Quantcast

2ο Lucy Art Residency: Στην Καβάλα η τέχνη βγαίνει μπροστά

Συνέντευξη: Κατερίνα Καρσιώτη

14 Μέρες Lucy Art Residency, 14 Μέρες αφιερωμένες στην τέχνη. Μία ιδέα που σχεδιάζεται από τον χειμώνα του 2016, έγινε πραγματικότητα και τώρα μετρά το 2ο γεγονός. Η Καβάλα ανοίγει τις πόρτες της σε δράσεις και σε ένα εικαστικό πρόγραμμα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Στην Καβάλα η τέχνη βγαίνει μπροστά, με διεθνείς καλλιτέχνες, πολιτιστικά ιδρύματα, επιμελητές και γκαλερίστες εντός και εκτός Ελλάδας να συμμετέχουν και να ανοίγουν διάλογο με το κοινό, με τους ίδιους και με τους εικαστικούς.

Με την κριτική επιτροπή από πέρυσι να αποτελείται από επιμελητές της TATE Modern του Λονδίνου και του μουσείου FOAM του Άμστερνταμ και φέτος να συμπληρώνεται με την Ann-Christin Bertrand από το μουσείο C/O του Βερολίνου, το Niccolo Fano της Gallery Materia από τη Ρώμη, τον ανεξάρτητο επιμελητή Lars Willuemeit από την Ελβετία και την Ελευθερία Τσέλιου της ομώνυμης γκαλερί από την Ελλάδα.

Με μια θεματική που απασχολεί όλους. Ο ελεύθερος χρόνος ως κεντρικός άξονας ξεφεύγει για λίγο από τη σκέψη, το δρόμο, την εργασία, την καθημερινότητα και εντάσσεται σε μία εικαστική διοργάνωση για να διαπραγματευτούμε και παράλληλα να προβληματιστούμε. Ένα αγαθό αυτονόητο που όμως οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν του δίνουν τον χώρο που του αναλογεί. Μήπως τελικά η τέχνη μπορεί να βοηθήσει;

Άλλωστε ο καλλιτέχνης μετατρέπεται σε χορογράφο μιας εμπειρίας που ίσως βιώσουμε, αντί για καταγραφέα μιας εμπειρίας που βίωσε κάποτε ο ίδιος.

Ο διοργανωτής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανοίγουν τα χαρτιά τους και μας παρουσιάζουν τις προθέσεις και τους σκοπούς του 2oυ Lucy Art Residency.

Πότε ξεκίνησε το Lucy Art Residency σαν ιδέα και ποιος ο σκοπός;
To Lucy Art Residency ξεκίνησε να σχεδιάζεται το χειμώνα του 2016 και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής κοινότητας στην πόλη της Καβάλας και η δημιουργία ενός hub τεχνών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και διεθνείς παράγοντες και οργανισμούς του καλλιτεχνικού χώρου.

Εκεί που το Lucy Hotel συναντά την τέχνη τι συμβαίνει;
Αυτό μπορούν να το απαντήσουν μόνο οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες κάθε φορά.

Ποιες μορφές τέχνης επικοινωνούνται μέσω της συγκεκριμένης διοργάνωσης;
Το Lucy Art Residency είναι ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών με έμφαση στο ευρύτερο πεδίο της φωτογραφίας και τη θέση της στη σύγχρονη τέχνη. Αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι πάντα υπάρχει σχέση με το μέσο της φωτογραφίας, αυτή μπορεί να βρίσκεται ακόμα και μόνο σε εννοιολογικό επίπεδο. Στο σύνολο των προσκεκλημένων συναντάμε καλλιτέχνες, επιμελητές, θεωρητικούς, δημοσιογράφους, ερασιτέχνες.

Μία ενδιαφέρουσα κίνηση και δράση, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα. Οι επαρχιακές πόλεις όμως κατά πόσο πιστεύετε ότι μπορούν να υποστηρίξουν και να αγκαλιάσουν μία τέτοια εικαστική διοργάνωση;
Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνονται εικαστικές διοργανώσεις εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, τα οποία είναι ως ένα σημείο κορεσμένα. Το κοινό υπάρχει και είναι ανοικτό στο να δεχτεί καινούριες πληροφορίες οι οποίες θα το βοηθήσουν να έρθει σε διάλογο με τη διεθνή σκηνή. Στο εξωτερικό εξάλλου υπάρχει η τάση οι ενδιαφέρουσες σκηνές όπου μπορούν να γίνονται πειραματισμοί να έχουν τη βάση τους σε επαρχιακές πόλεις.

Πως εξηγείτε το γεγονός πως οι συμμετοχές είναι περισσότερες από διεθνείς καλλιτέχνες και όχι από Έλληνες;
Υπάρχει διπλή εξήγηση. Από τη μία οι Έλληνες καλλιτέχνες ίσως να έχουν στο επίκεντρο της προσοχής τους αντίστοιχες εκδηλώσεις εκτός Ελλάδας, με τη λογική ότι στη Καβάλα μπορούν να βρεθούν από μόνοι τους σε οποιαδήποτε στιγμή. Ως προς τους διεθνείς καλλιτέχνες, φροντίσαμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο να τους είναι ελκυστικό από κάθε πλευρά: Και από τις παροχές, και ως προς τη τοποθεσία, και ως προς τις διαπροσωπικές γνωριμίες. Από την αρχή όλοι οι εμπλεκόμενοι προσέδιδαν κύρος στη προσπάθεια οπότε δημιουργούνταν συνθήκες εμπιστοσύνης. Αφού τους τραβήξαμε τη προσοχή, η ίδια η Καβάλα τους κέντρισε το ενδιαφέρον με την ιδιαίτερη ιστορία της και τη γεωγραφική της θέση.

