Με πιάτα “απογυμνωμένα”, που περιέχουν τα απολύτως απαραίτητα, ο Höller προτείνει στους πελάτες να δοκιμάσουν κάθε συστατικό χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Ο Βέλγος καλλιτέχνης βρίσκεται πίσω από το Σουηδικό Brutalisten, ένα εστιατόριο που ακολουθεί “μανιφέστο” εμπνευσμένο από τον μπρουταλισμό.
Το 2008, ο Carsten Höller ένωσε τις δυνάμεις του με τη Fondazione Prada για να ανοίξει έναν pop-up εστιατορικό πολυχώρο στο Λονδίνο, που φιλοξένησε DJ και πλήθος κόσμου κατά τη διάρκεια των 24ων εβδομάδων λειτουργίας του. Το Double Club, όπως ονομαζόταν, ήταν ένα ζωντανό έργο τέχνης που περιελάμβανε μουσική, φαγητό και design.
Το Double Club έθεσε το σχέδιο και τις βάσεις για το Brutalisten, το εστιατόριο που άνοιξε πρόσφατα ο Höller στη Στοκχόλμη, το οποίο υπακούει στο “Kitchen Manifesto”, ένα σύνολο κανόνων που δημιουργήθηκαν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη σε σχέση με τον μπρουταλισμό. Όπως τα μπρουταλιστικά κτίρια που χαρακτηρίζουν το αρχιτεκτονικό στυλ χρησιμοποιούν ένα βασικό υλικό – béton ή ακατέργαστο σκυρόδεμα -κάθε πιάτο στο Brutalisten παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας μόνο ένα συστατικό. Ο Höller το περιγράφει ως ειλικρινές μαγείρεμα: “Εστιάζουμε στη γεύση του συστατικού – δεν την κρύβουμε μέσω πίσω από άλλες γεύσεις. Αν κάνεις λάθος, δεν μπορείς απλά να το καλύψεις με λίγη σάλτσα”.
Το εστιατόριο βρίσκεται στην κεντρική συνοικία Norrmalm της Στοκχόλμης και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 28 ατόμων. Το μενού, που δημιουργήθηκε από τον επικεφαλής σεφ Stefan Eriksson, καθημερινά αλλάζει πιάτα δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα σπάνια συστατικά.
Κάθε πιάτο πιστοποιείται από μια κλίμακα ταξινόμησης που κυμαίνεται από Semi-Brutalist (χρησιμοποιώντας λάδι ή ελάχιστα συστατικά) έως Brutalist (με αλάτι και νερό) και Orthodox-Brutalist (χωρίς επιπλέον συστατικά). Ο Höller δεν μπορεί να δεχτεί την ιδέα ότι ένας σεφ αλλοιώνει τη μοναδική γεύση οποιουδήποτε μεμονωμένου συστατικού συνδυάζοντάς το με άλλα υλικά στο πιάτο. Το βλέπει σαν ασέβεια προς τη φύση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λίστα με σουηδικά κρασιά χωρίς θειώδη από πιστοποιημένους παραγωγούς, η Brutalist μπύρα χωρίς λυκίσκο που παρασκευάζεται μόνο με βύνη σιτηρών και μια ποικιλία μη αλκοολούχων ποτών από φρούτα, φύκια και μανιτάρια από την mixologist Kajsa Leander.
Έργα τέχνης που έχει επιλέξει ο Höller, από καλλιτέχνες όπως Ana Benaroya, Dan Flavin, Carl Andre και ο Κονγκολέζος ζωγράφος Moké κοσμούν τους τοίχους του εστιατορίου. Όταν ρωτήθηκε αν το Brutalisten είναι ένα έργο τέχνης από μόνο του, ο Höller απάντησε: “Ναι και όχι. Όχι, γιατί είναι ένα πλήρως λειτουργικό εστιατόριο χωρίς συγκεκριμένη διαφορά με άλλα εστιατόρια εκτός από το φαγητό και, σε κάποιο βαθμό, το περιβάλλον. Ναι, γιατί σε μεταφέρει σε ανεξερεύνητο γαστρονομικό έδαφος με βάση ένα σύνολο περιοριστικών κανόνων, που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία αλλά οδηγεί σε έντονη ευχαρίστηση που βρίσκω συχνά στην καλή τέχνη.”
Source | Surface