Quantcast
georgia paraschou dideegr2
georgia paraschou dideegr2

#Prototypes: Γεωργία Παράσχου

Καθένας από εμάς είναι πρωτότυπο του εαυτού του. Η διαδρομή που θα επιλέξει και οι άνθρωποι που θα συναντήσει καθορίζουν την εξέλιξη του. Σε αυτή τη στήλη φιλοξενούμε πρόσωπα που δημιουργούν έργο, «βάζουν» χρώμα στην καθημερινότητα μας και μπορεί να μάς εμπνεύσουν. Η θέληση έκφρασης ιδεών, συναισθημάτων, ονείρων μαζί με τη δύναμη του λόγου συνιστούν βάση για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις!

Από τον Ιωσήφ Κουτσουλίνη


Γεωργία Παράσχου: Ιδρύτρια Humanity Greece και Διευθύντρια Πολιτισμού & Νεολαίας UNESCO Πειραιώς και Νήσων


Η ενασχόληση σου με παράλληλα project εθελοντισμού & μη, απαιτεί τη σωστή διαχείριση χρόνου, αλλά και την εμπιστοσύνη αρκετών ανθρώπων. Πόσο εφικτό είναι;

Νομίζω ότι όλα είναι εφικτά.. κυρίως για τις γυναίκες, θα πω εγώ, που καλούμαστε στην καθημερινότητα μας και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας να δράσουμε σε πολύπλευρες κατευθύνσεις.. οπότε ναι είναι εφικτό! Ξεκίνησα από πολύ μικρή την εθελοντική μου δράση, οπότε αντιλαμβάνεσαι ότι πλέον είναι τρόπος ζωής. Δε μπορώ να φανταστώ την καθημερινότητα μου χωρίς μία δόση έντασης, ενέργειας, προβληματισμού και επίλυσης οποιουδήποτε κοινωνικού προβλήματος.

Στην καθημερινότητα μου, λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, καλούμαι να αντιμετωπίσω την αμφισβήτηση αν μία νέα γυναίκα είναι ικανή να διοικήσει, να διαμορφώσει, να εμπνεύσει, να συντονίσει ομάδες έργου και κυρίως έκτακτες ανάγκες. Στα 18 μου χρόνια, μέσα από την εθελοντική μου δράση στον όμιλο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, κλήθηκα να συνδράμω στην ομάδα έργου για τη δημιουργία 5 δομών – πρόκειται για την ένταξη 5 μεγάλων κτιρίων σε ευρωπαϊκά προγράμματα – στις οποίες διοχετεύτηκαν οικογένειες και μεμονωμένοι άνθρωποι που ήταν άστεγοι και αντιμετώπισαν πάρα πολύ δύσκολα οικονομικά προβλήματα στον πυρήνα της οικονομικής κρίσης. Με πολύ κόπο αποδεικνύω πως κάνουν λάθος και σήμερα παραμένω μέλος αυτής της ομάδας. Χρωστάω πολλά στον πρόεδρο του ομίλου UNESCO, τον κ. Γιάννη Μαρωνίτη, γιατί ήταν ο άνθρωπος που πραγματικά επένδυσε σε ένα νέο παιδί και έβλεπε τη δυνατότητα εξέλιξης. Το 2014 δημιουργήθηκαν οι δομές με την επιθυμία να υπάρχουν και το 2024. Μακάρι να μην υπήρχαν, αλλά βλέπουμε ότι ακόμη υπάρχει ανάγκη.

Είναι τρομερή η σκέψη ότι μπορεί να αλλάξει η ζωή σου σε ένα 24ωρο. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να θέτουμε στον εαυτό μας.

Ο εθελοντισμός είναι μέρος της προσωπικής & επαγγελματικής σου ζωής, αρκετά χρόνια πλέον. Ο εθελοντισμός είναι κάτι που αναγνωρίζεται σε ένα βιογραφικό;

Το εκκρεμές γέρνει προς την πλευρά του εθελοντισμού και αυτό φυσικά δημιουργεί δυσκολίες στις προσωπικές μου σχέσεις και παράπονα από την οικογένεια και το φιλικό μου περιβάλλον. Προσπαθώ κάπως να το διαχειριστώ.. γιατί εργασία και εθελοντισμός με δέσμευση αποτελούν μία μορφή ζωής και επιλογής. Ακόμη και σήμερα υπάρχει κόσμος που είτε γνωρίζει εμένα είτε όλη την ομάδα έργου του Humanity Greece, μάς αντιμετωπίζει με καχυποψία «τέλεια, δεν έχετε άγχη, δεν έχετε προβλήματα, έχετε τα πάντα λύσει, δεν έχετε τι να κάνετε στην καθημερινότητα σας και προφανώς ασχολείστε με τον εθελοντισμό». Εν μέρει αναγνωρίζουν ότι βοηθάμε τον κόσμο, αλλά επί της ουσίας καταρρίπτουν την προσπάθεια που κάνουμε.

