Quantcast

Το «Αρχιπέλαγος» του Στράτου Καλαφάτη

Επιμέλεια – Κατερίνα Καρσιώτη

To Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση «Αρχιπέλαγος» του Στράτου Καλαφάτη, στο Μέγαρο Εϋνάρδου, την Παρασκευή 15 Μαρτίου.

O ίδιος ο φωτογράφος αναφέρει…

«Η μέθοδος και το σκεπτικό όλου αυτού του εγχειρήματος τέθηκε από τους επιμελητές της 10ης   Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Η Κατερίνα Κοτζιά, ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος, ο Λόης Παπαδόπουλος και η Κορίνα Φιλοξενίδου έθεσαν την ιδέα αυτή ως άξονα της ελληνικής συμμετοχής. Ο Στράτος Καλαφάτης Ξεκίνησε το ταξίδι του Αρχιπελάγους, από τη γενέτειρά του, ένα απόγευμα, αρχές του καλοκαιριού. Η Καβάλα, το βορειότερο λιμάνι του Αιγαίου, ήταν η ιδανική αφετηρία, μα πρωτίστως, η πόλη όπου μεγάλωσε και έμαθε τη θάλασσα. Ακολούθησε τυχαίες διαδρομές από λιμάνι σε λιμάνι αλλάζοντας συχνά

κατευθύνσεις και πλεούμενα. Υπήρχε η επιθυμία της περιγραφής μιας υδάτινης πόλης, στους περίπλοκους δρόμους της οποίας θα μπορούσε κανείς να χαθεί. Η ποιητική διάθεση της περιπλάνησης και της οπτικής του, ήρθε να ισορροπήσει με τον τελικό στόχο αυτής της εργασίας, την παρουσίασή της σε μία σπουδαία έκθεση αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.»

Συλλογή χρώματος μπλε.

Κολυμπώντας στο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ του Στράτου Καλαφάτη έχεις την εντύπωση ότι κολυμπάς στο άπειρο. Η ματιά φτάνει μακριά, εκεί που δεν υπάρχουν σύνορα, εκεί που όλα είναι τόσο φωτεινά όσο και σκοτεινά. Σε μία πόλη ιδιαίτερη και μοναδική που μπορεί να ξεβράσει μνήμες. Σε ένα φωτογραφικό-εικαστικό έργο που σε κάνει να το κοιτάς για ώρα, να ξεπερνάς τη φαντασία σου, να αναζητάς γνωστά και μη σημεία, να νοσταλγείς, να χάνεσαι, να ανακαλύπτεις ξανά, να προβληματίζεσαι, να ψάχνεις το ανθρώπινο βίωμα.

Ο Στράτος Καλαφάτης είναι ένας καλλιτέχνης με σπουδαία πορεία στο χώρο, με ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Αμερική καθώς επίσης και δεκάδες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με τα έργα του να έχουν διακριθεί, βραβευτεί και να ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές και με εικαστική φωτογραφική ματιά, ανήσυχη, γεμάτη χρώματα, σχέδια, φιγούρες, γραμμές, τόπους.

More Stories
crash miumiu ss24 2 1600x900
Endless Summer: H καμπάνια για τη συλλογή S/S 2024 του οίκου Miu Miu
DIDÉE.GR