nomo studio curved house menorca spain architecture residential dezeen hero 1

Η κυρτή εξοχική κατοικία του Nomo Studio στη Μινόρκα των Βαλεαρίδων Νήσων

Το υπερυψωμένο περιβάλλον του Curved House στην πολυτελή περιοχή του Coves Noves προσφέρει θέα στη θάλασσα και στην κοντινή πόλη Port d’Addaia.

Οι καμπύλοι τοίχοι και οι τοξωτές οροφές τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους, με διάταξη σε έξι επίπεδα από τους αρχιτέκτονες Nomo Studio είναι χαρακτηριστικές λεπτομέρειες της διαρρύθμισης.

Η εξοχική κατοικία έχει κυβικό σχήμα ενώ χτίστηκε γύρω από έναν αρχαιολογικό χώρο.
Πρόκειται για μια καλοκαιρινή βίλα με τέσσερα υπνοδωμάτια και έναν σκεπαστό εξωτερικό χώρο που φιλοξενεί μια μικρή πισίνα.

Μια από τις προκλήσεις (κατασκευαστική) ήταν η απότομη κλίση αλλά και η διατήρηση της- αρχαιολογικής σημασίας- περιοχής.

nomo studio curved house menorca spain architecture residential dezeen 2364 col 25

Το Nomo Studio ανταποκρίθηκε δημιουργώντας ένα σπίτι με συμπαγές αποτύπωμα που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που τέθηκαν.

“Το κυρτό σχήμα του σπιτιού ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια να αποφύγουμε την προστατευόμενη περιοχή.”, δήλωσε ο αρχιτέκτονας Karl Johan Nyqvist στον Dezeen.

Οι τοίχοι και οι οροφές του σπιτιού έχουν σχήμα τόξου ενώ οι προκύπτουσες καμπύλες και γεωμετρίες προσδίδουν στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους διακριτικό χαρακτήρα.

Οι χώροι διαβίωσης είναι διατεταγμένοι σε έξι κλιμακωτά επίπεδα που περιλαμβάνουν πολλές βεράντες.
Το σπίτι διαθέτει εισόδους και στις δύο πλευρές σε διαφορετικά επίπεδα. Από τον επάνω δρόμο, μια γέφυρα με καμπύλες σκάλες και ένα κιγκλίδωμα από σχοινί διασχίζει την απότομη πλαγιά, ενώ από κάτω μια σειρά από σκαλοπάτια έρχονται γύρω από την κυκλική πισίνα.

Η κύρια είσοδος οδηγεί στο επίπεδο του υπνοδωματίου, το οποίο συνδέεται με τους κύριους χώρους διαβίωσης με μια μεγάλη μεταλλική σκάλα με ξύλινο κιγκλίδωμα. Ένα μεγάλο αίθριο με τζάμια στις δύο πλευρές παρέχει έναν προστατευμένο ημι-υπαίθριο χώρο που αναρτάται πάνω από το δάπεδο από μπετόν.

Το αίθριο επιτρέπει το έντονο φως του ήλιου να εισχωρήσει στο εσωτερικό. Οι κύριοι χώροι διαβίωσης στο κάτω επίπεδο εκτείνονται σε δοκούς σκυροδέματος 12 μέτρων. Οι συρόμενες γυάλινες πόρτες επιτρέπουν την πρόσβαση στην παρακείμενη βεράντα και στην πισίνα.

Οι εσωτερικοί χώροι διαθέτουν -υλική- παλέτα από μπετόν, τερακότα και ξύλο, μαζί με λευκούς τοίχους και τυρκουάζ κουρτίνες. Οι φυσικές αποχρώσεις, οι υφές και η χρήση φυτών εσωτερικού χώρου ενισχύουν τη σύνδεση με τον κήπο και το γύρω τοπίο.

nomo studio curved house menorca spain architecture residential dezeen 2364 col 22 scaled 1 nomo studio curved house menorca spain architecture residential dezeen 2364 col 21 scaled 1 nomo studio curved house menorca spain architecture residential dezeen 2364 col 7 nomo studio curved house menorca spain architecture residential dezeen 2364 col 17 scaled 1 nomo studio curved house menorca spain architecture residential dezeen 2364 col 12 scaled 1 nomo studio curved house menorca spain architecture residential dezeen 2364 col 13 scaled 1 nomo studio curved house menorca spain architecture residential dezeen 2364 col scaled 1

Φωτογραφίες | Adriâ Goulá
Source| Dezeen

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
the londoner hotel 1
Η ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική του Londoner Hotel στην εμβληματική πλατεία Leicester του Λονδίνου