Οι επισκέπτες του φετινού Design Festival του Λονδίνου (18-26 Σεπτεμβρίου) χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν ειδικά γυαλιά για να βιώσουν εξ’ ολοκλήρου την εμπειρία της Μέδουσας, του installation του αρχιτέκτονα Sou Fujimoto σε συνεργασία με το στούντιο Tin Drum που τοποθετήθηκε στο Μουσείο V&A.
Έως και 50 επισκέπτες τη φορά μπόρεσαν -φορώντας ένα ζευγάρι γυαλιά μικτής πραγματικότητας- να εξερευνήσουν τις αρχιτεκτονικές φόρμες που σχεδιάστηκαν από τον Fujimoto, με τη δυναμική τους δομή να αλλάζει και να εξελίσσεται με βάση την κίνηση των παρατηρητών.
Τo installation πήρε το όνομά του από τη μυθολογική μορφή Μέδουσα καθώς και τον όρο κλάδου της Βιολογίας (Ζωολογία) σε μια απόπειρα συγχώνευσης μύθου και επιστήμης.
“Αντλήσαμε μεγάλη έμπνευση από φυσικές δομές φωτός όπως το aurora borealis (γνωστό και ως Βόρειο Σέλας).”, αναφέρει στο Dezeen ο Yoyo Munk, επικεφαλής επιστημών της Tin Drum.
Το Medusa σχεδιάστηκε για να προκαλεί τα άτομα να παίζουν, να αλληλεπιδρούν και να ακολουθούν τα φώτα καθώς περνούν μέσα από την εικονική εγκατάσταση.
Σύμφωνα με τον Munk, τόσο η Tin Drum όσο και ο Fujimoto ενδιαφέρονταν περισσότερο για τη δυνατότητα χρήσης του φωτός ως αρχιτεκτονικού μέσου.
“Αυτό που είναι συναρπαστικό για όλους μας είναι η ιδέα ότι μπορείς να κατασκευάσεις δομές που δεν έχουν φυσική μορφή και υπάρχουν μόνο ως φως που προβάλλεται στα μάτια.”, δήλωσε ο Munk.
*Ο Fujimoto ίδρυσε τους Sou Fujimoto Architects το 2000. Αν και είναι περισσότερο γνωστός για τα κτίριά του, έχει εργαστεί σε μια σειρά installations. Κάτι αντίστοιχο έκανε και για το brand COS όπου χρησιμοποίησε προβολείς, καθρέφτες και ήχο για να δημιουργήσει μια συναρπαστική εγκατάσταση που ανταποκρίνεται στις κινήσεις των παρατηρητών.
Source | Dezeen