Quantcast
08

Wolfhouse: Η εξοχική κατοικία που σχεδίασε ο Αμερικανός Philip Johnson επανασυστήνεται

Ο Philip Johnson* σχεδίασε το σπίτι Wolfhouse στο Newburgh της Πολιτείας της Νέας Υόρκης το 1949 για τη Ruth και τον Benjamin V Wolf, έναν πλούσιο ιδιοκτήτη πολυκαταστήματος ο οποίος ζήτησε μια σύγχρονη εξοχική κατοικία που θα είχε απρόσκοπτη θέα στον ποταμό Hudson.

Το Wolfhouse διαθέτει “ανοιχτή” διάταξη, ενώ οι γυάλινοι τοίχοι από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ενσωματώνουν το εξωτερικό στο εσωτερικό.

Wolfhouse Philip Johnson

Οι σημερινοί του ιδιοκτήτες, Jeremy Parker και Jiminie Ha, επέλεξαν να μετατρέψουν το σπίτι σε έναν φιλόξενο χώρο με πρόσβαση για όλους – πρώτα ως κέντρο τέχνης υπό τη φιλοσοφία BIPOC (Black, Indigenous and People of Color) αλλά και ως κατάλυμα διακοπών, που υποδέχεται ταξιδιώτες από όλες τις γωνιές της γης, στην κοιλάδα Hudson.

Το ζευγάρι αγόρασε το σπίτι το 2020 οπότε και ξεκίνησαν την ανακαίνισή του, μέσα και έξω, στηριζόμενοι σε κατόψεις και φωτογραφίες που βρέθηκαν στο αρχείο του Πανεπιστημίου Κολούμπια για να το επαναφέρουν -όσο γίνεται- στην αρχική του κατάσταση.

Το Wolfhouse έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και έξι άτομα σε τέσσερα υπνοδωμάτια. Οι ευάεροι χώροι του αποτελούν ένα “living showroom” -ιδανικό για τους λάτρεις του μοντερνισμού- επίπλων και έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της κουζίνας του, από την ελβετική  USM Modular Furniture, η οποία είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από -και με- επαναχρησιμοποιημένα και ανακυκλωμένα υλικά.

Wolfhouse Philip Johnson Wolfhouse Philip Johnson Wolfhouse Philip Johnson Wolfhouse Philip Johnson Wolfhouse Philip Johnson

*Ο Philip Johnson ήταν Αμερικανός αρχιτέκτονας, γεννημένος στο Κλίβελαντ του Οχάιο το 1906. Το 1930 ίδρυσε το τμήμα αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού στο Μουσείο Μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης. Το 1978, βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων ενώ ένα χρόνο μετά του απονεμήθηκε το πρώτο Αρχιτεκτονικό βραβείο Πρίτσκερ. Ένα από τα πιο γνωστά του δημιουργήματα είναι το “Γυάλινο Σπίτι”(1949) στο Κονέκτικατ. 

Source | Dwell, Designboom, The Spaces, The New Yorker

More Stories
hwzD4mv6h6AwQtjPunZepi 1280 80.jpg
Οι Kariouk Architects υπογράφουν σχεδιαστικά το Forest Retreat στο δάσος του Οντάριο
DIDÉE.GR