Quantcast

Σε έθνικ ρυθμούς η τελετή έναρξης των 53ων Δημητρίων

Επιμέλεια Κειμένου – Κατερίνα Καρσιώτη

Τα 53α Δημήτρια ξεκίνησαν το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε μία συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Λιμένος της πόλης ΟΛΘ ΑΕ.

Από τις πιο δυνατές πολιτιστικές νύχτες της πόλης. Με μία διοργάνωση που για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε ότι παρά τις δυσκολίες της σύγχρονης καθημερινότητας και εποχής, η κουλτούρα και ο πολιτισμός της πόλης παραμένει εκεί, ταξιδεύει, θυμίζει, αναγεννά και βάζει το δικό του λιθαράκι στο να πάει μπροστά αυτός ο κόσμος. Γιατί ο πολιτισμός είναι η ταυτότητα μας.

Η πόλη τόσα χρόνια μια γέφυρα ή αλλιώς ένα ΛΙΜΑΝΙ πολιτισμών, κουλτούρας, ιστορίας, ανθρώπων. Ακριβώς το ίδιο και τα 53α Δημήτρια. Με μία τελετή έναρξης από την αρχή μέχρι το τέλος ξεχωριστή και μοναδική. Με εθνικ ρυθμούς και πολιτισμικό πνεύμα. Με ήχους που γυρίζουν τον κόσμο και δεν σταματούν ποτέ. Με μία τελετή έναρξης ένα ταξίδι στην ίδια την πόλη αλλά και έξω από αυτήν. Με όλους τους ανθρώπους της παρόντες σε ένα γεγονός, θεσμό για την Θεσσαλονίκη τόσα χρόνια.

Η έναρξη ήταν αφιερωμένη στα «Λιμάνια του Κόσμου» και δη στην Μεσόγειο, το πιο κοντινό σημείο αναφοράς για μας. Στο ύφος αυτό ήταν διαμορφωμένος και ο εξωτερικός χώρος από τον εικαστικό Μάριο Teriade – Ελευθεριάδη. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών κ.Έλλη Χρυσίδου, ενώ την έναρξη του Φεστιβάλ έκανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Γιάννςη Μπουτάρης.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη μοιράστηκε τη σκηνή με τον διάσημο Παλαιστίνιο πιανίστα και συνθέτη Faraj Suleiman. Η Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου στο τραγούδι, ο Κώστας Τσούγκρας στο ακορντεόν, ο Παναγιώτης Κουντούρης στο electone και ο Μανώλης Κουτσουνάνος στα drums παρουσίασαν τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου με θέμα τη θάλασσα και τα λιμάνια της. Οι διασκευές και οι ενορχηστρώσεις ήταν του Παναγιώτη Δημόπουλου. Ο Faraj από την πλευρά του είναι από τους μουσικοσυνθέτες που αγαπούν το αυθεντικό και είναι βαθιά επηρεασμένος από την αραβική μουσική και τους ανατολίτικους ρυθμούς, βάζοντας πάντα την προσωπική του πινελιά. Μαζί με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Faraj Suleiman υποδέχθηκε το κουαρτέτο και ακούσαμε συνθέσεις εμπνευσμένες από την αραβική κουλτούρα και την παράδοση της Jazz.

Το μουσικό αυτό session ολοκληρώθηκε με ένα ατμοσφαιρικό 35λεπτο όπου ο Παλαιστίνιος μουσικός και το κουαρτέτο του καθήλωσαν τον κόσμο. Κι αφού η Θεσσαλονίκη και Παλαιστίνη ενώθηκαν μέσα από τις μουσικές και βρήκαν το «λιμάνι» τους στα 53α Δημήτρια, άλλο ένα live αποτέλεσε κομβικό σημείο της βραδιάς με άξονα την θάλασσα. Εκείνη έχει καταγωγή από Αίγυπτο και Ιράκ. Εκείνος είναι Σουηδός. Ο ήχος τους ξεκινά συμβολικά από τον ευρωπαϊκό Βορρά, για να καταλήξει στη μουσική μήτρα της ανατολικής Μεσογείου. Βάση τους είναι η μουσική παράδοση της περιοχής, αλλά μιλάνε για το σήμερα με σύγχρονο τρόπο έχοντας πάντα μια πολιτική χροιά σε όσα δημιουργούν. Εκείνη τραγουδάει και γράφει τους στίχους των πρωτότυπων κομματιών τους κι εκείνος την ακολουθεί πιστά. Ο λόγος για την Nadin Al Khalidi και τον Gabriel Hermansson που μας γνώρισαν τους Tarabband, δίνοντας με τις μουσικές τους κάτι τόσο φρέσκο και συνάμα τόσο παραδοσιακό. Η βραδιά έληξε στην Προβλήτα Α’ με έθνικ ρυθμούς από τον dj Νίκο Τερζόγλου και έναν μπουφέ με προϊόντα της Μακεδονικής Γης.

Νύχτα Πολιτισμού με αυθεντικότητα και πνεύμα που ξεπερνά τα σύνορα και φτάνει μακριά. Γιατί αυτός είναι και ο σκοπός.
Οι άνθρωποι της και οι τέχνες θα συναντηθούν για ακόμα μία χρονιά σε μία πόλη που μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, σε έναν συναυλιακό χώρο, σε μία γκάλερι και σε ένα θέατρο.

More Stories
hwzD4mv6h6AwQtjPunZepi 1280 80.jpg
Οι Kariouk Architects υπογράφουν σχεδιαστικά το Forest Retreat στο δάσος του Οντάριο
DIDÉE.GR