Quantcast
andy w

Οι άγνωστες πτυχές του Andy Warhol στο νέο ντοκιμαντέρ του Andrew Rossi

Ο σκηνοθέτης του Andy Warhol Diaries, Andrew Rossi, μίλησε στο AnOther Mag για τη νέα του σειρά στο Netflix, που αφιερώνεται στη ζωή, την καριέρα και στις ρομαντικές σχέσεις του καλλιτέχνη.

Υπάρχουν πολλές σκηνές στη νέα βιογραφική ταινία έξι επεισοδίων του Netflix, The Andy Warhol Diaries, στις οποίες αφηγητής είναι ο ίδιος η καλλιτέχνης- για την ακρίβεια η φωνή του, η οποία έχει αναδημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Αν δεν γνωρίζεις τους μηχανισμούς πίσω από τη φωνή, νομίζεις όντως ότι είναι ο ίδιος που διαβάζει τις διάσημες καταχωρήσεις του ημερολογίου του το οποίο δημοσιεύτηκε το 1989 μετά τον θάνατό του υπό την επιμέλεια του μακροχρόνιου φίλου και συνεργάτη του, Πατ Χάκετ. Ωστόσο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων για την υποκείμενη τεχνολογία, οι θεατές πιθανότατα θα καταλάβουν τον περίεργο ρυθμό στην ομιλία του – όχι αρκετά για να τους ενοχλήσει αλλά αρκετά ώστε η “παρουσία” του Warhol να φαίνεται ελαφρώς παράξενη.

419394 419395

“Πραγματικά ένιωσα, όταν διάβασα τα ημερολόγια του 2011, ότι ο Andy μου μιλούσε.”, λέει ο σκηνοθέτης Andrew Rossi  προσθέτοντας ότι δεν τον απογοήτευσε η διαμάχη που προέκυψε γύρω από το Roadrunner του Morgan Neville, για το οποίο χρησιμοποίησε παρόμοια τεχνητή νοημοσύνη για να αναδημιουργήσει τηνη φωνή του Anthony Bourdain.

“Ο συνδυασμός της ακατέργαστης ευπάθειας που εξέφραζε ο Warhol στα λόγια του και της οικειότητας της φωνής του ήταν τόσο ιδιαίτερες που ήθελα να το διατηρήσω αυτό και για τον θεατή και να μην μεσολαβήσει ένας ηθοποιός ή η ερμηνεία άλλων αφηγητών.  Μόνο η φωνή του.”, συνεχίζει ο Rossi.

419397 419396 419398

Με παραγωγό τον Ryan Murphy, το The Andy Warhol Diaries βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ομώνυμο βιβλίο. Μέσα από τα λόγια και τις εμβληματικές εικόνες του Warhol, συμπεριλαμβανομένων των ειδώλων του και της πανταχού παρούσας ξανθιάς περούκας, η σειρά προσφέρει μια οικεία ματιά στην προσωπική, επαγγελματική και διφορούμενη προσωπική του ζωή. “Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε στα ημερολόγια του Andy είναι μια queer λαχτάρα.”, προσθέτει ο Rossi, “.. και μια queer άποψη για τον κόσμο που είναι και γεμάτη πάθος αλλά επίσης μια μοναξιά και μια αίσθηση ότι είναι αουτσάιντερ, παρά την όλη επιτυχία του”.

Υποστηρίζοντας ότι είναι “από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών”, το ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει επίσης τον τεράστιο αντίκτυπο του Γουόρχολ στη σημερινή κουλτούρα, όπως φαίνεται παντού.

Η έναρξη δεν είναι κάτι άλλο από ένα μοντάζ που απεικονίζει την εκλεκτική επιρροή του Warhol. Για τον Rossi, ήταν σημαντικό “να δώσει στους νεότερους θεατές συγκεκριμένα, κάποιο πλαίσιο σχετικά με το ποιος είναι ο Andy και την απήχησή του με την κουλτούρα”.
“Ο Άντι έφερε πραγματικά επανάσταση στην ιστορία της τέχνης. Αυτή η σειρά προορίζεται να τοποθετήσει τον Andy Warhol στο τόξο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας”.

419399 419400

Στις σκηνές που ο Warhol αφηγείται τις καθημερινές του συνήθειες και ανασφάλειές του , ο ηθοποιός Bill Irwin μπαίνει για να του δώσει μια φυσική μορφή. Στο πρώτο επεισόδιο εμφανίζονται επίσης οι: Blondie, Fab 5 Freddy, ο έμπορος έργων τέχνης Jeffrey Deitch και ο John Waters.
“Ήθελα να μιλήσω με ανθρώπους που, πρώτα απ ‘όλα, γνώριζαν τον Jon Gould και τον Jed Johnson, τους εραστές του Andy, και θα μπορούσαν να μιλήσουν για το ποια ήταν αυτή η σχέση από προσωπική άποψη.”, λέει ο Rossi.

Το 2022, η σειρά  The Andy Warhol Diaries προσφέρει μια αντίστιξη στην «απόκοσμη ηχώ» των τάσεων που ανάγκασαν πολλά LGBTQ+ άτομα να κρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Καθώς η αντίστοιχη νομοθεσία κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ, όπως είπε και ο ίδιος ο Rossi, υπάρχει μια ηθική “υποχρέωση” στην “επιστροφή σε μια μυθική φιγούρα όπως ο Andy Warhol με σκοπό την κατανόηση της ανθρωπιάς του και ποιος πραγματικά ήταν”.

419401

Το The Andy Warhol Diaries είναι διαθέσιμο στο Netflix.

Official Trailer
Source| Another Mag

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR