Quantcast

Thessaloniki PhotoBiennale 2018

Thessaloniki PhotoBiennale 2018 – 142 Φωτογράφοι, 32 Χώρες & περισσότερα από 1000 έργα τέχνης σε 16 εικαστικούς χώρους.

Στα πλαίσια της Photobiennale 2018 θα παρουσιαστούν 21 εκθέσεις ελληνικής και διεθνούς φωτογραφίας, ποικίλης θεματολογίας και φωτογραφικών προσεγγίσεων, με τη συμμετοχή 142 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η PhotoBiennalle, το ιστορικό φεστιβάλ φωτογραφίας επιστρέφει και δίνει ραντεβού με όλους την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 στις 20:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ.

Ο όρος «φωτογραφία» χρησιμοποιήθηκε από τον Sir John Hershelo για πρώτη φορά το 1839. Εύλογο είναι να σημειωθεί ότι σε σχέση με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το θέατρο, δύναται να συγκαταλεχθεί στη νέα τέχνη που η εξέλιξή της σαφώς συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας και διαθέτει ποικίλες προοπτικές εξερεύνησης των δυνατοτήτων της και διεύρυνσης των οριζόντων της. Στα πρώτα βήματά της, όπου ένα οικογενειακό πορτραίτο αποτελούσε μείζον κοινωνικό γεγονός, η αποτύπωση του πραγματικού κόσμου σε ένα κομμάτι χαρτί ήταν μια συναρπαστική ανακάλυψη, που ώθησε ακόμα και τις κλασικές τέχνες να αναψηλαφήσουν ή και να αναθεωρήσουν το ρόλο τους.

Στην 23η διοργάνωσή της, που σηματοδοτεί και την 30ή επέτειο από την ίδρυσή της, η Thessaloniki PhotoBiennale 2018 συναντά ξανά το κοινό της, παρουσιάζοντας 21 εκθέσεις ελληνικής και διεθνούς φωτογραφίας, ποικίλης θεματολογίας και φωτογραφικών προσεγγίσεων, με τη συμμετοχή 142 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη φετινή διοργάνωση, την κεντρική έκθεση με τίτλο Capitalist Realism επιμελείται η Πηνελόπη Πετσίνη με βοηθό επιμελητή τον Φώτη Μηλιώνη. Διαρθρωμένη σε δύο μεγάλες ενότητες που φιλοξενούνται στους χώρους του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει ζητήματα που συντελούν στη δημιουργία ή στην επιδείνωση των οικονομικών κρίσεων στο διεθνές περιβάλλον, σε σύγχρονο και ιστορικό ορίζοντα.

Επιπλέον, φέτος υιοθετούνται νέες ιδέες και πρακτικές, όπως η παρουσίαση δύο πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων φωτογράφων που επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτό κάλεσμα, αλλά και δύο ενοτήτων με έργα από τη μόνιμη συλλογή του ΜΦΘ. Παράλληλα, παρουσιάζεται μια σειρά εκθέσεων, όπως: μια διεθνής με θέμα το photobook, μια επετειακή όπου θα παρουσιαστούν έργα από τη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που αποκτήθηκαν μετά από δωρεά καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, αλλά και μια έκθεση όπου υπογραμμίζεται η στενή πλέον σχέση της φωτογραφίας με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Thessaloniki PhotoBiennale 2018 συμπράττει και με άλλες φωτογραφικές διοργανώσεις της χώρας (Athens Photo Festival, Photometria, MedPhoto, Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων).

Συγχρόνως, το φετινό φεστιβάλ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις για το φωτογραφικό και το ευρύτερο κοινό, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις, εργαστήρια και διαλέξεις, ένα αφιέρωμα στη σχέση της φωτογραφίας με τον κινηματογράφο (σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), καθώς και μια διεθνή διημερίδα με καλεσμένους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς στην οποία θα διερευνηθεί το πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης (σε συνεργασία με το Ίδρυμα Rosa Luxembourg).

«Η τέχνη είναι μέσο έκφρασης και δεν επιδέχεται σε καμία περίπτωση ασφυκτικά συστήματα κανόνων. Το ίδιο και η φωτογραφία. Δεν υπάρχουν «συνταγές» ή κεκτημένα. Η αναζήτηση του περιεχομένου είναι ένα βασικό ζητούμενο, και ίσως αποτελεί το συστατικό που κάνει τη διαφορά.
Και αυτή η αναζήτηση, που κάνει τη δημιουργική διαδικασία συναρπαστική, απλώνεται και αλληλεπιδρά με τις άλλες τέχνες, τη λογοτεχνία, την ποίηση, την γλυπτική, τον κινηματογράφο, με όλες τις μορφές πνευματικής καλλιέργειας που κάνουν το μυαλό μας να λειτουργεί, να ταξιδεύει, να οραματίζεται»

Διάρκεια: 14/09/2018-11/11/2018 Εγκαίνια: 26/09/2018, ώρα: 20:30
Χώρος: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108)
Ημέρες & ώρες: Τρίτη-Κυριακή 10:30-18:00
Συνδιοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

More Stories
hwzD4mv6h6AwQtjPunZepi 1280 80.jpg
Οι Kariouk Architects υπογράφουν σχεδιαστικά το Forest Retreat στο δάσος του Οντάριο
DIDÉE.GR