Quantcast
Barbie x didee.gr covers9

#YouCanBeAnything: Αθηνά Μουρκούση x Barbie Fashionista

Η ανεπιτήδευτη απλότητα που εκπέμπει η Αθηνά Μουρκούση, είναι η γοητεία της. Θεωρεί μεγάλο λάθος τη σύγκριση ενώ από τότε που αποφάσισε να ακούσει το ένστικτό της, η ζωή της απέκτησε άλλη δυναμική. Από μικρή έβλεπε την Barbie, σαν μια γυναίκα που μπορούσε να γίνει ό,τι θέλει, που με ένα χαμόγελο προχωράει και τα καταφέρνει όλα. Κάτι που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και που συνεχίζει να «κρατάει» επαφή με την αγαπημένη Barbie, μέσω της κόρης της. Η ίδια δηλώνει πως: «Όταν πιστέψεις πραγματικά στον εαυτό σου, οταν τον αγαπήσεις πραγματικά και σε βάθος και σεβαστείς τη μοναδικότητά σου… You Can Be Anything! Διαφορετικά πάντα θα αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου, κι αυτό γιατί θα το έχουν ορίσει οι άλλοι!

 

Η Αθηνά εμπνέεται από την Barbie Fashionista.

Barbie x DIDEE.GR10

Σε ποια ηλικία απέκτησες την πρώτη σου barbie; Τι θυμάσαι από εκείνη τη μέρα;
Η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι πότε απέκτησα την πρώτη μου Barbie.. Μάλλον ήμουν στην ηλικία της κόρης μου – τριών χρόνων περίπου- όταν μου πήραν οι  γονείς μου την πρώτη μου “φίλη”! Θυμάμαι όμως τις φορές που πήρα στα χέρια μου    μια καινούρια Barbie πόσο ευτυχισμένη ήμουν και πόσο όμορφα ένιωθα βλέποντας τα υπέροχα μαλλιά και τα υπέρλαμπρα τους ρούχα! Τις θαύμαζα πολυ, και ακόμα τις θαυμάζω! Η Barbie μπορούσε και μπορεί να είναι ό,τι επιθυμεί ένα παιδί που παίζει μαζί της! 

 Τι συναισθήματα σου δημιουργούσε το παιχνίδι με την barbie σου;
Τις περισσότερες ώρες παιχνιδιού σαν παιδί τις έχω περάσει με τις Barbie μου! Ένιωθα τόσο ωραία μέσα στον μικρόκοσμό τους! Ηταν οι φίλες μου!  Τις πρόσεχα, τις φρόντιζα, τους μιλούσα και με έναν μαγικό τρόπο μου μιλούσαν κι εκείνες! Ανυπομονούσα να παίζω μαζί τους, ακόμα και μόνη μου! Γιατί, κακά τα ψέματα, ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα σε διαμέρισμα, μαθαίνει να παίζει μόνο του, και οι Barbie είχαν τον τρόπο να μου κρατάνε παρέα και να περνάω ωραία μαζί τους! 

Μίλησέ μας για τα παιδικά σου όνειρα. Ποιο ήταν το μεγαλύτερό σου όνειρο; Κατάφερες να το  πραγματοποιήσεις;
Είχα πολλά όνειρα σαν παιδί! Να γίνω πετυχημένη, διάσημη, ψηλή χαχαχαχα! Σίγουρα η πολλή παρέα με τις Barbie με είχε επηρεάσει! Το πιο μεγάλο μου όνειρο, όμως, μεγαλώνοντας σε μια ευτυχισμένη οικογένεια, ηταν να μεγαλώσω και να αποκτήσω μια εξίσου ευτυχισμένη οικογένεια κάτι το οποίο πάντα αντικατοπτριζοταν φυσικα στο παιχνίδι μου με τις κούκλες μου! Έβλεπες ένα παιδί να παίζει ήρεμα με τις ευτυχισμένες Barbie του! Νομίζω λοιπόν ότι, αν δεν τα έχω καταφέρει ακόμα να το πραγματοποιήσω στο 100% αυτό το όνειρο, θα προσπαθήσω πολύ να το καταφέρω!

