Barril Restaurant: Το εστιατόριο-winery των Paulo Merlini Arquitetos στην Πορτογαλία

Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Paulo Merlini Arquitetos βρίσκονται πίσω από την ανακαίνιση του εστιατορίου Barril στην περιοχή Βαλόγκο της Πορτογαλίας.

Οι αλλαγές οι οποίες έγιναν ήταν να μεγαλώσει ο χώρος της σάλας ώστε όλο και περισσότεροι πελάτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν αλλά και να περιοριστεί ο θόρυβος μέσω τεχνασμάτων ακουστικής εσωτερικά του εστιατορίου (πράγμα που αποτελούσε προγενέστερο πρόβλημα) , υιοθετώντας ταυτόχρονα έναν ισχυρό χαρακτήρα.

Επιδίωξη των αρχιτεκτόνων ήταν η κατεύθυνση της ανακαίνισης να γίνει με βάση τον προϋπάρχοντα χώρο, έτσι εμπνεύστηκαν τη δημιουργία ενός εστιατορίου με στοιχεία οινοποιείου εκμεταλλευόμενοι των κατασκευαστικών/ πρακτικών στοιχείων που βρήκαν ήδη εκεί. Ανέδειξαν, για παράδειγμα, τις καμάρες οι οποίες βρίσκονται σε όλη την έκταση του χώρου ενώ ένας τοίχος καλύφθηκε με καθρέφτη ώστε να δίνεται η ψευδαίσθηση της ευρύτητας.

Επιλέχθηκαν φυσικά υλικά και σκούρες αποχρώσεις ώστε να επιτευχθεί η φιλοσοφία/ αισθητική του οινοποιείου. Εκτός αυτού η προσεκτική επιλογή των υλικών εξυπηρετεί στον περιορισμό του θορύβου ενώ η σκούρα παλέτα αποχρώσεων σε συνδυασμό με τον προσεγμένο φωτισμό δημιουργεί μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης που απαιτείται σε έναν χώρο εστίασης υψηλού επιπέδου.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην οροφή ήταν επένδυση από υλικό ηχομόνωσης/ ηχοαπορρόφησης και στη συνέχεια ξύλο πεύκου με τη μορφή πηχάκιων, 20 mm το ένα από το άλλο, με βελούδινο φινίρισμα ανάμεσα. Με αυτό το μικρό τέχνασμα, μεταμορφώθηκε ολόκληρη την οροφή σε έναν πίνακα απορρόφησης ήχου μειώνοντας την ηχώ κατά 80% σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

Σε ότι έχει να κάνει με τον φωτισμό επιλέχθηκαν μια σειρά φωτιστικά τα οποία τοποθετήθηκαν στις καμάρες τα οποία σε συνδυασμό με τους πολυέλαιους ενίσχυσαν την επισημότητα και το επίπεδο του εστιατορίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν τοποθετηθεί και ροοστάτες ώστε να ρυθμίζεται η ένταση του φωτός, αυξάνοντας έτσι τις επιλογές φωτισμού.

Φωτογραφίες: Ivo Tavares Studio

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
tavares didee
In Stone Apartment: Το πέτρινο διαμέρισμα των DRK Architects στην Πορτογαλία