Στην Ελλάδα η εθελοντική δράση δεν αναγνωρίζεται σαν κάτι αξιόλογο ή ένα συν στην εργασιακή εμπειρία.. ούτε καν στα βιογραφικά σημειώματα ατόμων που έχουν υπάρξει σε ομάδες εθελοντικής κοινότητας. Ο εθελοντισμός δε νοείται ως εργασία, είναι όμως μια συνειδητή επιλογή που σε ολοκληρώνει ως άτομο και ανοίγει νέους ορίζοντες. Σε φέρνει σε επαφή με πολύ μεγάλη κοινότητα ανθρώπων και προβλημάτων, τα οποία καλείσαι να διαχειριστείς ξεχωριστά και ορθολογικά.

Τους τελευταίους μήνες τόσο εσύ όσο και το Humanity Greece έχετε λάβει την προσοχή των media. Πιστεύεις ότι πρόκειται για μία ευκαιρία προβολής του έργου σας;

Η αλήθεια είναι ότι το Humanity Greece είναι οι πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν με τους πολίτες που έχουν πρόβλημα. Η ίδρυση του τον περασμένο Αύγουστο ήταν 100% αντανακλαστική. Πρόκειται για τον παλμό νέων ανθρώπων, καθώς οι εθελοντές μας είναι 18 – 28 ετών, με μεγάλο πάθος και ενεργεία να βοηθήσουν, αλλά δε γνώριζαν πώς και που. Έλειπε από τις ομάδες έργου και τις οργανώσεις μία ομάδα εθελοντών που να δημιουργεί συνολικά μαζί, χωρίς διοικητικά συμβούλια, χωρίς τίτλους, χωρίς τίποτα.. όλοι μαζί με έναν κοινό στόχο. Οπότε έτσι δημιουργηθήκαμε, εξελιχθήκαμε και σήμερα είμαστε εδώ! Σεβόμαστε κάθε προβολή, γιατί η προβολή για εμάς είναι δύναμη αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε με μέτρο. Προτιμά όλη η ομάδα να είμαστε πραγματικά δίπλα στις ανάγκες συνανθρώπων και μετά να έρχεται η επικοινωνία. Βέβαια όλα χρειάζονται και όλα πρέπει να συνυπάρχουν.

georgia paraschou 2

Ως εθελοντής δηλώνεται κάθε άνθρωπος που επιλέγει να δωρίσει τον χρόνο του, αγαθά ή/και υπηρεσία. Νοείται εθελοντισμός σε σταθερή συχνότητα; Μήπως η πλειοψηφία κινητοποιείται μόνο σε περιόδους κρίσης;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας έχει ευαισθητοποιηθεί πολύ παραπάνω, καθώς έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε μεγάλες κρίσεις και καταστάσεις. Οπότε υπάρχει μεγάλη αύξηση εθελοντών που θέλουν να βοηθήσουν, με όποιον τρόπο μπορούν. Ένας εθελοντής μπορεί να συμβάλλει χειρωνακτικά, με την ενέργεια του, με τη συχνότητα που επιλέγει ο ίδιος να προσφέρει την εθελοντική του βοήθεια ή ακόμη να δώσει κάποια ρούχα, προϊόντα, αγαθά, κάποιο ελάχιστο χρηματικό ποσό. Κάθε προσφορά είναι εξίσου πολύτιμη. Δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε καμία μορφή προσφοράς. Πολλοί, όπως κι εγώ, δεν έχουμε την οικονομική άνεση να δώσουμε λεφτά. Μπορούμε όμως να προσφέρουμε με χιλιάδες άλλους τρόπους και να είμαστε δίπλα σε κάποιον άνθρωπο που έχει ανάγκη.

Φυσικά υπάρχει και ο άξονας εξειδικευμένων εθελοντών που το κάνουν πολλά χρόνια στη ζωή τους, παράλληλα με την εργασιακή τους ιδιότητα. Δεν είναι άλλοι από τους εθελοντές πυροσβέστες, τους εθελοντές αστυνομικούς, τους εθελοντές διασώστες κ.α. Η αξία αυτών είναι μεγάλη, καθώς σε οποιαδήποτε μορφή κρίσης προηγείται η ασφάλεια του ατόμου που έρχεται να βοηθήσει. Οπότε οφείλουμε σε όλους εκείνους που το επιθυμούν, να λαμβάνουν σωστή εκπαίδευση. Έχει συμβεί πολλές φορές να θέλει κόσμος να βοηθήσει και εκείνη τη στιγμή να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα, χωρίς να το καταλάβει.

