Quantcast
wassily chair 6213 z0 1

Η ιστορία της καρέκλας Wassily του Marcel Breuer

Πρώτα μαθητής και μετά δάσκαλος στο Bauhaus, ο Marcel Breuer σχεδίασε πολλά καινοτόμα κομμάτια. Η καρέκλα Wassily υπήρξε η πιο εμβληματική και η ιστορία της χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920.

Ο Ουγγροαμερικανός αρχιτέκτονας Marcel Breuer ήταν γνωστός για τον καινοτόμο σχεδιασμό επίπλων του και τη συχνή χρήση χάλυβα. Αν και δημιούργησε πολλά έπιπλα στην εποχή του, η καρέκλα Wassily είναι το πιο εμβληματικό του κομμάτι.

Wassily Marcel Breuer

Η καρέκλα σχεδιάστηκε το 1925 και έμπνευση για τη δημιουργία της αποτέλεσε το πλαίσιο ενός ποδηλάτου Αdler. Είναι κατασκευασμένη από καμπυλωτούς σωλήνες από χάλυβα και δερμάτινους ιμάντες οι οποίοι δημιουργούν ένα κάθισμα που είναι εργονομικό, άνετο και παράλληλα μινιμαλιστικό.

Wassily Marcel Breuer

Γνωστή και ως Model B3, η καρέκλα ονομάστηκε Wassily μερικά χρόνια μετά τη δημιουργία της από έναν Ιταλό κατασκευαστή που άκουσε ότι ο Ρώσος ζωγράφος Wassily Kandinsky (1866-1944) είχε θαυμάσει το πρωτότυπο και μάλιστα είχε λάβει μια χειροποίητη έκδοση από τον Breuer.

Wassily Marcel Breuer

Η επιρροή του Breuer στον κόσμο του σχεδιασμού ήταν μεγάλη: σχεδίαζε σε όλες τις κλίμακες, από κουζινικά σκεύη μέχρι κτίρια και έπιπλα. Τα έπιπλά του ήταν μίνιμαλ σε μορφή –μερικές φορές φαινόταν σχεδόν χωρίς βάρος– ενώ ενέπνευσε πολλούς σύγχρονους σχεδιαστές να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Το πιο διάσημο αρχιτεκτονικό του project του Breuer ήταν το Whitney Museum of American Art στη Νέα Υόρκη, που ολοκληρώθηκε το 1966.

Η φιλοσοφία του Breuer ως σχεδιαστή ήταν στενά συνδεδεμένη με την εποχή του στη σχολή τέχνης και σχεδίου Bauhaus, όταν ήταν πρώτα μαθητής και μετά δάσκαλος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δάσκαλος εκεί, ακολούθησε νέες τεχνολογίες που θα του επέτρεπαν να κατασκευάζει πιο ευέλικτα έπιπλα.

Ο Breuer έφυγε από την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως πολλοί από τους συναδέλφους του από το Bauhaus. Πήγε στο Χάρβαρντ με τον μέντορά του στο Bauhaus, Walter Gropius, και έγινε ένας από τους Harvard 5, μια ομάδα αρχιτεκτόνων που αποτελούνταν επίσης από τους Philip Johnson, Eliot Noyes, Landis Gores και John M. Johansen.

Η καρέκλα Cesca B32 του Breuer τράβηξε επίσης την προσοχή. Αυτή ήταν μια καρέκλα επίσης με ένα σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο αλλά με το ραττάν να δημιουργεί το κάθισμα και την πλάτη. Ο Breuer παρουσίασε την καρέκλα B32 το 1926.

B32 Cesca Chair by Marcel Breuer

Η καρέκλα Wassily κατασκευάζεται πλέον από την ιταλική εταιρεία σχεδιασμού επίπλων Knoll και παραμένει σύμβολο του μοντερνισμού μέχρι και σήμερα.

Source | iconeye

More Stories
Grande Bretagne web
150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Always Grand
DIDÉE.GR