Quantcast

10 χρόνια Μουσείο Ακρόπολης: Η γιορτή με το άνοιγμα της υπόγειας ανασκαφής

Μια ξεχωριστή εμπειρία για το κοινό που μπορεί να επισκεφθεί τη στάθμη -1 του Μουσείου με συνολικά 1.290 αρχαία αντικείμενα.

Δέκα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει στις 10 Ιουνίου το Μουσείο της Ακρόπολης και ετοιμάζεται για μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του το Μουσείο των 25.000 τ.μ. που διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ. προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από ένα παγκόσμιο μουσείο του 21ού αιώνα.

Το Μουσείο που σχεδιάστηκε από τον Μπερνάρ Τσουμί και τον Μιχάλη Φωτιάδη, φιλοξενεί αρχαιολογικούς θησαυρούς της μόνιμης έκθεσης και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του είχε εκατομμύρια επισκέπτες και είναι αναντίρρητα το πρώτο σε επισκεψιμότητα και φήμη μουσείο της χώρας.

Ο επισκέπτης του Μουσείου της Ακρόπολης, αφού διασχίσει τον προθάλαμο του ισογείου, βρίσκεται στον πρώτο εκθεσιακό χώρο. Το γυάλινο δάπεδο επιτρέπει τη θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή, ενώ η ανηφορική κλίση της παραπέμπει στην ανάβαση προς την Ακρόπολη. Αυτή την ανασκαφή θα έχει από φέτος τη δυνατότητα να επισκεφθεί.

Ήδη, στον απολογισμό του 2017-8 ο Πρόεδρος του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής είχε ανακοινώσει την έναρξη των εργασιών ανάδειξης της ανασκαφής και της δημιουργίας εκθεσιακού χώρου με τα κινητά της ευρήματα. Στόχος των εργασιών ήταν να δημιουργηθεί ένα νέο μουσειακό επίπεδο που θα προσφέρει στον επισκέπτη τη θέαση των αυθεντικών ερειπίων της αρχαίας Αθήνας και μία πλούσια επιλογή από ευρήματα της καθημερινής ζωής σε άμεση γειτνίαση με τους χώρους από όπου προέρχονται. Πάντα με βασικό στόχο τον επισκέπτη, ο φετινός εορτασμός των 10 χρόνων θα συμπέσει με το άνοιγμα της ανασκαφής στο κοινό, που ολοκληρώθηκε μετά από 10 χρόνια και μεγάλες περιπέτειες.

Τον Ιούλιο του 2018, τα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στη σχετική μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για τη μόνιμη έκθεση των κινητών ευρημάτων στη στάθμη -1 του Μουσείου Ακρόπολης με συνολικά 1.290 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από την τελική Νεολιθική Εποχή (περίπου 3000 π.Χ.) ως τον 10ο αιώνα μ.Χ. Η παρουσίασή τους σε μια ειδική προθήκη-«σχισμή» που θα περιτρέχει τους τοίχους του υπογείου για περίπου 35 μέτρα, αλλά και οι εκπλήξεις που θα συναντούν οι επισκέπτες κατά την περιήγησή τους στον χώρο της ανασκαφής, υπόσχονται να δώσουν προστιθέμενη αξία στο περίφημο μουσείο. Κι αυτό γιατί θα αναδεικνύει, πέρα από τα αριστουργήματα της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου που εκτίθενται στις αίθουσές του, την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής που έζησαν σε διάφορες εποχές. Με άλλα λόγια την πραγματική ζωή που συντελέστηκε σε αυτήν.

«Δεν έχουμε μια ανασκαφή την οποία στεγάσαμε. Έχουμε ενσωματώσει μια ανασκαφή στην αρχιτεκτονική του Μουσείου ως έκθεμα. Είναι μια ολίγον ασυνήθιστη αντίληψη, η οποία όμως δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά ήταν αναγκαίο να γίνει για να μπορεί η ανασκαφή να δεθεί με το Μουσείο Ακρόπολης», δήλωσε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Παντερμαλής, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων, μαζί με τους συνεργάτες του, αρχαιολόγο Σταματία Ελευθεράτου και αρχιτέκτονα Ελένη Σπάρτση.

«Η ζωή δεν αποτελείται μόνο από τις μεγάλες στιγμές της αρχαϊκής και της κλασικής Αθήνας. Είναι κι αυτά τα ταπεινά ευρήματα της καθημερινότητας που δίνουν μια ανάγλυφη εικόνα», ανέφερε ο κ. Παντερμαλής. Κάποιος που θα επισκεφτεί το Μουσείο Ακρόπολης – και ίσως δεν θα του φτάνει μια μέρα – θα βλέπει από ψηλά τους θεούς και τις λατρείες και μετά θα κατεβαίνει στην καθημερινή ζωή. Όπως κάθε χρόνο το Μουσείο θα γιορτάσει τα γενέθλιά του έχοντας ελεύθερη είσοδο για το κοινό και μια σειρά εκδηλώσεων που θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

More Stories
Macallan 200 73
Το The Macallan παρουσιάζει το TIME : SPACE Mastery στο πλαίσιο των εορτασμών για τα  200 χρόνια δεξιοτεχνίας και ιστορίας
DIDÉE.GR