Quantcast
407678

Brutalist Berlin Map: Τα μπρουταλιστικά κτίρια του Βερολίνου

Ενώ το Βερολίνο δεν είναι συνώνυμο με τον μπρουταλισμό, ο νέος χάρτης Brutalist Berlin της Blue Crow Media μας υπενθυμίζει ότι πρόκειται για μια πόλη που φημίζεται για το γεγονός ότι υπήρξε διαιρεμένη από ένα τείχος που παρόλο που έπεσε πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες, συνεχίζει να διηγείται ισχυρές πολιτικές ιστορίες μέσω των κτιρίων του.

Ο ιστορικός αρχιτέκτονας Felix Torkar έχει επιμεληθεί τη συγκεκριμένη έκδοση -φωτογραφίες και κείμενα- παρέχοντας βαθιά γνώση για τον Μπρουταλισμό της γερμανικής πρωτεύουσας. Μερικά από τα κτίρια στον οδηγό του Torkar υπάρχει πιθανότητα να κατεδαφιστούν στο άμεσο μέλλον και, όπως εξηγεί, οι φωτογραφίες αποτελούν τεκμηρίωση της ύπαρξής τους και με έναν τρόπο αποτελούν την αέναη προστασία τους. “Νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι να εκπαιδεύσουμε το κοινό ότι υπάρχει ο μπρουταλισμός και ότι είναι ένα συνειδητό στυλ αρχιτεκτονικής που έχει λόγο ύπαρξης. “ λέει ο αρχιτέκτονας ο οποίος έζησε στο Βερολίνο τα τελευταία 15 χρόνια. “Δεν νομίζω ότι πρέπει να πειθούν όλοι ότι τα μπρουταλιστικά κτίρια είναι όμορφα ή καλύτερα από όλα τα άλλα κτίρια. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει μια πρόθεση πίσω από αυτά. “
“Το Βερολίνο ήταν νευραλγικό σημείο της σύγκρουσης του Ψυχρού Πολέμου, στο οποίο υπήρχαν και τα δύο στρατόπεδα. Ήταν πραγματικά το σημείο όπου Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο, προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποδείξουν ότι αμφότερα ήταν το ανώτερα του διχασμού μέσω εμβληματικών έργων αρχιτεκτονικής, όπως ο πύργος της τηλεόρασης.”, λέει ο Torkar.

Σε ερώτηση για το τι κάνει τον Μπρουταλισμό του Βερολίνου μοναδικό αναφέρει: “Το Ανατολικό Βερολίνο πήγε περισσότερο στον σοσιαλιστικό δρόμο του μοντερνισμού, το οποίο είναι πιο ωραιοποιημένο, ενώ το Δυτικό Βερολίνο ακολούθησε έναν δρόμο λίγο διαφορετικό με πολλούς πειραματισμούς”.

Οι αρχιτέκτονες στο Δυτικό Βερολίνο έχοντας γνώση της πυρηνικής απειλής που το περιέβαλλε, εστίασαν στην κατασκευή λιγοστών κτιρίων/ φρουρίων που φώναζαν “καταφύγιο”. Στο πλαίσιο του κινήματος του μπρουταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή η αρχιτεκτονική αντανακλά αυτό που συνέβη π.χ. στη Σοβιετική Ένωση, όταν, κάτω από μια ατζέντα δημιουργίας εθνικής ταυτότητας, οι ανησυχίες και οι προθέσεις αυτών των κοινωνιών αποτυπώθηκαν στα αρχιτεκτονικά τους έργα.

Ενώ η καλαισθησία που αποδίδεται στην αισθητική του κινήματος των Μπρουταλιστών παραμένει ένα σημείο φλογερού διαλόγου μεταξύ της αρχιτεκτονικής κοινότητας και όχι μόνο, η ιστορία αυτών των κτιρίων, ιδίως σε πόλεις όπως το Βερολίνο, είναι αδιαμφισβήτητη.

407676 407677 2 407679 407680 407681 407682 407684 407685 407683

Source | AnotherMag

More Stories
20210422 PAULO MOREIRA ARCHITECTURE CASA CEDOFEIRA 057
Το studio Paulo Moreira Architectures ανακαινίζει ένα παλιό αστικό κτίριο στο κέντρο του Πόρτο
DIDÉE.GR