Quantcast

Bing Crosby: Η φωνή πίσω από το soundtrack των Χριστουγέννων, “White Christmas”

Σχεδόν 80 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του “White Christmas”, η φωνή του Bing Crosby παραμένει το απόλυτο soundtrack των Χριστουγέννων. Εκτός όμως από φωνή των Χριστουγέννων και ερμηνευτής του πιο επιτυχημένου σινγκλ όλων των εποχών, ο Crosby λάνσαρε μια νέα εποχή στη μουσική, το ραδιόφωνο και τον κινηματογράφο και δικαίως χαρακτηρίστηκε ο πρώτος multimedia σταρ.

Γεννήθηκε στην Τακόμα της Ουάσινγκτον στις 3 Μαΐου του 1903. Το πραγματικό του όνομα ήταν Harry Lillis Crosby Jr. . To Bing αποτέλεσε το “πετυχημένο” παρατσούκλι που του έδωσε ένας γείτονάς του από έναν χαρακτήρα κόμικ της τοπικής εφημερίδας.

Φοίτησε στο πανεπιστήμιο Gonzaga με βλέψεις να γίνει δικηγόρος. Όσο σπούδαζε εκεί αγόρασε ένα σετ ντραμς και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Αρχικά ενσωματώθηκε σε ένα συγκρότημα (Musicalanders) με το οποίο είχε τόση επιτυχία, με αποτέλεσμα να αφήσει τις σπουδές στην άκρη για το όνειρο μιας καριέρας στη showbiz. To 1926 μαζί με τον Άλαν Ρίνκερ, έκαναν το ντεμπούτο τους σαν δίδυμο, στο θέατρο Τίβολι του Σικάγο, με το πρώτο τους τραγούδι να λέγεται “I’ve got the girl” το οποίο κυκλοφόρησε από την Columbia.

Σύντομα ο Bing Crosby ξεχώρισε και στη δεκαετία του ’30 ήταν νούμερο ένα, με 10 τραγούδια του να είναι  στο Top 50 του 1931. Την επόμενη χρονιά, συμμετείχε στην πρώτη του κινηματογραφική ταινία (The Big Broadcast). Την ίδια εποχή έκανε το ντεμπούτο του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έγινε  ο πρώτος παρουσιαστής που ηχογραφούσε τις εκπομπές του, κάτι που επιδίωξε ο ίδιος κάνοντας επένδυση 50.000 δολλαρίων στην εταρία Ampex.

Έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αμερικανική κουλτούρα και μουσική έχοντας κάνει πάνω από 1.700 ηχογραφήσεις, με σχεδόν 400 από αυτές να μπαίνουν στο Top 50 ενώ 40 από αυτές έφτασαν μέχρι το νούμερο 1.  Ερμήνευσε τέσσερα τραγούδια που προτάθηκαν για Όσκαρ. Ο ίδιος κέρδισε Όσκαρ ερμηνείας για την ταινία “Going my Way”. To 1962 ήταν ο πρώτος που έλαβε βραβείο Grammy συνολικής προσφοράς.

Έφερε τεράστια αλλαγή στο χώρο της ποπ μουσικής. Κατέρριψε το μύθο που ήθελε τους τραγουδιστές της ποπ να ασχολούνται μόνο με τη σκηνική τους παρουσία και έφτιαξε το πρότυπο του τραγουδιστή- καλλιτέχνη. Εκτός της εξαιρετικής του φωνής, έδινε στους στίχους σημασία, κάνοντας το να φαίνεται τόσο εύκολο, σαν να μην χρειάζεται καθόλου προσπάθεια.

Στην προσωπική του ζωή τα πράγματα δεν ήταν τόσο ευχάριστα. Παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε συνολικά 7 παιδιά. Η πρώτη του γυναίκα, πέθανε το 1952 (παντρεύτηκαν το 1930) και μετά από 5 χρόνια παντρεύτηκε για δεύτερη φορά. Είχε πρόβλημα με το αλκοόλ ενώ η παρέα με τον Louis Armstrong τον μύησε στη μαριχουάνα. Την ίδια στιγμή ήταν μανιώδης γκόλφερ και επιδιώκε πάντα να έχει χρόνο για το αγαπημένο του σπόρ στο οποίο επιδιδόταν μαζί με τον κολλητό του φίλο, Bob Hope. Στο τέλος ενός αγώνα γκολφ, στις 14 Οκτωβρίου 1977, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα άφησε την τελευταία του πνοή, μετά από καρδιακό επεισόδιο.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι μεγαλύτερή του επιτυχία ήταν το White Christmas το οποίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 1941, στην καρδιά της καριέρας του, φτάνοντας στο νούμερο ένα των τσάρτς λίγες μόλις μέρες μετά την κυκλοφορία του. Έμεινε εκεί για 11 συνεχόμενες εβδομάδες ενώ ανά τα χρόνια ξανακάνει την είσοδό του. Μέχρι και σήμερα παραμένει το πρώτο σε πωλήσεις τραγούδι του Crosby αλλά και το πρώτο σε πωλήσεις σινγκλ όλων των εποχών, με πωλήσεις πάνω από 50 εκ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες.

Είναι η φωνή που έχει ηχογραφηθεί ηλεκτρονικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία ενώ αποτέλεσε έμπνευση για όλους του άνδρες τραγουδιστές που τον ακολούθησαν όπως Frank Sinatra, Dean Martin κλπ. “Ο Bing δημιούργησε πολιτισμό. Προσέφερε στην ποπ μουσική περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αυτός της έδωσε τη μορφή της. όλοι οι τραγουδιστές έχουν πάρει κάτι από τον Crosby, όλοι έχουν την ιδιοσυγκρασία του.” έχει πει για εκείνον ο Tony Bennett.

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR