barde van voltt garage transformation amsterdam dezeen 2364 col 0

Άμστερνταμ: Ένα παλιό γκαράζ μετατρέπεται σε οικογενειακή κατοικία από το studio Barde + vanVoltt

Το -με έδρα το Άμστερνταμ- studio Barde + vanVoltt βρίσκεται πίσω από το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της μετατροπής ενός πρώην γκαράζ σε ένα ευρύχωρο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας.

Στο κέντρο του Άμστερνταμ, λίγα μόλις βήματα μακριά από το Rijksmuseum (Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας), ο χώρος των 100 τετραγωνικών μέτρων, χτίστηκε στη δεκαετία του 1930. Ζητούμενο ήταν να μετατραπεί το κτίριο σε ένα άνετο οικογενειακό σπίτι για τέσσερα άτομα με όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως χρησιμοποιώντας βιώσιμα και φυσικά υλικά ενώ το εσωτερικό του να είναι απλό και μινιμαλιστικό που να επιτρέπει στις λεπτομέρειες να ξεχωρίζουν.

Για την εξασφάλιση του φυσικού φωτός κατασκευάστηκαν φεγγίτες και γυάλινοι τοίχοι χωρίς όμως να διαγράφεται τελείως το βιομηχανικό παρελθόν του κτηρίου.

“Θέλαμε να διατηρήσουμε το χώρο όσο το δυνατόν πιο ευρύ χωρίς να έχουμε διαδρόμους.”, δήλωσε η Valérie Boerma της Barde + vanVoltt, στο Dezeen. “Τα περισσότερα διαμερίσματα στο Άμστερνταμ χωρίζονται σε πολλαπλά επίπεδα και είναι πολύ στενά.”

Οι μεγάλες, διπλές μπροστινές πόρτες που ανοίγουν στο δρόμο άλλαξαν από μασίφ ξύλο σε γυαλί, μεγιστοποιώντας την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στην ανοιχτή κουζίνα, την τραπεζαρία και το καθιστικό.

Αποτελείται από συνολικά τρία υπνοδωμάτια – ένα master με ιδιωτικό μπάνιο και δύο παιδικά δωμάτια που έχουν και τη χρήση ως playroom. Καθένα οριοθετείται από πόρτες με πλαίσιο από ξύλο- τα ξύλινα κουφώματα των οποίων είναι αψιδωτά σε στυλ αρ ντεκό- και γυάλινους τοίχους επιτρέποντας στο φυσικό φως να λούζει τους σκοτεινούς χώρους.

Μια ακόμη πρόκληση των σχεδιαστών ήταν η εξασφάλιση της ακεραιότητας του ακινήτου ώστε να εναρμονίζεται με τις ανάγκες μιας νέας οικογένειας.

“Εμπνευστήκαμε από το βιομηχανικό παρελθόν του κτιρίου στην επιλογή υλικών και βελτιώσαμε την επιλογή με βάση την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα”, περιγράφει η ομάδα του studio.
Το αρχικό τσιμεντένιο δάπεδο του κτιρίου διατηρήθηκε και αντισταθμίστηκε με φυσικούς πήλινους τοίχους και τοξωτά ξύλινα κουφώματα στις πόρτες και τα παράθυρα.

“Θέλαμε να προσθέσουμε ζεστασιά στο δάπεδο από μπετόν, οπότε σχεδιάσαμε τις ξύλινες πόρτες από ξυλεία meranti, με αναφορά σε αψίδα κατασκευής δεκαετίας 1930 όταν και χτίστηκε το ακίνητο”, εξήγησε ο Bart van Seggelen, συνιδρυτής της Barde + vanVoltt.

Τοποθετήθηκαν βιομηχανικά φωτιστικά, μια ανεξάρτητη μπανιέρα και νιπτήρας  που συνδυάζονται με χάλκινα εξαρτήματα στο μπάνιο, μια ξύλινη κεντρική νησίδα από έλατο  και πάγκοι από χαλαζίτη στην κουζίνα.

Η αρχική σήμανση του καταστήματος στην πρόσοψη του κτιρίου έμεινε στη θέση της. Το καλοκαίρι, οι μεγάλες διπλές πόρτες ανοίγουν και ο πεζόδρομος έξω από το διαμέρισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεράντα.

“Η γειτονιά είναι μια μοναδική περιοχή στο κέντρο της πόλης του Άμστερνταμ. Έχει την αίσθηση του χωριού, όλοι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον και τα παιδιά παίζουν μαζί στους δρόμους”.

barde van voltt garage transformation amsterdam dezeen 2364 col 1 scaled 1 barde van voltt garage transformation amsterdam dezeen 2364 col 2 scaled 1 barde van voltt garage transformation amsterdam dezeen 2364 col 3 scaled 1 barde van voltt garage transformation amsterdam dezeen 2364 col 5 scaled 1 barde van voltt garage transformation amsterdam dezeen 2364 col 6 scaled 1 barde van voltt garage transformation amsterdam dezeen 2364 col 7 scaled 1

Φωτογραφίες | Cafeine / Thomas De Bruyne

Source | Dezeen

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Petrou Kerasioti
#Allin Project: Δημήτρης Πέτρου x Παρασκευή Κερασιώτη