Quantcast

9 φωτογραφικά στιγμιότυπα που προβάλλουν τη δυναμική της διαμαρτυρίας

Από την Κατερίνα Γιογάκη


Τα πρόσφατα γεγονότα στην Αμερική έχουν σηματοδοτήσει αλλαγές σε όλο τον κόσμο. Οι δολοφονίες αθώων Μαύρων πολιτών από αστυνομικούς και η ανεκδιήγητα άσχημη συμπεριφορά απέναντι τους οδήγησαν σε αναβρασμό και τις 50 πολιτείες, όχι άδικα. 

Διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, αλλού ειρηνικές αλλού όχι, αστυνομία στους δρόμους και απαγόρευση κυκλοφορίας σε κάποιες πολιτείες είναι η καθημερινότητα στην Αμερική πλέον.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις είναι και καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων φωτογράφοι που χρησιμοποιούν το ταλέντο τους για να υπερασπιστούν τις αλλαγές και να καταγράψουν την ιστορία. Και όλα αυτά εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας. 

Εννιά από τους φωτογράφους αυτούς, μίλησαν στην Αμερικανική έκδοση του L’Officiel και μοιράστηκαν από μια φωτογραφία τους, φωτογραφίες στις οποίες αποτυπώνονται συναισθήματα, στάσεις ζωής, αντοχή της κοινωνίας, αντίσταση στην αδικία. Και όλα αυτά παράγοντας τέχνη.

«Η αλήθεια είναι ότι δε θέλουμε να είμαστε στους δρόμους και να διαμαρτυρόμαστε για να περάσουμε το μήνυμά μας διακινδυνεύοντας να εξαπλωθεί ο COVID. Αλλά σαν μαύροι δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε αδρανείς και να απολαμβάνουμε τις ζεστές μέρες του Ιουνίου.»

Mark Clennon, Νέα Υόρκη


 

«Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτό. Η αλλαγή θα έρθει με όποιο μέσο απαιτείται. Κάθε δράση έχει και μια αντίδραση.» 

JD Barnes, Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη


«Όταν τράβηξα τη φωτογραφία, ενώ υπήρχε αναβρασμός, ένιωσα το αίσθημα της κοινότητας και τους ανθρώπους να γίνονται ένα με σκοπό την αλλαγή. »

Kay Hickman, Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη


«Έχω δει πράγματα που νόμιζα ότι θα τα διάβαζα μόνο στα βιβλία. Η εμπειρία σε αλλάζει και σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι πως σκέφτονται οι άνθρωποι που τολμούν να αλλάξουν τον κόσμο.»

Darnell Thompson, Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη


«Ακόμα θυμάμαι τη μυρωδιά του φασκόμηλου όταν μας πλησίασε αυτή η γυναίκα για να εξαγνίσει τα πλήθη. Ακόμη και όταν πλησίασε ειρηνικά τους αστυνομικούς για τον ίδιο λόγο. »

Peter Cooper, Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη


«Οι μαύροι πρέπει να είναι σε θέση να ζουν ελεύθερα και όχι να μην ξέρουν κάθε μέρα αν θα επιστρέψουν σπίτι. Η αλλαγή θα έρθει μόνο αν αλλάξουν συστήματα τα οποία έχουν υιοθετηθεί χρόνια από το έθνος. »

Lynsey Weatherspoon, Ατλάντα, Τζόρτζια


«Πως δικαιολογείται, ένας Λευκός να διαδηλώνει υπέρ των μαύρων χωρίς μάσκα, εν μέσω μιας πανδημίας που σκοτώνει δυσανάλογα μαύρους; »

Alexis Hunley, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια


«Παρά τον πολύ άσχημο λόγο για τον οποίο συναντηθήκαμε, ήταν πολύ όμορφο να βλέπουμε νέους να γίνονται ένα, να υψώνουν τις φωνές τους και να ηγούνται των καταστάσεων.»

Xen Ροκφοντ, Ιλλινόις


«Ως Μαύρος θέλω να το ξεκαθαρίσω. Είναι τραυματική εμπειρία αλλά είναι καθήκον μου. Είμαστε κουρασμένοι και απαιτούμε αλλαγή η οποία θα έρθει γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Οι φωτογραφίες μου αποτυπώνουν την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και τη δυναμική αυτής.»

Dee Dwyer, Ουάσιγκτον D.C

More Stories
breitling didee1
Breitling: To Νέο Greek limited Edition εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι
DIDÉE.GR