Quantcast

House dos Oleiros: Το σπίτι που συμβαδίζει με την αστική αναζωογόνηση της πόλης Castelo Blanco

Από την Κατερίνα Γιογάκη


To Casa dos Oleiros είναι ένα ανακαινισμένο σπίτι το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Castelo Branco (Λευκό Κάστρο) της Πορτογαλίας. Το project της ανακαίνισης ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες του γραφείου Paulo Martins Arquitecto, οι οποίοι φρόντισαν η αίγλη της ιστορικής αυτής πόλης σε συνδυασμό με την ανανεωτική τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια σε αυτή να αποτυπωθεί στο εν λόγω κτίριο.

Το project αυτό είχε σαν σκοπό σε ένα κατά τα άλλα παραδοσιακό κτίριο να γίνει μια ανανεωτική παρέμβαση ώστε το ιστορικό κέντρο της πόλης (στο οποίο βρίσκεται το κτίριο) να ανανεωθεί, να γίνει πόλος έλξης για νεότερες ηλικιακές ομάδες και να αποκτήσει δυναμική.

Για να γίνει αυτό, το εξωτερικό του σπιτιού διατηρήθηκε ως είχε ενώ στο εσωτερικό, οι χώροι αναδιαμορφώθηκαν με τα σημερινά  πρότυπα άνεσης και διαβίωσης που χαρακτηρίζονται από σύγχρονο μινιμαλισμό.  Σε ότι έχει να κάνει με τα υλικά, επιθυμία ήταν το όλο έργο να είναι «ελαφρύ» και φιλόξενο, χρησιμοποιώντας απλά, αλλά υψηλής ποιότητας υλικά. Τα χρώματα στους τοίχους και τις οροφές είναι σε ανοιχτούς τόνους ενώ τα δάπεδα και τα έπιπλα είναι από πεύκο Scots.

Photos: Ivo Tavares Studio

Το σπίτι αποτελείται 2 ορόφους και ημιώροφο. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι ανάπαυσης (για λόγους φωτισμού) ενώ οι επάνω όροφοι προορίζονται για τα gatherings και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις της οικογένειας. Στους επάνω ορόφους, στους οποίους υπάρχει πρόσβαση μέσω της προ υπάρχουσας σκάλας του κτιρίου, αποκαταστάθηκε η οροφή δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα ενός δωματίου με αρκετά μεγάλο ύψος , επιτρέποντας  στο φως να εισέρχεται και να αντανακλά στις λευκές οροφές και τους τοίχους, πλημμυρίζοντας ολόκληρο το χώρο. Στον ημιώροφο προστέθηκε φεγγίτης δίνοντάς μια εντυπωσιακή θέα στο κάστρο της πόλης από το χώρο του γραφείου,  υπενθυμίζοντας έτσι, ότι ο κατά τα άλλα σύγχρονος αυτός χώρος,  είναι γεμάτος ιστορία.

More Stories
breitling didee1
Breitling: To Νέο Greek limited Edition εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι
DIDÉE.GR