cinema landy

Passage: Ο ιστορικός κινηματογράφος του Βερολίνου επανασχεδιάστηκε από το studio Batek Architekten

Ο ιστορικός κινηματογράφος του Βερολίνου αναγεννήθηκε από το στούντιο εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης Batek Architekten, το οποίο έδωσε νέα πνοή στο κτίριο 100 ετών, στο Neukölln.

Το αρχικό κτίριο χτίστηκε το 1908, με έναν κινηματογράφο να ανοίγει τις πόρτες του εκεί δύο χρόνια αργότερα, γνωστός με το όνομα Passage από το 1920. Μετά από έξι δεκαετίες έκλεισε, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε – μεταξύ άλλων – ως χώρος αποθήκευσης επίπλων, πριν γίνει η πρώτη του αποκατάσταση το 1989.

Σήμερα, η Batek Architekten έχει θέσει σαν προτεραιότητα τη διατήρηση του αρχικού νεοκλασικού σχεδίου του κινηματογράφου, 325 τετραγωνικών. Ο στοχευμένος επανασχεδιασμός διατηρεί τις καμπύλες μορφές των χαρακτηριστικών τοξωτών παραθύρων της πρόσοψης ενώ εστιάζει σε μια ήπια χρωματική παλέτα- παστέλ και γήινη.

cinema landy cineam 5 cinema 3

Τα υλικά που έχουν επιλεχθεί υπαγορεύουν με έναν τρόπο το ύφος της εσωτερικής διακόσμησης, με τις βαθιές κόκκινες και καφέ αποχρώσεις του διατηρημένου δαπέδου στο φουαγιέ να δημιουργούν μια ρετρό αισθητική που εναρμονίζεται με το πράσινο φιστικί του μπαρ.

“Το καφέ χρώμα του δαπέδου επιλέχθηκε λόγω της προστασίας του παρελθόντος και της ιστορίας του κτιρίου αλλά και λόγω της συντηρητικής προσέγγισής μας ως προς τους πόρους”, δήλωσε ο ιδρυτής της Batek Architekten, Patrick Batek στο Dezeen.

Αλλού, τα υλικά διαφοροποιούνται, όπως η επένδυση από χάλυβα (πρόκειται για υλικό προερχόμενο από το παλιό μπαρ του κινηματογράφου που ανακυκλώθηκε και επανατοποθετήθηκε ως στοιχείο επένδυσης και μπορντούρας). Τόσο ο ορείχαλκος, που χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα για τα φωτιστικά όσο και τα αυθεντικά γύψινα καλούπια αποτελούν μέρος του τελικού σχεδιασμού.

Τα αμφιθέατρα, τα οποία διαθέτουν μια σαγηνευτική απτική αίσθηση η οποία ενυπάρχει στο μπλε ύφασμα στους τοίχους και στα κίτρινα καθίσματα της μιας αίθουσας προβολών και στα κόκκινα της άλλης. “Τα αμφιθέατρα βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου και θέλαμε να δημιουργήσουμε μια πιο οικεία ατμόσφαιρα”. Το στούντιο εγκατέστησε επίσης νέα βάθρα στα δύο αμφιθέατρα για να δημιουργήσει τη βέλτιστη ορατότητα.

cinema 2 cineam 4

Για την Batek Architekten, είναι το πιο πρόσφατο έργο σε μια σειρά ανακαινίσεων, το οποίο αντλεί έμπνευση από μια πληθώρα ιστορικών σχεδιαστικών λεπτομερειών. Το στούντιο ενώνει υπάρχουσες αρχιτεκτονικές κατασκευές με οργανικά υλικά και παίζει με το φως, εμποτίζοντας τις κλασικές φόρμες με μια σύγχρονη φρεσκάδα.

cinema 6

Φωτογραφίες | Marcus Wend
Source | Dezeen, WallpaperMag

More Stories
dubonnet dandy cocktail
Η συνταγή του νεοϋορκέζικου Dandy cocktail