Τι σημαίνει δύναμη για εσένα; Από που αντλείς τη δική σου δύναμη;
Δύναμη για εμένα είναι να μπορείς να ζεις ειρηνικά με το «μέσα σου»! Να αγαπάς τον εαυτό σου και ,κυρίως, να πιστεύεις στις δυνατότητες που έχεις να τα καταφέρεις όσα έχεις ονειρευτεί! Πιστεύω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα αν πάψουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με αυτό που μας παρουσιαζουν οι άλλοι, αν σταματήσουμε να μπαίνουμε σε «κουτάκια» που οι άλλοι μας ορίζουν! Όταν έγινα μαμά είχα το άγχος αν θα τα καταφέρω, αν θα είμαι καλή μανούλα και όλο αυτό με πήγαινε πίσω ειδικά όταν άκουγα τί μου έλεγαν να κάνω ή πώς λειτουργούσαν οι άλλες μαμαδες. Με έναν μαγικό τρόπο αποδυναμονώμουν ακόμα περισσότερο. Μέχρι που αποφάσισα να κάνω ότι μου λέει το ένστικτό μου, η δύναμη που έκρυβα μέσα μου! Και τα κατάφερα, να προσπαθώ και να μην αμφιβάλλω για μενα!

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το επάγγελμα που κάνεις σήμερα και τι έχεις αποκομίσει από την πορεία σου ως τώρα;
Από μικρή ήθελα να ασχοληθώ με ότι είχε να κάνει με τον χώρο της ομορφιάς! Αυτό το ήξερα! Αλλά δεν ήξερα ακριβώς ποιός τομέας είναι αυτός που θα με κερδίσει! Η οικογένειά μου με στήριξε και μου έδωσε όλες τις ευκαιρίες που ζήτησα για να σπουδάσω και να δοκιμάσω να βρω αυτό που μου ταιριάζει! Έτσι κι εγώ, σαν τις Barbie μου, είδα πως μπορώ να τα κάνω όλα! Πίστεψα σε εμένα και έγινα από fashion designer και μοντέλο, ως makeup artist! Η επαγγελματική μου πορεία ως τώρα μου έχει μάθει πόσο σημαντικό είναι να πιστεύεις στις δυνάμεις σου, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορείς να εξελιχθείς, να είσαι δημιουργικός και να σε εμπιστεύονται στον χώρο! Το ίδιο φαντάζομαι ισχύει και στα άλλα επαγγέλματα.. 

Υπήρξε στιγμή στη ζωή σου που αισθάνθηκες πως δε θα καταφέρεις να πραγματοποιήσεις κάποιο όνειρό σου;
Θα είμαι ειλικρινής. Δεν αισθάνθηκα ποτέ πως δεν θα τα καταφέρω να πραγματοποιήσω κάποιο όνειρο μου. Είχα πάντα την στήριξη από την οικογένειά μου και την δύναμη της αυτοπεποίθησης ότι μπορώ με πολλή προσπάθεια να τα καταφέρω όλα όσα έχω στο μυαλό μου. Όπως στο παιχνίδι μου με τις Barbie μου, είχα στα χέρια μου γυναίκες που μπορούσαν να γίνουν ότι θέλουν, έτσι μεγάλωσα έχοντας στο μυαλό μου αυτό το πρότυπο γυναίκας. Που με ένα χαμόγελο προχωράει και τα καταφέρνει όλα.

Tι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη καθημερινά για να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που προκύπτουν;
Ίσως ακουστεί κλισέ, αλλά η οικογένειά μου, η κόρη μου μου δίνει την δύναμη να θέλω να γίνομαι καλύτερη. Να καταφέρνω αυτό που θέλω, να αντιμετωπίζω τα δύσκολα που μπορεί να προκύψουν ή έστω στο τέλος της ημέρας να μπορώ να πω «μπράβο που προσπάθησες, την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις καλύτερα». Είναι τόσο ιδιαίτερο το συναίσθημα όταν γίνεσαι γονιός, το να δίνεις δύναμη στο παιδί σου να καταφέρει τα όνειρά του, ενώ παράλληλα αντλείς δύναμη από το ίδιο το παιδί για να το καταφέρεις όλο αυτό!

