοβίσουν πια. Ξαφνικά δεν φοβάσαι πια γιατί ξέρεις το γιατί και το πώς.”

“Ένα άλλο πράγμα για το οποίο μιλά ο Βουδισμός είναι το πώς όλα έχουν λόγο. Κανείς δεν επιθυμεί πραγματικά να σε κάνει να νιώσεις θυμό ή λύπη αλλά μάλλον η συμπεριφορά τους απέναντί σας είναι μια αντανάκλαση του τι περνούν οι ίδιοι. Το να μπορούμε να βλέπουμε από απόσταση γράφοντας σκέψεις και εμπειρίες και αναλύοντας τες διευκολύνουμε τον εαυτό μας να καταλάβει πώς ένα άτομο αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση του πάνω μας και τελικά όλο αυτό μας κάνει να νιώθουμε πιο… ψύχραιμοι.”

Υπάρχει μια συμβουλή που σκέφτεται συνεχώς; “Είναι αμαρτία να λες ψέματα στην καρδιά σου.”, απαντά χωρίς να χάνει λεπτό. “Που σημαίνει να βρεις έναν τρόπο να είσαι σε συγχρονισμό με τον κόσμο γύρω σου και να μην λες ψέματα στον εαυτό σου. Συνεχίζω να λέω στον εαυτό μου ότι είναι δύσκολο, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κάνεις τους πάντες ευτυχισμένους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πηγαίνεις ενάντια στις προσδοκίες της κοινωνίας ή της κοινότητας σου.”

*Το βιβλίο του Kodo Nishimura,  This Monk Wears Heels: Be Who You Are κοστίζει 14,99 £ και κυκλοφορεί από την Watkins Publishing.

Source | Wallpaper Mag

More Stories
schweppes brand ambassadors vasilis kyritsis 0(2)
Το Schweppes απογειώνει την εμπειρία κάθε cocktail μαζί με τον κορυφαίο bartender Βασίλη Κυρίτση
DIDÉE.GR