Quantcast
06 DECAarchitecture RING HOUSE Gallery 1920x1437

Το Ring House του studio DECA Architecture «αγκαλιάζει» το άγριο τοπίο της Ν. Κρήτης

Το Ring House βρίσκεται κοντά στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Γαλήνης, στη νότια πλευρά της Κρήτης,  αρμονικά ενσωματωμένο στο τραχύ φυσικό τοπίο της. Δύο δοκάρια από σκυρόδεμα ακολουθούν την τοπογραφία του άνυδρου λόφου για να καθορίσουν το περίγραμμα του σπιτιού.

Η κατασκευή διαθέτει προστατευμένες περιοχές με σκιά και καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους, ενώ διαθέτει και έναν εσωτερικό κήπο με ποικιλίες εσπεριδοειδών και βρώσιμων φυτών. Συνολικά το σπίτι και ο κήπος του έχουν σχεδιαστεί για να σχηματίσουν ένα εύκρατο μικροκλίμα, μια όαση μέσα σε ένα έντονα όμορφο αλλά φυσικά απαιτητικό περιβάλλον με θαμνώδεις εκτάσεις.

Το σπίτι ήταν μια προσπάθεια διατήρησης του τοπίου. Το υλικό που εξήχθη κατά την κατασκευή του σπιτιού, χρησιμοποιήθηκε για την ανάκτηση της αρχικής μορφολογίας της γης η οποία είχε διαταραχθεί για τις ανάγκες της οδοποιίας.

Το άγριο περιβάλλον με τους άνυδρους λόφους, τα βαθιά φαράγγια και τους απότομους βράχους που βυθίζονται στο Λιβυκό Πέλαγος, αποτέλεσαν καμβά και συνάμα πρόκληση για την-με έδρα την Αθήνα- ομάδα του DECA Architecture τόσο στο πεδίο της αρχιτεκτονικής όσο και στο πεδίο της βιωσιμότητας. Μαζί με τα στοιχεία αειφορίας που υιοθετήθηκαν όπως ο φυσικός αερισμός και τα ηλιακά πάνελ, η ομάδα διασφάλισε ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σπιτιού είναι το ελάχιστο δυνατό.

Η κάτοψη σχήματος U “προσφέρει” ανεμπόδιστη θέα από κάθε δωμάτιο ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι το κτίριο δεν αλλοιώνει το φυσικό τοπίο. Ένα καθιστικό ενιαίας διαρρύθμισης βρίσκεται στην κορυφής του σχήματος U και πλαισιώνεται από την κουζίνα και την τραπεζαρία από τη μία πλευρά και από τα ιδιωτικά δωμάτια από την άλλη.

Μια εξωτερική τραπεζαρία, μια πισίνα και μια βεράντα συμπληρώνουν τους εξωτερικούς χώρους.

Ενώ το εξωτερικό χαρακτηρίζεται από παραδοσιακή τοιχοποιία – λιθοδομή- , εσωτερικά οι λευκοί τοίχοι με τα μεγάλα παράθυρα, δημιουργούν φωτεινούς χώρους.

Η παλέτα λευκού- γκρι και η αφαιρετικότητα στα έπιπλα αποτελούν χαρακτηριστικά σύγχρονου μινιμαλισμού και κομψής αισθητικής, χωρίς να στερούν την προσοχή από το γύρω τραχύ περιβάλλον.

2 decaARCHITECTURE6 George Messaritakis

10 George Messaritakis 12 George Messaritakis 14 George Messaritakis 13 George Messaritakis 7 George Messaritakis 3 decaARCHITECTURE 5 George Messaritakis 11 George Messaritakis 9 George Messaritakis

Source| Archisearch

More Stories
https hypebeast.com image 2024 07 03 louis vuitton mens fw 2024 campaign 2 (1)
Louis Vuitton FW24
DIDÉE.GR