Quantcast
didee x barbie13

#YouCanBeAnything: Κατερίνα Πεφτίτση x Barbie Blue Hair & Plus Size

Από μικρή ηλικία είχε ήδη αποδείξει ότι είναι μια δύναμη που πρέπει να υπολογίζεται. Αγαπούσε και αγαπάει την τέχνη και την καλαισθησία. Η στοχαστική της ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν το plus size model και makeup artist Κατερίνα Πεφτίτση ένα εμπνευσμένο πρότυπο, όχι μόνο για νεαρά κορίτσια, αλλά και για άτομα όλων των ηλικιών. Η ίδια δηλώνει πως: όταν αγαπάς τον εαυτό σου… You can be anything.

 

Η Κατερίνα εμπνέεται με την Barbie Blue Hair & Plus Size.

didee x barbie9

Σε ποια ηλικία απέκτησες την πρώτη σου Βarbie; Τι θυμάσαι από εκείνη την ημέρα;
Αρχές δημοτικού ήμουν όταν μου έκαναν δώρο την πρώτη μου barbie. Ενώ ήταν μια πάρα πολύ όμορφη κούκλα, ένα πολυπόθητο παιχνίδι που ήθελα αρκετό καιρό να φτάσει στα χέρια μου καθώς το να έχει ένα κορίτσι τη συγκεκριμένη κούκλα ήταν επιταγή της εποχής (Βarbie = No1 trend), παρατηρούσα ότι δεν είχε τίποτα κοινό με εμένα ή τις γυναίκες του κύκλου μου. Ήταν κάτι εξωπραγματικό. Δεν συναντάς εύκολα στην πραγματική ζωή και ειδικά στην Ελλάδα γυναίκες που να είναι στα χρώματα και τις αναλογίες της πρώτης κούκλας Barbie που τότε υπήρχε στην αγορά. Ευτυχώς αυτό πλέον έχει αλλάξει και η καθεμία μας μπορεί να βρει και να δει τον εαυτό της σε μία κούκλα των νέων σειρών Barbie Fashionistas της Mattel.

Τι συναισθήματα σου δημιούργησε το παιχνίδι με την Barbie σου;
Μου άνοιξε πολλούς και διάφορους ορίζοντες αφού άρχισα να τη χτενίζω, να τη ντύνω και γενικά να την περιποιούμαι. Τη δική μου κούκλα τη φανταζόμουν ενεργή σε έναν σύγχρονο κόσμο ως ανεξάρτητη και δυναμική γυναίκα. Γεγονός το οποίο δεν συναντούσα εύκολα στην επαρχία την οποία μεγάλωσα. Της είχα δημιουργήσει μία συγκεκριμένη εικόνα και ένα σενάριο κάτω από τις ιστορίες της. Ήταν ισάξια των ανδρών, οδηγούσε φορτηγά, εργαζόταν χειρωνακτικά, της είχα δώσει τη δυνατότητα να κάνει πράγματα τα οποία δεν είχα δει, ούτε ήξερα πως μια γυναίκα μπορεί να κάνει διότι τα μέχρι εκείνη την εποχή γυναικεία πρότυπα ήταν άλλα. 

Μίλησέ μας για τα παιδικά σου όνειρα. Ποιο ήταν το μεγαλύτερό σου όνειρο; Κατάφερες να το πραγματοποιήσεις;
Η ενασχόλησή μου με το μακιγιάζ και τον χώρο της μόδας πηγάζουν από την Barbie. Μέσα από την κούκλα μπορούσα να υποδυθώ ρόλους  και να εξελίσσομαι σε ό,τι επιθυμούσε το παιδικό μυαλό και η φαντασία μου. Μέσα από το παιχνίδι μπορούσα να υλοποιήσω το οποιοδήποτε σενάριο που έφτιαχνα με τις φίλες μου. Αυτά ήταν και τα πρώτα ερεθίσματα που με έκαναν να αντιληφθώ αργότερα το πόσο με ενδιαφέρει η υποκριτική, την οποία και σπούδασα με επιτυχία, έχοντας σήμερα στα χέρια μου πτυχίο από τη σχολή του Βουτσινά. Παράλληλα με την υποκριτική δε χάθηκε και το ενδιαφέρον μου για το μακιγιάζ που έχει τις ρίζες του στον τρόπο που αναγκαία μεταμόρφωνα την Barbie μου ώστε να αποδίδει ορθά τον κάθε ρόλο που της όριζα. Ποιο κοριτσάκι δεν έχει ασχοληθεί με τη μεταμόρφωση της κούκλας της; Όσον αφορά αυτό μου το πάθος για το μακιγιάζ, έφτασα στο σημείο αφού ολοκλήρωσα και τις σπουδές μου στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ σε αυτό το αντικείμενο να βραβευθώ με το πανευρωπαϊκό πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Squad Awards της ΝΥΧ Professional Makeup. Στον χώρο του μακιγιάζ χρησιμοποιώ το nickname Cathy Jones και μπορείτε να δείτε τις συμμετοχές μου στον παραπάνω διαγωνισμό στο κανάλι μου στο YouTube. 

Τι σημαίνει δύναμη για εσένα; Από πού αντλείς τη δική σου δύναμη;
Δύναμη σημαίνει να αντέχεις· κακουχίες, πισώπλατα μαχαιρώματα, χωρισμούς, αποχωρισμούς, προδοσίες… Να αντλείς δύναμη από όλα αυτά και να την πολλαπλασιάζεις. Να ξεπερνάς τα εμπόδια και να τα αποκωδικοποιείς βάζοντάς τους θετικό πρόσημο, χρησιμοποιώντας τα υπέρ σου με αποτέλεσμα να προχωράς μπροστά στη ζωή σου. Η δικιά μου ανεξάντλητη πηγή δύναμης είναι οι αγαπημένοι μου φίλοι και τα άτομα που είναι δίπλα μου και με στηρίζουν. 

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το επάγγελμα που κάνεις σήμερα και τι έχεις αποκομίσει από τη πορεία σου ως τώρα;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, ξεκίνησα ως ηθοποιός αλλά οι καιροί ήταν, και παραμένουν, δύσκολοι. Έπειτα σπούδασα αισθητική την οποία και εξασκώ επαγγελματικά τόσο ως δημιουργία και εκτέλεση καλλιτεχνικών κυρίως πρότζεκτ μακιγιάζ με special effects όσο και ως καθηγήτρια μακιγιάζ. Μέσω του GNTM έκανα ένα τρίτο μου όνειρο πραγματικότητα. Κατάφερα να δείξω στον κόσμο ένα ασυνήθιστο πρότυπο ομορφιάς, το οποίο αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό. Σήμερα εργάζομαι ως μοντέλο. Μέσα από αυτή την τελευταία μου ιδιότητα καταφέρνω και συνδυάζω όλες μου τις γνώσεις και δεξιότητες. 

Υπήρξε στιγμή στη ζωή σου που αισθάνθηκες πως δε θα καταφέρεις να πραγματοποιήσεις κάποιο όνειρό σου;
Στο πλαίσιο των θεατρικών μου σπουδών η αυστηρή κριτική και η άσχημη συμπεριφορά κάποιων καθηγητών μου με έκανε να αισθανθώ ένα τίποτα. Για κάποιος αυτή η μέθοδος διδασκαλίας είναι η σωστή ώστε να πεισμώσουν οι σπουδαστές. Βλέπουμε και περιστατικά ψυχολογικής βίας στην επικαιρότητα που αφορούν εκπαιδευτικές μεθόδους. Προσωπικά αισθάνθηκα τρομερή πίεση τότε αλλά δεν αντέδρασα. Πείσμωσα και δούλεψα. Εξάλλου από την αρχική μας επαφή με τον χώρο του θεάτρου μαθαίνουμε να κατεβάζουμε το κεφάλι σε τέτοιες παλιές τακτικές που μας σερβίρονται ως άρτιες εκπαιδευτικά που μοναδικό στόχο έχουν να μας εισαγάγουν στην μετέπειτα θεατρική πραγματικότητα που θα συναντήσουμε… οπότε αναγκαστικά και σιωπηλά κάνουμε υπομονή μπροστά σε μεγάλους και διάσημους δασκάλους. Φυσικά υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα πραγματικών εκπαιδευτικών που μας βοήθησαν τόσο στις σπουδές όσο και μετά με τις συμβουλές και την αγκαλιά το υς. Πάντα υπάρχει το Φως και το Σκοτάδι.  

