Quantcast

Δημήτρης Μώρος: Οργανωμένο wellness και έντονη άσκηση

 Γράφει η Φένια Ζάννη
Φωτογραφίζει η Αγγελική Καλαμαρά

Ο personal trainer και ιδιοκτήτης του Fitnessart health & performance club, Δημήτρης Μώρος, μιλά για τα μυστικά του wellness καθώς αναλύει τη σημασία της έντονης και συστηματικής άσκησης.

Μίλησέ μας για το background σου. Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη γυμναστική και ποιος είναι ο τίτλος του επαγγέλματός σου;
Από 6 χρονών ασχολούμαι με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό στο άθλημα του JUDO. Μέσω του αθλήματος άλλα και της γενικότερης αγάπης μου για την κίνηση και την άσκηση, αποφάσισα ότι αυτό είναι που θέλω να κάνω κι έτσι έκανα το hobby μου επάγγελμα. Σπούδασα στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζω μέχρι και σήμερα να παρακολουθώ εκπαιδευτικά σεμινάρια και κύκλους σπουδών πάνω στο fitness. Από το 2001 εργάζομαι ως γυμναστής, εδώ και 5 χρόνια διατηρώ το δικό μου fitness club, ενώ παράλληλα δουλεύω ως master trainer σε μια πολυεθνική εταιρεία fitness, εκπαιδεύοντας νέους instructors.

Επιλέγεις να γυμνάζεσαι καθημερινά; Πόσες φορές την εβδομάδα θεωρείς πως θα πρέπει να γυμνάζεται κανείς ιδανικά;
Προσπαθώ να γυμνάζομαι 5 φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine, το ιδανικό για το σύγχρονο άνθρωπο που κάνει καθιστική δουλειά, είναι να γυμνάζεται 5-6 φορές την εβδομάδα: 2-3 φορές προπόνηση με βάρη, 1-2 φορές αερόβια, 1-2 φορές κάποιο σπορ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.) και την έβδομη μέρα μιλάει για δραστηριότητες τύπου gardering. Ζητάει δηλαδή από το σύγχρονο άνθρωπο να ξαναβάλει την κίνηση με ποικιλία στη ζωή του για περίπου μία ώρα κάθε μέρα.

Μία καλή διατροφή, συνεισφέρει στη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Εσύ ακολουθείς αυστηρό πρόγραμμα ή επιτρέπεις στον εαυτό σου και τις «ατασθαλίες»;
Θεωρώ πως γι’ αυτό θα πρέπει να ισχύει το ρητό «μέτρον άριστον». Πρέπει να υπάρχει ένα υγιεινό μοντέλο και μια ρουτίνα διατροφής αλλά να μην δημιουργεί αίσθημα στέρησης, για να μπορεί να έχει διάρκεια! Είμαι ενάντια στις εξαντλητικές δίαιτες, τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα και δυστυχώς αφήνουν προβλήματα στον οργανισμό μας.

Κατά τη γνώμη σου, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί σταθερό το σωματικό βάρος;
Ο τρόπος είναι ένας: δια βίου άσκηση και ισορροπημένη διατροφή. Πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Δεν υπάρχει κάποιος «μαγικός τρόπος», οι προσαρμογές έρχονται μέρα με τη μέρα, μαζί και τα αποτελέσματα.

Πόσο σημαντικό είναι το «κίνητρο» στη διαδικασία της εκγύμνασης και πώς μπορεί να το βρει κανείς;
Το κίνητρο είναι σίγουρα πολύ σημαντικό, όμως το που θα το βρει κανείς είναι καθαρά υποκειμενικό, δεδομένου ότι οι ανάγκες και οι στόχοι του καθενός είναι διαφορετικοί. Θεωρώ όμως ότι η υγεία μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και με τη γυμναστική συμβάλλουμε με πολύ μεγάλο ποσοστό στη διατήρησή της, τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής. Αυτό είναι το κίνητρο και είναι αδιαμφισβήτητο.

Ποια θεωρείς πως πρέπει να είναι η πρωινή ρουτίνα ενός ατόμου που θέλει να διατηρήσει τη φυσική του κατάσταση; Πρέπει να περιλαμβάνει πρωινό και/ή γυμναστική;
Πρωινό γεύμα σίγουρα. Αν μπορεί να κάνει και γυμναστική το πρωί, θα ήταν το ιδανικό, για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι με τη γυμναστική ενεργοποιούμε το μεταβολισμό μας και αν το κάνουμε αυτό το πρωί, τότε για όλη την υπόλοιπη μέρα η καμπύλη του μεταβολισμού μας θα είναι ψηλά.