Ο εθελοντισμός, κατά τη δική μου αντίληψη, είναι ένα πεδίο δράσης και συμπερίληψης, χωρίς προκαταλήψεις και εγωισμούς. Τι σημαίνει για εσένα αποδοχή;

Ο εθελοντισμός είναι για όλους. Οφείλουμε όλοι οι εθελοντές να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα του ατόμου. Είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά όλοι ίσοι. Δε χωρούν ούτε πολιτικές, ούτε χρωματικές, ούτε σεξουαλικές πεποιθήσεις. Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα του ατόμου. Αυτή είναι και η ιδιομορφία του εθελοντισμού.. ότι είμαστε όλοι μαζί γιατί έχουμε έναν κοινό στόχο. Δε μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Σε αυτή την ποικιλομορφία έγκειται και η επιτυχία αντιμετώπισης  οποιαδήποτε μορφής κρίσης. Τον περασμένο Αύγουστο, λόγω των πυρκαγιών, συνεργαζόμασταν καθημερινά 500 άνθρωποι, χωρίς να γνωριζόμαστε ή να έχουμε ξαναδουλέψει μαζί. Σεβόμαστε το άτομο για αυτό που είναι! Οτιδήποτε άλλο δεν έχει θέση σε μία πολιτισμένη οντότητα όπως είναι οι εθελοντικές ομάδες.

Να αναγνωρίσω όμως ότι όλα ξεκινούν από την οικογένεια μας, τα ερεθίσματα που μάς δίνουν οι γονείς μας! Από εκεί ξεκίνησε και η δική μου διάθεση μου να συμβάλλω σε άτομα και οικογένειες που έχουν ανάγκη την αγάπη και τη στήριξη μας.

Πως νοιώθεις απέναντι στην έλλειψη σχετικής επιμόρφωσης γύρω από τον εθελοντισμό; Θες να μοιραστείς τη δική σου επιδίωξη σου για το μέλλον αυτού;

Υπάρχει σχετική έλλειψη παιδείας σε πολλούς κλάδους, Ο εθελοντισμός συνυπάρχει με τον πολιτισμό, συνυπάρχει με την παιδεία.. το ένα είναι κομμάτι του άλλου. Όσο δεν υπάρχει το ένα, δεν υπάρχει το άλλο. Συχνά τονίζω ότι ένα παιδί, από πολύ μικρή ηλικία, πρέπει να έχει το ερέθισμα, να έρχεται σε επαφή με πληθώρα δράσεων εθελοντισμού και να επιλέγει το ίδιο πώς θέλει να βοηθήσει, που θέλει να κινηθεί, ποιον οργανισμό θέλει να στηρίξει και να είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας αυτού. Αν δε δώσεις το ερέθισμα σε νεαρή ηλικία, πως θα έρθει το παιδί να σου πει είναι επιλογή μου να στηρίζω ή να μη βοηθάω; Η παιδεία είναι βασικό κλειδί και για τον εθελοντισμό. Μακάρι να υπάρξει τα επόμενα χρόνια!

Στους επόμενους άξονες μας είναι να ενταχθεί ο εθελοντισμός στα σχολεία, είναι κάτι το οποίο δουλεύω ως κατεύθυνση.. χωρίς να γνωρίζω βέβαια τον βαθμό στον οποίο θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει η άποψη ότι ενώ λείπουν άλλα στοιχεία στην παιδεία δε γίνεται να ασχοληθούμε με τον εθελοντισμό. Πάντα παλεύεις να ολοκληρωθεί το παζλ με τα περισσότερα κομμάτια. Επιθυμώ να φτάσουμε στο σημείο που οι εθελοντές είναι ισότιμα μέλη, είναι πραγματικά ενεργό κομμάτι μιας πολιτισμένης κοινωνίας, με μέριμνα για την ασφάλεια τους και την αναγνώριση του έργου τους.

Photography: Thanasis Gatos

#Prototypesbydidee

More Stories
schweppes brand ambassadors vasilis kyritsis 0(2)
Το Schweppes απογειώνει την εμπειρία κάθε cocktail μαζί με τον κορυφαίο bartender Βασίλη Κυρίτση
DIDÉE.GR