Από την Κατερίνα Γιογάκη
Πρόκειται για μια βίλα στην Κοπεγχάγη με ατμόσφαιρα art gallery. Χρώμα, τέχνη, και διασκέδαση: η τριάδα στην οποία βασίζεται ο σχεδιασμός όχι μόνο του σπιτιού αλλά και του brand Ganni, founders του οποίου είναι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού, Ditte και Nicolaj Reffstrup.
Βρίσκεται στο Østerbro, μια περιοχή κοντά στο κέντρο της πόλης, γνωστή για τα πάρκα της. Η κατοικία είναι χτισμένη το 1865 σε αυτό που είναι γνωστό ως ιστορικό στιλ, πράγμα που απέρρεε από την αγάπη των αρχιτεκτόνων της εποχής στις τοπικές χειροτεχνίες. Το σπίτι είναι φτιαγμένο από πέτρα και έχει εκτεθειμένες, εσκεμμένα, πολλές από τις κατασκευαστικές του λεπτομέρειες.
Όπως τα περισσότερα σκανδιναβικά κτίρια, το σπίτι διαθέτει πολλά μεγάλα γυάλινα παράθυρα και μπαλκονόπορτες για να εξασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως. «Στις Σκανδιναβικές χώρες ξοδεύουμε πολλά χρήματα στα σπίτια μας, γιατί περνάμε πολύ χρόνο εδώ το χειμώνα.» λέει ο Nicolaj σε συνέντευξή τους στην Αγγλική έκδοση της VOGUE.
Το ζευγάρι που έχει τρία παιδιά – 10, 8 και 3 ετών – είχε ξεκάθαρο στόχο να κάνει το σπίτι τους όσο πιο βιώσιμο γίνεται για μια πενταμελή οικογένεια, όπως το θέτει ο Nicolaj. Κίτρινο τούβλο και σκούρο πράσινο χρώμα στο εξωτερικό, παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα με αριστοτεχνική επιλογή χρωμάτων στο εσωτερικό. «Αυτή είναι η φιλοσοφία της Ditte. Ξεκίνησε το brand (Ganni) για να δείξει ότι υπάρχει και η πιο χρωματιστή πλευρά της σκανδιναβικής μόδας»», λέει ο Nicolaj με θαυμασμό.
Οι τοίχοι καλύπτονται από ροζ και μπλε σε διάφορους τόνους (Farrow & Ball) και τα δάπεδα είναι είτε από πλακάκι ή ξύλο ανάλογα το δωμάτιο, επιλογές οι οποίες σε συνδυασμό με τη διακόσμηση είναι αυτές που κάνουν τη συγκεκριμένη κατοικία τόσο σύγχρονη όσο και κλασική με δανέζικες επιρροές.
«Νομίζω ότι το σπίτι μας αντικατοπτρίζει το πώς είμαστε ως οικογένεια, αλλά και το πώς εργαζόμαστε στην Ganni.», λέει η Ditte στην ίδια συνέντευξη και συνεχίζει: «Πρόκειται για αντιθέσεις, μίξεις και συνδυασμούς.»
Το ζευγάρι αγόρασε το σπίτι το 2018 ενώ η ανακαίνιση διήρκησε 18 μήνες. Διατηρώντας την κύρια δομή αντικαταστάθηκαν τα πατώματα, χτίστηκε μια νέα εντυπωσιακή σκάλα και προστέθηκε και μια ελαφριά επέκταση (τραπεζαρία). «Προσπαθήσαμε να σεβαστούμε την ιστορία του σπιτιού», λέει η Ditte. «Δεν θέλαμε να γκρεμίσουμε τοίχους για να φτιάξουμε μεγάλα δωμάτια».
Στη συνέχεια εμπλούτισαν το σπίτι με αντικείμενα τέχνης αλλά με μια διαφορετική φιλοσοφία. «Το μεγαλύτερο μέρος των αντικειμένων τέχνης και επίπλων που έχουμε συλλέξει με την πάροδο των ετών βασίζεται στις σχέσεις μας παρά στις γνώσεις μας σε ότι έχει να κάνει με την τέχνη.», λέει ο Nicolaj. «Συλλέγουμε πράγματα από φίλους μας, που σημαίνουν κάτι για εμάς. Δεν είμαστε επαγγελματίες συλλέκτες τέχνης.»
Σε ότι έχει να κάνει με τη διακόσμηση του σπιτιού έχουν επιλεγεί όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω καινούρια αλλά και παλιά έπιπλα και διακοσμητικά, πολλά από αυτά vintage από flea markets της περιοχής και έχουν συνδυαστεί ώστε το σπίτι να εκφράζει τους ιδιοκτήτες. «Βλέπουμε πολλούς όμορφους εσωτερικούς χώρους σε περιοδικά που είναι εξαιρετικά καθαροί, αρμονικοί και τακτοποιημένοι.», λέει η Ditte. «Αυτό κάνει μερικούς ανθρώπους να νιώθουν ήρεμοι, αλλά σε εμένα φαίνεται κρύο. Πάντα πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ό, τι μας φαίνεται σωστό στα δικά μας μάτια και γούστο, αντί να διακοσμούμε με τον τρόπο που μας λέει κάποιος.»
Η κουζίνα – η οποία είναι ” βιομηχανικού στυλ”, με πάγκους από ανοξείδωτο ατσάλι στη μία πλευρά και ντουλάπια από μαόνι εμπνευσμένα από γαλλικές μπρασερί από την άλλη – είναι το δωμάτιο όπου η οικογένεια περνά τον περισσότερο χρόνο της. «Είναι ο αγαπημένος μας χώρος, ξεκινάμε και τελειώνουμε την ημέρα εδώ», λέει η Ditte. «Μαζευόμαστε με φίλους που κάθονται και πίνουμε ένα ποτήρι κρασί ενώ μαγειρεύουμε».Κάτι αντίστοιχο γίνεται στην τραπεζαρία τους, γύρω από ένα mid-century τραπέζι, από τον Δανό κατασκευαστή Børge Mogensen το οποίο αγόρασαν δεύτερο χέρι.
Κλείνοντας η Ditte αναφέρει: «Μας αρέσει να έχουμε επισκέπτες και θέλουμε να έχουμε ένα φιλόξενο σπίτι. Δεν έχει σημασία να προσπαθείς να είσαι τέλειος. Η ανάμειξη χρωμάτων, υφασμάτων, υφών αλλά και διαθέσεων είναι η ίδια προσέγγιση που έχω και στη μόδα. Εάν αισθάνεσαι ότι οι άνθρωποι αισθάνονται χαλαροί για το σπίτι τους τότε ως επισκέπτης θα νιώσεις ευπρόσδεκτος σε αυτό.»
Φωτογραφίες: Enok Holsegård
Source British Vogue