Quantcast
Hindi Zahra

Μία βόλτα μέχρι το Μαρόκο και πίσω με την Hindi Zahra στο Θέατρο Παλλάς

Κείμενο: Κατερίνα Καρσιώτη

Είναι «μαγεία» να κάνεις το γύρο του κόσμου μέσω της δύναμης της μουσικής. Είναι ωραίο να «ταξιδεύεις» με το μυαλό, με ήχους, με καλλιτέχνες, με στίχους σε άλλες χώρες, σε άλλους πολιτισμούς, σε άλλες κουλτούρες. Είναι «ομορφιά» να αφήνεις τη φαντασία σου να καλπάζει σε άλλα μέρη μέσω εικόνων και χρωμάτων που σου δημιουργούν στίχοι και μουσικά κομμάτια. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι υπάρχουν μουσικοί σαν την Hindi Zahra με τα υπέροχα vocals και το απέραντο ταλέντο να σου δημιουργούν μία παρόμοια αίσθηση.

Ακούσαμε, διαβάσαμε και τώρα αναμένουμε την άφιξη της. Με το καλωσόρισμα της Άνοιξης – Μάρτιος γαρ – καλωσορίζουμε συνάμα και μια αγαπημένη καλλιτέχνιδα της μουσικής βιομηχανίας για μία μοναδική εμφάνιση στο Θέατρο Παλλάς στην Αθήνα. Κάπου το 2011 την είχαμε απολαύσει στο λόφο της Σάνης, στο Sani Festival, στην ξακουστή Χαλκιδική, με την κιθάρα της να συνθέτει jazz τόνους με τσιγγάνικες αναφορές και μαζί με μία δόση μπλουζ. Υμνεί τον έρωτα, την αγάπη και τους ανθρώπους, έχει δόσεις γλυκιάς μελαγχολίας, σέβεται τις τζαζ παραδόσεις όμως παράλληλα τολμά να επενδύσει σε καινούργιες νότες που την πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα.

Μία βόλτα μέχρι το Μαρόκο και πίσω

Τη Μαροκινή Hindi Zahra την γνωρίσαμε το 2010, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της album, “Handmade”. To album ανοίγει με μία επιτυχία της, που αγαπήθηκε από το κοινό ιδιαίτερα αλλά το τραγούδι που την έκανε ευρέως γνωστή δεν είναι άλλο από το “Stand Up”, το οποίο έγινε και το τραγούδι της επίσημης καμπάνιας της Western Union.

Πρόκειται για μια προσωπικότητα με απλωμένες τις ρίζες της καταγωγής της, που μοιράζεται μεταξύ δύο ηπείρων, μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Γαλλίας, γεγονός που διαφαίνεται ιδιαίτερα στα ρυθμικά στοιχεία των τραγουδιών της. “Beautiful Tango”, το εναρκτήριο κομμάτι της καριέρας της, “Stand Up”, “Silence”, “Cabo Verde” με έντονο το folk στοιχείο όπως και το “Ahiwa”, “To The Forces”, “Un Jour”, “Just Say I Love Him” είναι μόνο μερικές από τις επιτυχίες της. Μία μουσική και ένα ταξίδι!

Ένα κράμα, ένα μείγμα από soul, folk και jazz, μία μουσική που έχει γερά τις ρίζες της στο μαροκινό νότο, εκεί στα σύνορα της «μαύρης» κουλτούρας, των «μαύρων» ήχων. Η ρυθμική βάση των τραγουδιών της θα λέγαμε ότι έχει έντονες, ethnic επιρροές, ενώ οι μελωδίες τους είναι δυτικότροπες. Την αποκάλεσαν «Patti Smith της Βόρειας Αφρικής» και το δεύτερο άλμπουμ της “Homeland”, που κυκλοφόρησε το 2015, περιγράφηκε σαν «blues της ερήμου με αφροαμερικάνικες επιρροές». Άλλοι την αποκαλούν σύγχρονη Beth Gibbons και πολλοί την συγκρίνουν με τη Νorah Jones.

Η πολύ ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη, όχι μόνο τραγουδά και γράφει τους στίχους, αλλά ενορχηστρώνει και κάνει η ίδια την παραγωγή των δίσκων της. Η Hindi Zahra σχολιάζει για τη μουσική της: «Είναι σαν ένα παζλ… Πρώτα γράφω τους στίχους, μετά ηχογραφώ τα κρουστά, μετά προσθέτω τις κιθάρες και τότε εμφανίζεται η μελωδία. Όταν οι κιθάρες αποκαλύπτουν τη μελωδία, είναι η ώρα των στίχων που έχω γράψει, πολλές φόρες μόνο τέσσερις φράσεις. Είναι η στιγμή που η μελωδία αρχίζει να αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού…».

Κομμάτια που περιλαμβάνουν τις Βερβερίνικες ρίζες της καταγωγής της, τη μουσική της Βραζιλίας, του Πράσινου Ακρωτηρίου, της Ινδίας και του Ιράν. Όλα τα μουσικά είδη διασταυρώνονται και αλληλεπιδρούν το ένα στο άλλο και αναμειγνύονται στη μουσική της, όπως ακριβώς και το Μαρόκο, που αποτελεί το σταυροδρόμι τόσων πολιτισμών.

Όταν η μουσική κάνει το γύρο του κόσμου… Όταν η Hindi Zahra μας ταξιδεύει και μας μαγεύει με το μουσικό πλουραλισμό που προσφέρουν τα κομμάτια της… Όταν την Παρασκευή 3 Μαρτίου η Αθήνα και το Θέατρο Παλλάς την αναμένει στην πρώτη της εμφάνιση μπροστά στο αθηναϊκό κοινό.

Συντελεστές:

Hindi Zahra, φωνή
Jerome Plasseraud, κιθάρες
Paul Salvagnac, κιθάρες
David Dupuis, πλήκτρα και πνευστά
Jeff Hallam, μπάσο
Raphael Seguinier, ντραμς
Ze Luis Nascimento, κρουστά

*Τη μουσική επιμελήθηκε η Έλενα Αγγελίδου

DIDÉE.GR