Quantcast

Η Αθήνα απολαμβάνει μια «κινηματογραφική» πανσέληνο 

Γράφει η Κατερίνα Καρσιώτη

Η Αθήνα απολαμβάνει την πανσέληνο σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία αρχαιολογικής σημασίας της. Τί πιο όμορφο να στέκεις στο πιο ειδυλλιακό σημείο του άστεως και να χαζεύεις το φεγγάρι, αφήνοντας τη δυναμική του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπίου να σου μεταφέρει τη μοναδική του ενέργεια.

Ξαγρυπνούμε κάτω από το φεγγάρι…

Σε μία μαγική ατμόσφαιρα στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπίου (Στύλοι του Ολυμπίου Διός) κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Σεπτεμβρίου, το αθηναϊκό κοινό, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, θα απολαύσουν τη Φιλαρμονική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στις 20.00. Στη συναυλία, που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η Φιλαρμονική Ορχήστρα θα ταξιδέψει τους λάτρεις της 7ης τέχνης με ένα πλούσιο πρόγραμμα από τον ελληνικό, αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό. Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό. Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα). Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Ενδιαφέρον αποτελεί επίσης το γεγονός πως το ινδικό, το ταϋλανδικό, το εβραϊκό, το ισλαμικό, το θιβετιανό, το κελτικό και το παραδοσιακό κινεζικό ημερολόγιο βασίζονται όλα στις φάσεις της Σελήνης. Αλλά κανένα από αυτά δεν αρχίζει τους μήνες του με την πανσέληνο. Στο κινεζικό, το εβραϊκό, το ταϋλανδικό και κάποια ινδικά ημερολόγια, η πανσέληνος συμβαίνει πάντα στη μέση του μήνα αυτό που όλοι ονομάζουμε ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ.

Γιατί είναι ωραίο να «χαζεύεις» φεγγάρι με φόντο την υπέροχη αρχιτεκτονική της πόλης. Γιατί είναι ωραίο να εκτιμάμε τα απλά πράγματα στη ζωή, των οποίων η δυναμική και η ομορφιά δεν συγκρίνεται με τίποτα…

Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο θα γίνεται από την Πύλη του Αδριανού, επί της Λ. Αμαλίας από τις 19:00 και είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διατίθενται κατά την είσοδο του κοινού στο χώρο. Μέγιστος αριθμός τα 1.500 άτομα, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

More Stories
vd
Dialogues: Βασίλης Διαμαντόπουλος
DIDÉE.GR