Πως γίνεται η επιλογή των συμμετεχόντων καλλιτεχνών;
Με ανοιχτό κάλεσμα, οπότε και οι συμμετέχοντες στέλνουν την αίτησή τους – οι παράμετροι υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας. Με βάση τους φακέλους που καταθέτουν, βαθμολογούνται και επιλέγονται από τα μέλη της ανεξάρτητης επιτροπή που έχουμε καλέσει. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Την περασμένη χρονιά, στην κριτική επιτροπή βρίσκονταν επιμελητές από την TATE Modern του Λονδίνου και από το μουσείο FOAM στο Άμστερνταμ. Στη φετινή διοργάνωση;
Κάθε χρόνο θέλουμε να συμπεριλαμβάνουμε στα μέλη της επιτροπής τουλάχιστον έναν ή μία επιμελητή από κάποιο Ευρωπαικό ίδρυμα, έναν ή μία γκαλερίστρια από το εξωτερικό, έναν ή μία ανεξάρτητο επιμελητή και έναν επαγγελματία του χώρου με κύρος από την Ελλάδα. Με αυτή τη λογική προσκαλέσαμε την Ann-Christin Bertrand από το μουσείο C / O του Βερολίνου, το Niccolo Fano της Gallery Materia από τη Ρώμη, τον ανεξάρτητο επιμελητή Lars Willuemeit από την Ελβετία και την Ελευθερία Τσέλιου της ομώνυμης γκαλερί από την Ελλάδα. Επίσης προσκαλέσαμε τον περσινό νικητή να συμμετάσχει ως μέλος της επιτροπής.

Ο ελεύθερος χρόνος είναι ο θεματικός άξονας της διοργάνωσης. Σχετίζεται με την συνθήκη ότι πλέον οι ρυθμοί ζωής είναι τέτοιοι που ο ελεύθερος χρόνος εκλείπει; Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει;
Οι καλλιτέχνες ως δημιουργοί αλλά και ως εργάτες του πολιτισμού αντιμετωπίζουν ως μείζον πρόβλημα την έλλειψη χρόνου, και ακόμη την έλλειψη αμοιβής του χρόνου δημιουργίας. Υπάρχει η συνθήκη ότι για να γίνει ένα έργο τέχνης, ή η μελέτη και η έρευνα για ένα έργο τέχνης, χρειάζεται χρόνος αποσυμπίεσης. Αλλά αυτό είναι σχεδόν ουτοπικό στις μέρες μας. Από αυτή την ανάγκη που υπάρχει για ελεύθερο χρόνο κατά τη καλλιτεχνική δημιουργία ξεκίνησε η ιδέα. Φυσικά, δεν είναι κάτι το οποίο έχουν ανάγκη μόνο οι καλλιτέχνες! Είναι ένα αγαθό στο οποίο θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Πως αντιλαμβάνεστε τον εικαστικό και πολιτιστικό ιστό της χώρας μας στην επαρχιακή ζώνη και παράλληλα την ελληνική παραγωγή στην τέχνη γενικότερα;
Υπάρχει άνθιση ως προς τη παραγωγή, αλλά πολύ λίγες οργανωμένες δομές οι οποίες να μπορούν να στηρίξουν μια καριέρα ενός καλλιτέχνη στην επαρχία. Δυστυχώς σήμερα όποια θέλει να κάνει καριέρα ως εικαστική καλλιτέχνης πρέπει να στραφεί στα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Τα βασικά συστατικά στοιχεία της διοργάνωσης. Τι το διαφορετικό επικοινωνεί;
Είναι η δωρεάν συμμετοχή και το γεγονός ότι ακολουθείτε απαρέγκλιτα ο κανόνας ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο της τέχνης είναι εργάτες και οφείλουν να αμείβονται. Δεν κάνουμε τίποτα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί το budget ή χορηγία. Οι καλλιτέχνες πληρώνονται, οι κριτές το ίδιο.  Κρατάμε το κόστος πρόσβασης στο εργαστήριο στο ελάχιστο. Και βασικός στόχος είναι από κάθε χρονιά να μείνει κάτι και να προστίθεται σε όλες τις επόμενες. Ήδη φέτος θα είναι μαζί μας είτε ως συμμετέχοντες είτε ως επισκέπτες τα τρία τέταρτα των καλλιτεχνών και κριτών από το πρώτο Lucy Art Residency!

Με 3 λέξεις το Lucy Art Residency είναι;
Μόλις στην αρχή.

Διοργάνωση: Μαρία Μιτζάλη
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Νικόλας Βεντουράκης

Πληροφορίες / Κρατήσεις: lucyartresidency.com

More Stories
likewomangr schiaparelli sneakers 1 10a15e6d (1)
Schiaparelli Couture: Τα χρυσά trainers δια χειρός Daniel Roseberry
DIDÉE.GR