Quantcast

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης Christo και το σημαντικό του έργο στους δημόσιους χώρους

Ο γνωστός καλλιτέχνης Christo, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες, άφησε πίσω του ένα σημαντικό έργο και όμορφες αναμνήσεις στο κοινό που τον ακολούθησε και τον αγάπησε. Με τις επιβλητικές εγκαταστάσεις του σε δημόσιους χώρους, ο Christo κατάφερε να ενώσει τον κόσμο και να δημιουργήσει μια δική του μορφή τέχνης η οποία εισχωρούσε στο τοπίο, μαζί με τη σύζυγο του Jeanne-Claude. Στα πιο αξιομνημόνευτα έργα του συγκαταλέγονται τα νησάκια του Μαϊάμι περιτριγυρισμένα από ροζ αδιάβροχο υλικό, ο τεράστιος φουσκωτός διάδρομος στη λίμνη Iseo, αλλά και οι μνημειώδεις εγκαταστάσεις κενών δοχείων βενζίνης που επέπλεαν στα νερά μιας λίμνης του Λονδίνου.

«Ο Christo έζησε τη ζωή του στο μέγιστο, όχι μόνο κάνοντας πραγματικότητα αυτά που έμοιαζαν αδύνατα. Το έργο του ζευγαριού ένωσε ανθρώπους που μοιράστηκαν εμπειρίες από όλο το κόσμο και θα ζει στις καρδιές και τις αναμνήσεις μας» δήλωσε το περιβάλλον του καλλιτέχνη.

Ο ίδιος γεννήθηκε στη Βουλγαρία το 1937 αλλά εγκατέλειψε τη χώρα το 1957 και ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη πριν εγκατασταθεί στο Παρίσι. Εκεί, γνώρισε την Jeanne-Claude Denat de Guillebon, όπου έμελλε να γίνει η καλλιτεχνική του συνεργάτης και σύζυγος. Από την πρώτη τους συνεργασία το 1961 δημιούργησαν έναν μοναδικό  τρόπο συνεργασίας. Η επιμονή τους και η ανάληψη ρίσκων τους επέτρεψε να δημιουργήσουν λεπτομερείς εγκαταστάσεις, ενώνοντας πολλούς ανθρώπους και κάνοντάς μας να εκτιμήσουμε πολλά τοπία με μια οπτική που όξυνε την περιβαλλοντική επίγνωση.

Ο Κρίστο και η Ζαν Κλοντ γεννήθηκαν την ίδια ημερομηνία, στις 13 Ιουνίου του 1935, Ο Κρίστο στο Γκάμπροβο της Βουλγαρίας και η Ζαν-Κλοντ στο Μαρόκο. Γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1958. Τα έργα τους αποδίδονταν μόνο στον Κρίστο μέχρι το 1994, οπότε τα έργα του εξωτερικού χώρου και τα μεγάλης κλίμακας εσωτερικού χώρου αποδόθηκαν αναδρομικά στους «Κρίστο και Ζαν-Κλοντ». Η Ζαν-Κλόντ πέθανε στις 18 Νοεμβρίου του 2009, ύστερα από ανεύρυσμα.[1] Ο Κρίστο απεβίωσε από φυσικά αίτια σε ηλικία 84 ετών, την 1η Ιουνίου 2020.

More Stories
breitling didee1
Breitling: To Νέο Greek limited Edition εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι
DIDÉE.GR