Quantcast

Memoirs and Misinformation: Το μυθιστόρημα του Jim Carrey 

Από την Κατερίνα Γιογάκη


Η ιδέα μιας αυτοβιογραφίας όπου θα καταγράφονταν τα πραγματικά γεγονότα της ζωής του με χρονολογική σειρά, αποτελεί για τον Jim Carrey μια βαρετή συνθήκη, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της καριέρας του, και όχι άδικα. Γι’ αυτό η ιδέα αυτή απορρίφθηκε πριν ακόμη ξεκινήσει. Η εναλλακτική βρέθηκε στην ιδέα ενός μυθιστορήματος η συγγραφή του οποίου διήρκησε οχτώ χρόνια και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Jim Carrey με τον συγγραφέα Dana Vachon.

Πρόκειται για μια φανταστική αφήγηση που βασίζεται σε γεγονότα από τη ζωή του ηθοποιού, στην πρόσβασή του σε προνομιούχες καταστάσεις, τη λάμψη, την υπερβολή αλλά και τη ματαιοδοξία και την αποξένωση. Μια φανταστική ιστορία αποκάλυψης και αναγέννησης στο Χόλυγουντ δοσμένη με έναν ιδιαίτερο τρόπο και ταυτόχρονα επίκαιρη σύμφωνα με το συγγραφικό δίδυμο.

Στην αρχή του μυθιστορήματος, βρίσκουμε τον πρωταγωνιστή του βιβλίου, Jim Carrey, όχι σε καλή κατάσταση, εν μέσω υπαρξιακής κρίσης, απομονωμένο στο σπίτι του στο Λος Άντζελες παρακολουθώντας Netflix, YouTube και ΤΜΖ. Οι επιτυχίες του τόσο σε κωμικούς όσο και σε δραματικούς ρόλους φαντάζουν μακρινές και η μόνη του ανησυχία είναι ο αναπόφευκτος θάνατός του και το τέλος του σύμπαντος. Στη συνέχεια η ιστορία εμπλουτίζεται με σατιρικές περιπέτειες αυτοεπιβεβαίωσης, εύρεσης του νοήματος προσωπικής ζωής και καριέρας κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου μοιράζεται εκτός από το όνομα (Jim Carrey) και αρκετές βιογραφικές λεπτομέρειες με τον συγγραφέα, όπως η συμμετοχή σε συγκεκριμένες ταινίες ( “The Mask”, “The Truman Show”, “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”).

«Ήταν ένα ταξίδι στον ‘απαγορευμένο’ κόσμο του stardom, των υψηλών μισθών και της κουλτούρας της έβδομης τέχνης. Ο Carrey, είναι ο απόλυτος ‘δύτης’. Δε μπορείς να δημιουργήσεις αν απλά μένεις στην επιφάνεια.» αναφέρει ο Dana Vachon σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times. 

Πρόκειται για σάτιρα και παρωδία αλλά με σεβασμό όπου γίνονται αναφορές και σε άλλους ηθοποιούς όπως Nicolas Cage, Gwyneth Paltrow, Tom Cruise και Anthony Hopkins στους οποίους έχουν σταλεί βιβλία με επεξηγηματικές επιστολές να τα συνοδεύουν προς αποφυγή παρεξηγήσεων. 

«Ανεξάρτητα με τον χαρακτήρα του, ο κάθε καλλιτέχνης έχει κάτι απόκοσμο, θειικό θα μπορούσα να πω, το οποίο μοιράζεται με τον κόσμο μέσα από  το έργο του. Αυτό είναι και αυτό που ήθελα να κάνω και εγώ. Και αυτό το βιβλίο είναι το παράδειγμα.» αναφέρει ο Carrey στην ίδια συνέντευξη στους ΝΥΤ.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 7 Ιουλίου.

More Stories
Q4kpmjYjn42Qy4EaZZk2th 1920 80.jpeg
Portella: To ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα που προασπίζεται το παρελθόν του με συγκρατημένη πολυτέλεια
DIDÉE.GR