Quantcast
sofia coppola portrait

Η σύγχρονη προσέγγιση στη δημιουργικότητα & η εξέλιξη της Sofia Coppola

Και ενώ ως κοινωνία, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για την ισότητα, σε όλους τους τομείς, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε σε κάποιους ανθρώπους τη δύναμή τους να ανατρέπουν τα καθιερωμένα στερεότυπα και να προσπερνούν τα όποια εμπόδια βρουν στη διαδρομή τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Sofia Coppola. Μια γυναίκα η οποία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στον -δύσκολο- κόσμο του κινηματογράφου, έχοντας κερδίσει πολλά βραβεία για σκηνοθεσία και σενάριο, συμπεριλαμβανομένου του Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου για την ταινία “Lost in Translation”.

Η Sofia Coppola έχει χαρακτηριστεί ευγενική αλλά συνάμα αυστηρή στα σετ, ένα σκηνοθετικό στυλ που αντικατοπτρίζεται σαφώς και στις ταινίες της. Έχει χαράξει ένα μονοπάτι στο Hollywood όχι μόνο ως ταλαντούχα-αναγνωρισμένη από τους κριτικούς- γυναίκα σκηνοθέτης, αλλά την ίδια στιγμή ως ικανή να κάνει τις ταινίες που θέλει (κάτι που αποτελεί μια μάλλον ασυνήθιστη ευκαιρία για τις γυναίκες όχι μόνο στη βιομηχανία του κινηματογράφου αλλά και γενικότερα).

Προτιμά τις μικρότερες ταινίες, indie-style στις οποίες εξαντλεί τη δημιουργικότητά της προβάλλοντας γυναικείους χαρακτήρες και δίνοντας έμφαση στο ξεχωριστό ύφος των ήπιων παστέλ χρωμάτων, του φυσικού φωτός και των θεμάτων απομόνωσης, εσωστρέφειας και μοναξιάς που απασχολούν και την ίδια.

Η Sofia Coppola γεννήθηκε το 1971. Είναι το μικρότερο παιδί του θρυλικού σκηνοθέτη Francis Ford Coppola και της δημιουργού ντοκιμαντέρ και καλλιτέχνιδας Eleanor Coppola. Ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός από μικρή ηλικία, έχοντας συμμετάσχει στο «The Godfather» Ι, II & ΙΙΙ όταν ήταν ακόμη μωρό. Οι αρνητικές κριτικές που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια την έκαναν να αποφασίσει ότι πρέπει να τερματίσει την υποκριτική της καριέρα στρέφοντας την προσοχή της στο γράψιμο και τη σκηνοθεσία.

Ενώ ήταν η κόρη ενός από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές όλων των εποχών, η Coppola συνέχισε να χαράζει το δικό της μονοπάτι. Κάτι που αποδεικνύεται από το “The Virgin Suicides”, ταινία της, η οποία έπαιξε στο Φεστιβάλ των Καννών το 1999.

Η δεύτερη δουλειά της Coppola έμελλε να γίνει η πιο διάσημη – το κωμικό δράμα του 2003 “Lost in Translation”. Σε σενάριο και σκηνοθεσία της Coppola, αυτή η ιστορία ενός μεγάλου σταρ του κινηματογράφου και μιας μοναχικής νεαρής γυναίκας ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ, καθιστώντας την Coppola την τρίτη γυναίκα σκηνοθέτη- υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας  (Lina Wertmüller- 1975, Jane Campion- 1993).

image 2

Η Coppola είχε δηλώσει ότι δεν θα έκανε την ταινία χωρίς τον Bill Murray, τον οποίο είχε στο μυαλό της όταν έγραφε τον χαρακτήρα του Bob Harris. Έναν χρόνο μετά από επίμονες προσπάθειες ο Murray  αποδέχθηκε την πρόταση και έγινε ο συμπρωταγωνιστής της Scarlett Johansson σε αυτήν την ασυνήθιστη ιστορία αγάπης που κατέκτησε κοινό και κριτικούς του και αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Το “Lost in Translation” δεν ήταν η μοναδική ταινία της Coppola της δεκαετίας του 2000. Ακολούθησε το δράμα του 2006, “Marie Antoinette”, με την Kirsten Dunst, ταινία η οποία κέρδισε το Όσκαρ για τα κοστούμια και έδωσε στην Coppola υποψηφιότητα για το βραβείο Palm d’Or στο Φεστιβάλ των Καννών του 2006.

Το 2010, επανέρχεται με την ταινία “Somewhere”, μια ιστορία ενός ηθοποιού του Χόλιγουντ (Stephen Dorff) που επανενώνεται με την έντεκα χρονών κόρη του (Elle Fanning). Η ταινία που απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, περιέχει βιωματικές εμπειρίες της Coppola ως παιδί καλλιτεχνών.

Η ταινία “The Beguiled” (2017), στην οποία πρωταγωνίστησαν Kirsten Dunst, Nicole Kidman και Colin Farrell της χαρισε το βραβείο Best Director στο Φεστιβάλ των Καννών το 2017.

Ωστόσο, οι καλλιτεχνικές προσπάθειες της Coppola δεν περιορίζονται μόνο στον κινηματογράφο. Έχει σχεδιάσει μια σειρά από τσάντες για τον οίκο Louis Vuitton το 2008 ενώ το προσωπικό της στυλ ντυσίματος αποτελεί έμπνευση. Έκανε την πρακτική της στον οίκο Chanel στο Παρίσι όταν ήταν μόλις δεκαπέντε ενώ ο Marc Jacobs την έχει αναφέρει ως μούσα του.

Σε ηλικία μόλις σαράντα εννέα ετών, η Coppola έχει ήδη την επιτυχία που λίγοι μπορούν ακόμη και να  ονειρευτούν. Το 2020, κυκλοφόρησε τη νεότερη δουλειά- συνεργασία της με τον Bill Murray, “On the Rocks”, στην οποία συμπρωταγωνιστεί με την Rashida Jones.

Σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία οι πιο ήσυχες, “γυναικείες” -ίσως τις χαρακτήριζε κάποιος- ταινίες της Coppola μπόρεσαν να παγιώσουν τη θέση της στον κόσμο του κινηματογράφου.

More Stories
Q4kpmjYjn42Qy4EaZZk2th 1920 80.jpeg
Portella: To ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα που προασπίζεται το παρελθόν του με συγκρατημένη πολυτέλεια
DIDÉE.GR