Quantcast

Το εντυπωσιακό Beira Mar House στη δυτική ακτή της Πορτογαλίας

Από την Κατερίνα Γιογάκη

Το αρχιτεκτονικό γραφείο από την Πορτογαλία, Paulo Martins Arquitectura βρίσκεται πίσω από την ανακαίνιση της κατοικίας αυτής σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές γειτονιές του Aveiro (τη «Βενετία» της Πορτογαλίας), τη γειτονιά Beira Mar, μια περιοχή με στενά δρομάκια και κανάλια.

Τα οικόπεδα στην περιοχή αυτή είναι στενόμακρα και δεν αποτελεί εξαίρεση αυτό στο οποίο βρίσκεται το Casa Beira Mar, αφού πρόκειται για ένα οικόπεδο μήκους 30 μέτρων και πλάτους 2,5. Το σχήμα του οικοπέδου από μόνο του αποτέλεσε πρόκληση μιας και διαφέρει από τα συνηθισμένα σχήματα.

Η προσεγμένη δουλειά είναι εμφανής τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Το σπίτι αποτελείται από δυο επίπεδα τα οποία, ξεχωριστά, φαντάζουν σαν κατοικήσιμοι διάδρομοι. Το ισόγειο έχει άμεση πρόσβαση στην πίσω αυλή με την έντονη βλάστηση ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια και το σολάριουμ.

Στο δρόμο προς την αυλή υπάρχει εναλλαγή φωτός και σκοταδιού,  ώστε να δημιουργείται διαφορετική ατμόσφαιρα, μέχρι ο επισκέπτης να φτάσει στο φυσικό φως του αίθριου έχοντας μια αίσθηση τελικής ανακούφισης. Έχει χρησιμοποιηθεί χρώμα για να τονιστεί αυτή η εναλλαγή στην ατμόσφαιρα. Σκούρα χρώματα χρησιμοποιήθηκαν στους εσωτερικούς χώρους για να δημιουργήσουν ένα πιο οικείο σκηνικό και λευκό χρησιμοποιήθηκε στους εξωτερικούς χώρους για να δημιουργήσει αντίθεση αλλά και για να λειτουργήσει σαν μια αντανακλαστική επιφάνεια που θα πλημμυρίζει το σπίτι με φως, κάποιες φορές διάχυτο και απαλό, άλλες άμεσο και έντονο.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι σκυρόδεμα, γυψοσανίδες ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη μόνωση του σπιτιού λόγω του κλίματος της περιοχής.

Φωτογραφίες: Ivo Tavares Studio

More Stories
crash maxmara ss24 1 1600x1200 (1)
Phantasie by Weekend Max Mara
DIDÉE.GR