didee x barbie4

Το παιχνίδι με τις κούκλες έχει αποδεδειγμένα διαπιστωθεί ότι βοηθάει στο να αναπτυχθούν οι κοινωνικές δεξιότητες ενός παιδιού. Πιστεύεις πως το παιχνίδι με τις Βarbie σου έχει βοηθήσει να αναπτύξεις την ενσυναίσθηση και την κοινωνικότητά σου;
Είναι ένα παιχνίδι που λειτουργεί ως δυνατό εργαλείο για την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Ίσως κάποιοι θεωρούν πως απλώς περνάς την ώρα σου με τις κούκλες, όμως όλα αυτά λειτουργούν στο παιδί υποσυνείδητα και το βοηθούν να χτίσει μια υγιή ψυχοσύνθεση, έντονη και αυθεντική δημιουργικότητα αλλά και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Όλα αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι το παιδί μπορεί να εκμεταλλευτεί την κούκλα σε ένα ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι με φίλες/φίλους του. Μέσα από το παιχνίδι με τις κούκλες έχει την ευκαιρία το κάθε παιδί να  δημιουργήσει μία μικρογραφία της κοινωνίας την οποία φαντάζεται και ίσως θα ήθελε πραγματικά να ζει. Σε αυτή την κοινωνία βοηθά πολύ και η νέα σειρά της Barbie με τις τόσες πολλές και διαφορετικές, ως προς την εμφάνισή τους, κούκλες. Εγώ για παράδειγμα ταυτίστηκα και είδα με την πρώτη ματιά τον εαυτό μου στην Plus size Barbie με τα χρωματιστά μαλλιά. Το κάθε κοριτσάκι μπορεί να βρει τον εαυτό του πλέον! Τέλος οι γονείς μπορούν να μάθουν πολλά για το παιδί τους μέσα από την διαδικασία του παιχνιδιού και να το βοηθήσουν με τις νέες κούκλες να αντιληφθεί καλύτερα την ποικιλομορφία και το μωσαϊκό της κοινωνίας μας. 

Η Βarbie έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα brand που πρεσβεύει παγκοσμίως την διαφορετικότητα και την ισότητα στο χώρο της κούκλας, προάγοντας έτσι τον σεβασμό απέναντι στην ποικιλομορφία. Πως σου φαίνεται αυτό;
Η Barbie προσπαθεί να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα εδώ και πολύ καιρό. Σήμερα το έχει πετύχει καλύτερα από κάθε άλλη φορά δημιουργώντας αυτή τη νέα σειρά με κούκλες που ξεφεύγουν από το εξωπραγματικό πρότυπο ομορφιάς. Υπάρχουν τόσο κούκλες που έχουν παραπάνω κιλά, όπως η δική μου αγαπημένη, όσο και κούκλες με λεύκη, με αλωπεκία, έγχρωμες, με τεχνητό μέλος, ψηλές, κοντές και τόσες άλλες. Αγκαλιάζει κάθε εμφάνιση και κάθε σιλουέτα της πραγματικής γυναίκας έχοντας ως αποτέλεσμα κάθε κορίτσι σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου να ταυτιστεί και να νιώσει οικία με κάποια από τις νέες κούκλες Barbie.

#Barbie
#YouCanBeAnything

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR