Quantcast
maria konstantinidi 1
maria konstantinidi 1

#Prototypes: Μαρία Κωνσταντινίδη

Καθένας από εμάς είναι πρωτότυπο του εαυτού του. Η διαδρομή που θα επιλέξει και οι άνθρωποι που θα συναντήσει καθορίζουν την εξέλιξη του. Σε αυτή τη στήλη φιλοξενούμε πρόσωπα που δημιουργούν έργο, «βάζουν» χρώμα στην καθημερινότητα μας και μπορεί να μάς εμπνεύσουν. Η θέληση έκφρασης ιδεών, συναισθημάτων, ονείρων μαζί με τη δύναμη του λόγου συνιστούν βάση για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις!

Από τον Ιωσήφ Κουτσουλίνη


Μαρία Κωνσταντινίδη, Δημοτική Σύμβουλος Οινουσσών και Τοπογράφος μηχανικός. 


Έχεις επιλέξει να είσαι ενεργό μέλος της τοπικής κοινότητας Οινουσσών, παρόλο που είσαι μόνιμη κάτοικος Αθηνών. Ποιες σκέψεις σου οδήγησαν αυτή την απόφαση;

Πάνω από όλα είναι η αγάπη μου για το νησί. Είναι ένας τόπος που, όπως λέω πολλές φορές και γίνομαι γραφική, είναι ένας παράδεισος και ένα λιμάνι. Το ήθελα πάρα πολύ και ήταν μια ευχάριστη συγκυρία όταν μού πρότειναν να συμμετάσχω σε ένα ψηφοδέλτιο του δήμου. Είχα εμπιστοσύνη σε αυτή την προσπάθεια και ήξερα ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε προς όφελος του τόπου. Οπότε για εμένα οι άνθρωποι είναι το Α και το Ω. Εν μέρει δεν αντιλαμβάνομαι την τοπική αυτοδιοίκηση σαν πολιτική, καθότι δεν είμαι πολιτικός. Ο συνδυασμός των ανθρώπων με την αγάπη για το νησί οδήγησαν την απόφαση μου. Θεώρησα ότι κι εγώ από πλευράς μου, με την ιδιότητα του μηχανικού, μπορώ να βοηθήσω. Είμαι ανοιχτή να βοηθήσω σε ότι μού ζητηθεί και όπου μπορώ.

 Ως δημοτική σύμβουλος τοπικής αυτοδιοίκησης συμμετέχεις σε ομαδικές δράσεις. Πιστεύεις στην έκφραση “ισχύς εν τη ενώσει”;

Πιστεύω πάρα πολύ! Γενικότερα μού φαίνεται αδιανόητο κάποιος να μην το πιστεύει. Αν και δεν είμαστε όλοι εκεί με τη φυσική παρουσία μας, πρόκειται για μία παρέα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Πριν από τη συνθήκη περιορισμών λόγω κορωνοϊού πήγαινα συχνότερα, τουλάχιστον 2 σαββατοκύριακα τον μήνα. Αλλά δε χάνεται ποτέ η επαφή. Φροντίζουμε να έχουμε άμεση ενημέρωση, να μιλάμε κάθε μέρα. Θα ήταν ιδανικό να ενεργοποιούνται περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι συνδυαστικά με όσους από εμάς ερχόμαστε από «έξω» γεωγραφικά. Με στενοχωρεί αυτό. Πάντα στον νου είναι προτεραιότητα το νησί! Όταν η ομάδα είναι καλή, όλα προχωράνε πολύ καλύτερα. Κανένας μόνος του δε μπορεί να κάνει τίποτα, ποτέ, πουθενά.

 Η ενασχόληση σου με τα κοινά είναι προσωπική ανάγκη έκφρασης;

Ναι, είναι η δύναμη της προσφοράς. Με ευχαριστεί και φυσικά κρύβει ένα αίσθημα ικανοποίησης, χωρίς να είναι ηθελημένο. Όταν προσφέρεις και ειδικά στον τόπο σου, εισπράττεις τη χαρά ότι προσφέρεις έμπρακτα. Παρόλο που η ζωή είναι κουραστική και μπορεί να φτάσω σε στιγμές να δηλώσω φτάνει, δε μπορώ άλλο, δεν έχω χρόνο.. όταν κατορθώσουμε κάτι, η χαρά είναι πολύ μεγάλη! Μου φαίνεται πολύ περίεργο να μη θέλει κάποιος να προσφέρει και ειδικά στο κοινό καλό. Δυστυχώς πάντα κρύβεται από πίσω ένα πολιτικό παιχνίδι. Είμαστε μια κοινωνία που όλοι κριτικάρουν και κάποιες φορές αναρωτιέμαι πως αντέχουν, ειδικά στο επίπεδο του δήμο. Όταν προσπαθείς να προσφέρεις κάτι υπέρ καλού, πώς μπορεί να περάσει στο μυαλό κάποιου ότι υπάρχει προσωπικό κίνητρο; Προσπαθείς να φτιάξεις μία υποδομή για το κοινό καλό, πάντα με τη διεξαγωγή του απαραίτητου και κατάλληλου ελέγχου. Δε χωράει στο μυαλό μου ότι αυτή η σκέψη αμφισβητείται!

maria konstantinidi 2

 Τί σημαίνει για σένα ανιδιοτέλεια; Πορεύεσαι στη ζωή με αυτή τη σκέψη;

Με προβλημάτισες τώρα.. Εν τω μεταξύ πρόσφατα είχα αρκετές σχετικά συζητήσεις. Όταν ασχολείσαι με τα κοινά δε γίνεται να μην υπάρχει ανιδιοτέλεια. Μιλώντας προσωπικά, δε θα ήθελα να προσφέρω κάτι για να κερδίσω κάποιο αντάλλαγμα. Μου φαίνεται αδιανόητο να ζητάς να κερδίσεις κάτι όταν πρόκειται να προσφέρεις στο κοινό καλό. Λείπει από τις μέρες μας η ανιδιοτέλεια και αυτό παρατηρείται έντονα στη χώρα μας και ειδικά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Παρατηρώ ότι υπάρχει αυτή η κοινή αντίληψη και μας οδηγεί στην καχυποψία, περισσότερο προς τους ανθρώπους που είναι ανιδιοτελείς. Έχουν υπάρξει φορές, στα πλαίσια της θητείας μου ως δημοτική σύμβουλος, που σκέφτηκα αν έπρεπε να το δηλώσω μήπως αποφύγω καχύποπτα βλέματα. Αυτό δε μπορώ να το ξεπεράσω. Υπάρχει καχυποψία και γι΄αυτό άλλωστε δε συμμετέχει αρκετός κόσμος στην τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά οι νεότεροι ηλικιακά.

Η ενεργή σύνδεση με τον τόπο καταγωγής ενός ατόμου είναι σημαντική; Ποια προσωπική ανάγκη ίσως ικανοποιεί;

Θα ήθελα κι εγώ να «αφήσω» κάτι στον τόπο μου, ότι μπορώ. Τώρα μού δόθηκε αυτή η ευκαιρία, αύριο μπορεί να μου δοθεί κάποια άλλη. Γίνονται πολύ ωραίες δράσεις. Για παράδειγμα το καλοκαίρι γίνεται ο διάπλους με όσους κολυμπάνε. Μπορείς να συμμετέχεις εθελοντικά, να προσφέρεις δύο νερά, δε χρειάζεται να είσαι αθλητής. Αυτό.. να αφήνω κι εγώ κάτι. Και πάντα έχεις έναν λόγο να πηγαίνεις παραπέρα! Κάτι καινούργιο ανακαλύπτεις! Προσωπικά, μέσω της ενασχόλησης μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχει αλλάξει τελείως η εικόνα μου για το νησί. Και μάλλον το απολαμβάνω περισσότερο. Μελλοντικά θα ήθελα να γνωρίσουν το νησί μας περισσότεροι, χωρίς βέβαια να αλλοιωθεί ο πρωτογενής χαρακτήρας του. Θα ήθελα να έχει περισσότερα καταλύματα και να προσφέρει περισσότερες επιλογές φιλοξενίας. Η οποία συνθήκη εξαρτάται εξίσου από την ιδιωτική πρωτοβουλία όσο τη στήριξη του δήμου. Το νησί είναι σα μία οικογένεια, με τις συμφωνίες και τις διαφωνίες της. Είναι οδηγός και επιθυμία μου να «ακουστεί» περισσότερο το νησί μας!

maria konstantinidi 3

Photography: Kiki Papadopoulou

#Prototypesbydidee

More Stories
breitling didee1
Breitling: To Νέο Greek limited Edition εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι
DIDÉE.GR