Quantcast

Το φωτογραφικό λεύκωμα-ωδή στην αισθητική του Wes Anderson

Από την Κατερίνα Γιογάκη


Το 2017, δύο δεκαετίες μετά την πρώτη εμφάνιση του σκηνοθέτη, δημιουργήθηκε στο Instagram ένας λογαριασμός με το όνομα Accidentally Wes Anderson: ένας λογαριασμός, αφιέρωμα στην αισθητική του σκηνοθέτη που μετράει σήμερα 1,2 εκατομμύρια ακόλουθους και αποτελείται από φωτογραφίες που στέλνουν οι ίδιοι από διάφορα μέρη του κόσμου.

Με αφορμή αυτό, τον Οκτώβρη κυκλοφόρησε το βιβλίο Accidentally Wes Anderson με φωτογραφίες από 200 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο με την υπογραφή του συγγραφέα Wally Koval, οποίος είναι ο διαχειριστής της σελίδας στο Instagram και αυτός ο οποίος κάνει τη διαλογή και επεξεργασία των φωτογραφιών που καταφθάνουν στο inbox κατά χιλιάδες (~ 3.000 / μήνα).

Ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το βιβλίο ως επέκταση της φαντασίας που δημιούργησε ο Wes Anderson και έχει αναφέρει σε συνέντευξή του στη Βρετανική έκδοση της VOGUE : «Πρόκειται για μια εξερεύνηση μερών που αντικατοπτρίζουν την αισθητική του Anderson, αισθητική που μπορεί κάποιος να δει και στις ταινίες του, αλλά πέρα ​​από τις εικόνες υπάρχουν και  ιστορίες ανθρώπων και της αρχιτεκτονικής των κτιρίων. Υπάρχουν πανέμορφα κτίρια γύρω μας και εκατοντάδες ζωές ζουν ή/και έζησαν πίσω από αυτά τα τείχη.»

Σε ότι έχει να κάνει με την αισθητική του Anderson ο Koval λέει: «Υπάρχει κάτι το χαλαρωτικό σε αυτό που έχει δημιουργήσει ο Wes Anderson – με τον τρόπο που ταιριάζει τα πάντα μεταξύ τους, την παλέτα χρωμάτων που χρησιμοποιεί, τη φροντίδα και την προσοχή στη λεπτομέρεια και τη συμμετρία.»

Για την επιλογή των φωτογραφιών για το account στο Instagram αλλά και για το βιβλίο αναφέρει: «Η ιδέα δεν είναι να προκαλέσουμε ένα ακραίο συναίσθημα, αλλά να τραβήξουμε την προσοχή των ανθρώπων και ίσως ένα ελαφρύ χαμόγελο … Αυτό είναι! Ένα απλό ροζ κτίριο ακόμη κα αν είναι ροζ δεν είναι ενδιαφέρον. Η αφήγηση έχει ουσία και το κάνει ενδιαφέρον. Υπάρχει λόγος να σταματήσεις να το δεις και να το διαβάσεις.»

Τέλος στην ερώτηση γιατί χρησιμοποιήθηκε η λέξη Accidentally στον τίτλο του βιβλίου, ο Koval απαντά: «Το 95% των φωτογραφιών στη συλλογή μας δεν είναι επαγγελματικές. Οι εικόνες είναι βιώματα ανθρώπων και πολλές από αυτές έτυχε να τραβηχτούν  «κατά λάθος». Όπως και εγώ δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος ή ιστορικός ή αρχιτέκτονας, αλλά μου αρέσει να παρατηρώ και να αποτυπώνω στιγμές στο φακό έτσι είναι και εκείνοι που βγάζουν και μας στέλνουν τις φωτογραφίες τους. Είναι η υποκειμενικότητα που δίνει νόημα στη λέξη Accidentally.  Ίσως τα πράγματα δεν είναι πάντα τέλεια ευθυγραμμισμένα αλλά συχνά πρόκειται για ένα χαρούμενο και όμορφο αποτέλεσμα».

Source British Vogue

More Stories
Vipp Cold Hawaii 15 (1)
Vipp Cold Hawaii: H απομονωμένη κατοικία στο Εθνικό Πάρκο Thy της Δανίας
DIDÉE.GR