Quantcast
shutterstock 794125696 1

Παρίσι: Το κέντρο πολιτισμού Pompidou ανακαινίζεται

Το Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι της Γαλλίας, γνωστό και ως Beaubourg, πρόκειται να υποβληθεί σε μεγάλες εργασίες ανακαίνισης. Το -σχεδιασμένο τη δεκαετία του 1970 από τους αρχιτέκτονες Renzo Piano και Richard Rogers- μουσείο  είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του Παρισιού που φιλοξενεί τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πληροφοριών και το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και  έχει προγραμματιστεί να κλείσει από τα τέλη του 2023 έως το 2027.

shutterstock 583097932 1

Ο λόγος είναι η ανάγκη για συντήρηση ειδικά στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, στις κυλιόμενες σκάλες και τους ανελκυστήρες αλλά και η αφαίρεση του αμιάντου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι αντίστοιχο. Το 1997, κατά τη διάρκεια της 20ης επετείου του, είχε κλείσει τις πόρτες του για το κοινό για μερικά χρόνια, πάλι για εργασίες συντήρησης.
Αναφορές έχουν επισημάνει ότι το Κέντρο Πομπιντού θα κλείσει πλήρως για ανακαίνιση για διάρκεια 3 ετών.

Ενώ είχε γίνει γνωστό αρχικά ότι θα κλείσει για επτά χρόνια, η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Roselyne Bachelot, εξήγησε ότι επέλεξε να μην παραμείνει το πολιτιστικό κέντρο ανοιχτό κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης, μειώνοντας έτσι τη διάρκεια τους από 7 σε 3 χρόνια. Σύμφωνα με την Figaro, οι εργασίες ανακαίνισης εκτιμάται ότι θα στοιχίσουν περίπου 243 εκατομμύρια δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί  ότι το Κέντρο Πομπιντού δέχθηκε αυστηρή κριτική στο ξεκίνημά του. Οι αρχιτέκτονες Renzo Piano και Richard Rogers, που δεν ήταν ακόμη διάσημοι στην αρχιτεκτονική σκηνή κατά την έναρξη της διαδικασίας του διαγωνισμού για το έργο της κατασκευής του μουσείου, κέρδισαν τον διαγωνισμό το 1971 και σχεδίασαν ένα κτίριο- επιτομή της high-tech αρχιτεκτονικής .

shutterstock 352490081 1
Ένα αρχιτεκτόνημα που δεν έμοιαζε με άλλο στον αρχιτεκτονικό κόσμο εκείνη την εποχή, με βασική ιδέα την αποκάλυψη όλων των υποδομών του κτιρίου. Στην πραγματικότητα, όλα τα μηχανικά και δομικά συστήματα ωθήθηκαν προς τα έξω, όχι μόνο για να γίνουν κατανοητά, αλλά και για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερος χώρος στο εσωτερικό.

Το σύγχρονο αυτό αρχιτεκτόνημα και αξιοθέατο πολιτισμού, έχει προσελκύσει πολύ περισσότερους επισκέπτες από ό,τι αναμενόταν.

More Stories
Q4kpmjYjn42Qy4EaZZk2th 1920 80.jpeg
Portella: To ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα που προασπίζεται το παρελθόν του με συγκρατημένη πολυτέλεια
DIDÉE.GR