Ποια είναι η δική σου πρωινή ρουτίνα; Περίγραψέ μας μία μέρα από την καθημερινότητά σου.
Η μέρα μου συνήθως ξεκινάει στις 7:30 το πρωί και δεν φεύγω από το σπίτι αν δεν φάω πρωινό. Συνήθως το πρωινό μου περιλαμβάνει κουάκερ με ταχίνι, μέλι και καρύδια, κανέλα και γάλα αμυγδάλου. Στις 8:00 έχω ιδιαίτερα μαθήματα και διάφορες δουλειές για το γυμναστήριο, κατά τις 10:00 δεκατιανό – φρούτο, συνήθως μπανάνα με λίγους ξηρούς καρπούς. Γυρίζω σπίτι περίπου στη 13:30 για μεσημεριανό – κλασική, ελληνική κουζίνα, μεσογειακή διατροφή. Από τις 15:00 μέχρι τις 23:00+ είμαι στο γυμναστήριο με μια ποικιλία από διδασκαλίες ομαδικών προγραμμάτων: cross fit, spinning, grit, personal training. Βέβαια μεταξύ αυτών των ωρών γυμνάζομαι κι εγώ σε ένα από τα τμήματα του γυμναστηρίου. Μετά την προπόνηση τρώω σίγουρα απογευματινό με τη μπανάνα και τους ξηρούς καρπούς ή μια μπάρα δημητριακών να συμπεριλαμβάνονται σίγουρα. Γύρω στις 00:00, που είμαι σπίτι, τρώω βραδινό – συνήθως κάτι σε κρέας-κοτόπουλο-ψάρι με ρύζι ή βραστή πατάτα και σαλάτα. Μπορεί όμως να φάω και πίτσα, σουβλάκια ή burger! Μετά από το γεύμα βγάζω το πρόγραμμα της επομένης μέρας και το δημοσιεύω στο site του γυμναστηρίου. Κάπου εκεί, περίπου στη 01:30 «σβήνω»! Το ”hobby” μου, όπως καταλαβαίνεις, μου «τρώει» αρκετές ώρες.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος γυμναστικής ή άθλημα το οποίο σε έχει «κερδίσει» πιο πολύ από άλλα; Και αν ναι, γιατί;
Γενικά είναι λάτρης της έντονης προπόνησης. Τον τελευταίο καιρό προπονούμε κυρίως με CROSSFIT, lesmills GRIT, SPRINT. Είναι σύντομα, πολύ έντονα και με μεγάλη ποικιλία ασκήσεων. Νιώθω την καρδιά μου να χτυπάει δυνατά και αυτό με κρατάει ζωντανό. Νιώθω ακόμα 20 χρονών, όπως όταν έκανα πρωταθλητισμό. Γενικά μου αρέσει να πιέζω τον εαυτό μου, έχω τρέξει 2 φορές τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας (42km) και διάφορους άλλους αγώνες δρόμου. Επίσης, κάνω kite surf και showboard όσο πιο συχνά μου επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου, για να έχω την επαφή με την φύση.

Η ένταση στην προπόνηση και στα σπορ μου αφήνει ένα φοβερό αίσθημα ευεξίας και χαράς με ένα μαγικό τρόπο. Θα με χαρακτήριζα «εθισμένο» με την έντονη προπόνηση.

Γυμναστήριο, outdoor προπόνηση ή άθλημα; Τι σε ελκύει περισσότερο και γιατί;
Και τα δύο. Τα πάντα βασικά. Μέσα σε όλα ναι, είμαι λάτρης της κίνησης και της άσκησης! Αρκεί να έχει κάτι που να με προκαλέσει, είτε θα είναι η ένταση, ή ο βαθμό δυσκολίας, ίσως και κάποιο βαθμό επικινδυνότητας.

Ποιες ασκήσεις προτιμάς για την ενδυνάμωση και την ελαστικότητα των μυών και ποιες αποφεύγεις;
Δουλεύω κυρίως πολυαθρικές ασκήσεις, αθλητικές, που προάγουν την ενδυνάμωση, την ελαστικότητα, τη μυική και τη νευρομυϊκή συναρμογή και έχουν και ορμονικά οφέλη.

Για ένα άτομο με πολύ περιορισμένο χρόνο, θεωρείς πως υπάρχουν δικαιολογίες, τόσο όσον αφορά τη διατροφή, όσο και σχετικά με την εκγύμνασή του; Τι θα του πρότεινες;
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Είκοσι λεπτά φτάνουν και περισσεύουν, και 20 λεπτά μπορούν εύκολα να βρεθούν! Θα του πρότεινα να ψάξει να βρει αυτό που του αρέσει, οτιδήποτε, αρκεί να βάλει την κίνηση στη ζωή του. Αν σκεφτείς πόσες ώρες από το 24ωρο είμαστε καθιστοί ή ξαπλωμένοι θα αγχωθείς! Σου δίνω ένα τυπικό παράδειγμα: 8 ώρες ύπνου, 8 ώρες εργασία (το λιγότερο), 1 ώρα στο σύνολο μετακίνηση για την εργασία με αμάξι, 2 ώρες στο σύνολο για το φαγητό, 3 ώρες καναπές, τηλεόραση, καφές κλπ, σύνολο 22. Κάνε το τεστ και ξεκίνα να γυμνάζεσαι, το οφείλεις στο σώμα σου.

Πού μπορούμε να σε βρούμε; Πες μας λίγα πράγματα για το χώρο σου.
Στο FitnessArt health & performance club. Είναι ένας πλήρως εξοπλισμένος πολυχώρος εκγύμνασης στα βόρεια προάστια. Όραμα και μοναδικός μου στόχος είναι, μέσα από την ποικιλία και την ποιότητα των προγραμμάτων, το σωστό προπονητικό σχεδιασμό τους, τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση γυμναστικής και μια μοναδική εμπειρία προπόνησης. Σκοπός μας να είστε πιο υγιείς και λειτουργικοί στην καθημερινότητα σας, ώστε να πετύχετε τους προσωπικούς σας στόχους και η γυμναστική να σας γίνει τρόπος ζωής. Πιστεύω ότι η άσκηση συντελεί στην ψυχολογική ισορροπία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Θα χαρώ να σας υποδεχτώ και να σας βοηθήσω με την ομάδα μου να πετύχετε τους στόχους σας.

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR