Quantcast
robarts reading room university toronto superkul dezeen hero1 1704x959 1

Το Superkül ανακαίνισε το αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης Robarts στο Τορόντο

Το καναδικό στούντιο Superkül έδωσε νέα πνοή στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης Robarts του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ένα συνώνυμο της μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής.

Το project περιλάμβανε την ανακαίνιση του τέταρτου ορόφου του κτιρίου -ως μέρος του ευρύτερου σχεδίου του Πανεπιστημίου για ριζική ανανέωση της Βιβλιοθήκης Robarts- την οποία εκπρόσωπος του Superkül περιέγραψε ως “ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής της Βόρειας Αμερικής”.

Η ερευνητική βιβλιοθήκη John P. Robarts, η οποία ολοκληρώθηκε το 1973, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό στούντιο Mathers & Haldenby. Πρόκειται όχι μόνο για τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Τορόντο αλλά και για το μεγαλύτερο κτίριο που στεγάζει (ακαδημαϊκή) βιβλιοθήκη στον Καναδά.

Ως μια σημαντική εγκατάσταση για φοιτητές και καθηγητές, οι χώροι ανάγνωσης και μελέτης απαιτούσαν αναβαθμίσεις για να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα στυλ μάθησης και στον απαιτούμενο εξοπλισμό, με σεβασμό παράλληλα στην αρχιτεκτονική του κτιρίου που κατατάσσεται σε αξιοθέατο πολιτιστικής κληρονομιάς.

robarts reading room university toronto superkul

Μια απο τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα που ανέλαβε το project ήταν να συνδέσει τη βιβλιοθήκη με την παρακείμενη επέκταση Robarts Common, που ολοκληρώθηκε από την Diamond Schmitt Architects τον Σεπτέμβριο του 2022.

“Μας ανατέθηκε ένας φιλόδοξος στόχος: να μετατρέψουμε τον χώρο σε ένα σύγχρονο περιβάλλον για ήσυχη μελέτη κάνωντας παράλληλα ψηφιακή αναβάθμιση – με τρόπο που να συμπληρώνει την εξαιρετική αρχιτεκτονική του κτιρίου και να υποστηρίζει την προσβασιμότητα, την ποικιλομορφία και την ευεξία”, δήλωσε εκπρόσωπος του Superkül.

robarts reading room university toronto superkul

Σε ολόκληρο τον χώρο των 20.300 τετραγωνικών ποδιών (1.886 τετραγωνικών μέτρων), διπλού ύψους, υπάρχουν απομονωμένοι χώροι μελέτης, ψηφιακοί σταθμοί, αίθουσες συμβουλευτικής και δύο ζώνες φωτοθεραπείας.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην προσβασιμότητα, μέσω της προσθήκης μελετητικών spots που επιτρέπουν στους χρήστες να προσαρμόζουν το ύψος του γραφείου, των καθισμάτων και τον φωτισμό για τις ανάγκες τους.

robarts reading room university toronto superkul

“Δώσαμε επίσης έμφαση στη συμμετρική διάταξη για προώθηση της εύκολης πλοήγησης”, δήλωσε μέλος της ομάδας του Superkül.

Το στούντιο συνεργάστηκε επίσης με μια ομάδα ειδικών στην ακουστική για να δημιουργήσει ένα σύστημα “απόσβεσης” ήχου χρησιμοποιώντας διάτρητο ξύλο και μεταλλική επένδυση, σχεδιασμένο ώστε να συνδυάζεται με την εσωτερική αρχιτεκτονική.

robarts reading room university toronto superkul robarts reading room university toronto superkul robarts reading room university toronto superkul

Φωτογραφίες | Doublespace

Source | Dezeen

More Stories
726A2923 9x16 1
High Summer by Thom Browne
DIDÉE.GR