Το πρώην μοντέλο και σχεδιάστρια κοσμημάτων του οίκου Tiffany & Co απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη (18/03/21) το βράδυ σε ηλικία 80 ετών από φυσικά αίτια, όπως ανακοινώθηκε από την οικογένειά της. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Gianfranco Pampaloni, ιδιοκτήτης της εταιρείας Florentine που παράγει κοσμήματα για τον οίκο Tiffany & Co: “Η Elsa Peretti πέθανε στην Ισπανία, στο Sant Martí Vell της Καταλονίας, μέρος όπου είχε ζήσει για κάποιο χρονικό διάστημα”.
Έγινε διάσημη παγκοσμίως για τις διαχρονικές συλλογές της οι οποίες συχνά ήταν εμπνευσμένες από τη φύση.
Γεννήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας, μετακόμισε στη Βαρκελώνη τη δεκαετία του 1960 και λίγο μετά στη Νέα Υόρκη όπου και άρχισε να εργάζεται ως μοντέλο για τον Roy Halston- του οποίου έγινε σύντομα η μούσα- και για άλλους σημαντικούς σχεδιαστές μόδας. Παράλληλα άρχισε να σχεδιάζει και να κατασκευάζει κοσμήματα, χρησιμοποιώντας τους σχεδιαστές για τους οποίους δούλευε για να επιδείξει τα κομμάτια της. Η φιλία της με τον Halston ήταν ιδιαίτερα ευεργετική, καθώς ήταν αυτός που την έφερε σε επαφή με τους ανθρώπους του Tiffany & Co. το 1974.
Μια αριστοτεχνική τεχνίτρια με έργο που σηματοδότησε μια μικρή επανάσταση στη σχεδίαση κοσμημάτων. Τα τελευταία 50 περίπου χρόνια, η σχεδιάστρια δημιούργησε μερικά από τα πιο καινοτόμα σχέδια στον κόσμο. Εξερεύνησε τη φύση με τη διορατικότητα ενός επιστήμονα και το όραμα ενός γλύπτη.
Αυτό που έκανε τη δουλειά της να ξεχωρίζει από αυτή των υπολοίπων ήταν το πόσο μοντέρνα ήταν. Το βραχιόλι Bone Cuff, το οποίο αγαπήθηκε από τη Sophia Loren, την Angelina Jolie και τη Liza Minnelli και τα μενταγιόν ανοιχτής καρδιάς για τον οίκο Tiffany’s (μέλος του ομίλου LVMH) είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της.
Εκτός από την ενασχόλησή της με τον δημιουργικό σχεδιασμό, η Peretti πίστευε ότι η φροντίδα και η προστασία του πλανήτη είναι καθήκον για όλη την ανθρωπότητα. Για το λόγο αυτό ίδρυσε το Nando & Elsa Peretti Foundation (αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα της) μέσω του οποίου δεσμεύτηκε να υποστηρίζει το περιβάλλον, την κοινωνική ευημερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τη διατήρηση των τεχνών και του πολιτισμού.