Quantcast

H σημαντική Ελληνίδα εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου στη Lola Nikolaou Gallery

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καρσιώτη

Η Λήδα Παπακωνσταντίνου, μία από τις πιο σημαντικές εικαστικούς με εκθέσεις και διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, εκθέτει τα έργα της στην Lola Nikolaou Gallery από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2018.

Η τέχνη αποτελεί μέσο έκφρασης και δεν επιδέχεται σε καμία περίπτωση ασφυκτικά συστήματα κανόνων. Η αναζήτηση του περιεχομένου είναι το βασικό ζητούμενο και ίσως αποτελεί και το συστατικό εκείνο που κάνει την διαφορά. Και αυτή η αναζήτηση, που κάνει την δημιουργική διαδικασία συναρπαστική, απλώνεται και αλληλεπιδρά με άλλες τέχνες και εκφραστικά μέσα καθιστώντας τον θεατή μέρος της εικαστικής «ακολουθίας»

Η Λήδα Παπακωνσταντίνου είναι η εικαστικός εκείνη που ήδη από το 1969 απομακρύνθηκε από τα παραδοσιακά εικαστικά μέσα και άρχισε να παρουσιάζει έργα χώρου και δράσης στο πνεύμα των πρωτοποριακών τάσεων της δεκαετίας του 60s. Επίσης, είναι από τους καλλιτέχνες που εισήγαγαν στο ελληνικό εικαστικό γίγνεσθαι, κατά την δεκαετία του 70s, μορφές τέχνης όπως τα περιβάλλοντα και οι performances. Το 2007 ήταν τιμώμενη καλλιτέχνιδα στην 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Το 2010 δημιούργησε μια μεγάλη σύνθεση με τίτλο «Ο χρόνος στα χέρια μου», για το σταθμό Μοναστηράκι του αθηναϊκού Μετρό.

Η βιντεοσκοπημένη performance με τίτλο «σχεδιάζοντας με μελάνι» πλάθει μία κινούμενη ασπρόμαυρη εικόνα, ενώ ακούγονται κάποιες επεξηγήσεις, εν είδει μονολόγου σαν αυτοσχέδιο σενάριο και καθοδηγούμενη αφήγηση μαζί. Μία περιοδική έκθεση ή αλλιώς μία εικαστική δράση – αντίδραση που θα παρουσιαστεί στην Lola Nikolaou Gallery από τις  15 Νοεμβρίου μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου.

Η σχέση σώματος και εικόνας αποτελεί τα βασικά συστατικά στοιχεία του έργου της εδώ και μισό αιώνα. Με performances και εγκαταστάσεις που αν και εκτυλίσσονται πάντα με την αυστηρότητα μελετημένης χορογραφίας και την αίσθηση αυτοσχεδιασμού αποτελούν ουσιαστικά ένα κράμα ακινησίας του tableau vivant και κινήσεων που ζωγραφίζουν ελεύθερα τον χώρο. Τα πλέον πρόσφατα σχέδιά της αποδίδουν ίχνη από λεπτεπίλεπτες χειρονομίες, εντάσεις και ενέργειες με χρωστική ύλη φύκια θαλάσσης. Θα τα παρομοίαζα με ζωγραφικές  ενδείξεις και μετρήσεις ή ακόμη και με πράξεις που επιχειρήθηκε να σκηνοθετηθούν, όπου κάθε μορφής «αποτύπωμα» αποτελεί και μία δήλωση  διαδικασίας, ως πράξης που  «σκηνοθετείται» και «επανά-σκηνοθετείται».

Εκεί που το ανθρώπινο σώμα συναντά την έμφυλη ταυτότητα και πίσω. Από θεματική άποψη, τα έργα της αναφέρονταν εξαρχής στο ανθρώπινο σώμα και την έμφυλη ταυτότητα, με μια τάση καταγραφής αισθητηριακών και ψυχικών ερεθισμάτων που σχετίζονται με τη μνήμη και το χρόνο. Χρησιμοποιεί ποικίλα εκφραστικά μέσα (φυσικά υλικά, αντικείμενα, τρισδιάστατες κατασκευές, κολάζ και γλυπτά, κίνηση, ήχο και λόγο, σε συνδυασμό με τη φωτογραφία, το βίντεο, κ.ά.), με χαρακτηριστικό στοιχείο την αυτοπρόσωπη παρουσία της ίδιας στα περισσότερα έργα της. Ο τελετουργικός χαρακτήρας και οι αυτοβιογραφικές νύξεις ενισχύουν την πολυεπίπεδη επικοινωνιακή λειτουργία των δράσεων της.

Lola Nikolaou Gallery
Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

More Stories
breitling didee1
Breitling: To Νέο Greek limited Edition εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι
DIDÉE.GR