Barbie x DIDEE.GR3

Το παιχνίδι με τις κούκλες έχει αποδεδειγμένα διαπιστωθεί ότι βοηθά στο να αναπτυχθούν οι κοινωνικές δεξιότητες ενός παιδιού. Πιστεύεις πως το παιχνίδι με   τις barbie σου  σε έχει βοηθήσει να αναπτύξεις την ενσυναίσθηση και την κοινωνικότητά σου;
Φυσικά και με έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι με τις Barbie να αναπτύξω την ενσυναίσθησή μου και την κοινωνικότητά μου. Αν σκεφτούμε πως σαν παιδί έπαιζα με τις κούκλες μου και μέσα από το παιχνίδι μπορούσα να εκφράσω συναισθήματα ,να τους «δώσω» συναισθήματα και να κατανοήσω τί νιώθουν.. Το ίδιο βλέπω και στην κόρη μου όταν παίζει με τις δικές της Barbie. Την ακούς να κάνει διαλόγους που εμπεριέχουν μέρος από την καθημερινότητά της! «Σήμερα είμαι χαρούμενη γιατί έκανα μια νέα φίλη» «Γιατί κλαις αγάπη μου;έλα να σε κάνω αγκαλίτσα να περάσουν όλα!» Αυτά είναι ένα μικρό δείγμα από αυτά που έχω ακούσει κατά καιρούς να εκφράζει μέσα στο παιχνίδι της!

Σε αυτό το σημείο θέλω να πω το εξής με απόλυτη ειλικρίνεια. Όταν με το καλό έρθει ο γιος μου θα τον αφήνω ,αν και εφόσον το θελήσει, να παίζει με τις Barbie. Πρέπει επιτέλους να απενοχοποιήσουμε τα παιχνίδια. Να σταματήσουν να μοιράζονται σε «κοριτσίστικα» και «αγορίστικα». Γνωρίζω πως θα του κάνει καλό. Θα μάθει να εξωτερικεύει τα συναισθηματα του, να κατανοεί και να συναισθάνεται τον κόσμο γύρω του. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το παιχνίδι με τα ψεύτικα όπλα και τα τέρατα είναι must για ένα αγοράκι, ενώ αν το δεις να παίζει με μια Barbie είναι κατακριτέο…

Η Barbie έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα brand που πρεσβεύει παγκοσμίως τη διαφορετικότητα και την ισότητα στο χώρο της κούκλας, προάγοντας έτσι το σεβασμό απέναντι στην ποικιλομορφία. Πως σου φαίνεται αυτό;
Έφτασε επιτέλους η χρυσή εποχή να δούμε την πραγματικότητα ως έχει και να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από στερεότυπα, αναγκαστικά πρότυπα και καλούπια! Η Barbie πρωτοπορεί και εξελίσσεται κ αυτό το θαυμάζω! Αν σε ένα παιδί δώσεις μια Barbie «υπερπαραγωγή» με τέλειο σώμα και αστραφτερό χαμόγελο, θα παίξει! Αν του δώσεις μια κούκλα που ενδεχομένως δεν πληροί τα «πρότυπα ομορφιάς» σε διαστάσεις και εμφάνιση θα συνεχίσει να παίζει με την ίδια αθωότητα και μάλιστα θα είναι και πιο έτοιμο για την πραγματικοτητα! Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Αλίμονο αν είμασταν όλοι πανομοιότυποι! Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι πλέον μπορούν να γνωρίσουν τον αληθινό κόσμο και να μην τους φανεί περίεργο όταν στον δρόμο συναντήσουν κάτι διαφορετικό! Μαθαίνουν να σέβονται την διαφορετικότητα και αυτό είναι υπέροχο! Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως πρέπει να δώσουμε μερικές Barbie και σε κάποιους ενήλικες χαχα!

#Barbie
#YouCanBeAnything

More Stories
Q4kpmjYjn42Qy4EaZZk2th 1920 80.jpeg
Portella: To ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα που προασπίζεται το παρελθόν του με συγκρατημένη πολυτέλεια
DIDÉE.GR