Quantcast
jsa cosechalluvia 1725 1

Rain Harvest Home: H βιώσιμη κατοικία του αρχιτέκτονα Javier Sanchez στο Μεξικό

Το Rain Harvest Home από τον Javier Sanchez (του studio JSa Architects) και τον Robert Hutchison (του Robert Hutchison Architecture) βρίσκεται δύο ώρες δυτικά της Πόλης του Μεξικό -στην περιοχή Temascaltepec- και πρόκειται για ένα πρόσφατα κατασκευασμένο σπίτι για τον Javier Sanchez και την οικογένειά του.

Αποτελούμενο από τρεις μικρές κατασκευές που συνθέτουν την κύρια κατοικία, ένα στούντιο και ένα λουτρό, το Rain Harvest Home ενσωματώνει μια αρχιτεκτονική τεχνική με σκοπό τη συγκομιδή βρόχινου νερού – πράγμα ασυνήθιστο παρά το γεγονός ότι η περιοχή έχει άφθονες βροχοπτώσεις.

jsa cosechalluvia 0146 edit 1 jsa cosechalluvia 0651 1

Σχεδιασμένο από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού Javier Sanchez και τον Robert Hutchison, η ιδέα πίσω από το Rain Harvest Home έχει τις ρίζες του στις μοναδικές ιδιότητες του τόπου οπου βρίσκεται – Reserva el Peñón.  “Θέλαμε να προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε τον πήχη και να δούμε αν μπορούμε να συλλέξουμε το 100 τοις εκατό του νερού μας -χωρίς να εξαρτηθούμε από εξωτερικές πηγές.”  εξηγεί ο Sanchez  ενώ ο Hutchison προσθέτει “Το σπίτι είναι 100 τοις εκατό αυτόνομο σε νερό και, σε περιόδους πλεονάσματος, το σπίτι τροφοδοτεί και το κεντρικό σύστημα δεξαμενής της κοινότητας. “

Κάθε ένα από τα κτίρια διαθέτει ένα σύστημα δεξαμενής πάνω και κάτω από το έδαφος που καθαρίζει και αποθηκεύει το νερό της βροχής και τροφοδοτεί το σπίτι καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους με πόσιμο και επεξεργασμένο νερό.

Η δημιουργία ενός σπιτιού με αυτή τη φιλοσοφία είχε ιδιαίτερη σημασία για τον Sanchez, ο οποίος χρησιμοποιεί την κατοικία ως καταφύγιο με την οικογένειά του. “Έχουμε μεγάλη έλλειψη νερού στην Πόλη του Μεξικό, κάτι που είναι παράλογο γιατί βρέχει πολύ. Ως σχεδιαστές, έπρεπε να μιλήσουμε για αυτά τα ζητήματα και να πειραματιστούμε με νέες δυνατότητες.”
Και προσθέτει: “Το σπίτι είναι ένα συνεχιζόμενο πείραμα, για να δούμε τι είναι δυνατό και τι όχι σχετικά με τη συλλογή βρόχινου νερού σε ένα σύστημα κλειστού κυκλώματος. Πρόκειται για την ενσωμάτωση του σχεδιασμού στον κύκλο του νερού και της ζωής.»

jsa cosechalluvia 0461 1 jsa cosechalluvia 0786 1 jsa cosechalluvia 0843 1

Στο αισθητικό μέτωπο, τα κτίρια “αναπτύσσουν” μια συμβιωτική σχέση με το φυσικό τους περιβάλλον.
Η τοποθεσία είναι σχετικά επίπεδη, αν και βρίσκεται σε ορεινό περιβάλλον. Τριγύρω, υπάρχουν γκρεμοί και απότομες πλαγιές, αλλά η κατοικία βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιο με πυκνή και χαμηλή βλάστηση. Λόγω αυτών των συνθηκών επιλέχθηκε η συγκεκριμένη διάταξη κτιρίων- ώστε τα κτίρια να “εξαφανίζονται” μέσα στη βλάστηση.

jsa cosechalluvia 0878 1 jsa cosechalluvia 1205 1 jsa cosechalluvia 1555 1

Source | Wallpaper Mag

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR