Quantcast
clio patrickdemarchelier 1410x794 1

Η ιστορία και το έμφυτο ταλέντο του θρυλικού φωτογράφου Patrick Demarchelier

Ο Patrick Demarchelier γεννήθηκε το 1943 στη Χάβρη, ένα σημαντικό λιμάνι στην περιοχή της Νορμανδίας της βόρειας Γαλλίας. Ξεκίνησε τη φωτογραφία όταν ο πατριός του έδωσε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή Kodak στα 17α γενέθλιά του. Μαγεύτηκε με τη φωτογραφία, φωτογραφίζοντας φίλους και γάμους, έμαθε πώς να χειρίζεται τα αρνητικά και τα φιλμ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, σε ηλικία 20 ετών, ο Demarchelier μετακόμισε στο Παρίσι, όπου πάλευε να βρει σταθερή δουλειά, αναλαμβάνοντας καθήκοντα ως βοηθός σε πολλά φωτογραφικά εργαστήρια τυπώνοντας φωτογραφίες για εφημερίδες, ενώ παράλληλα μάθαινε πως να βελτιώσει την τεχνική και τις δεξιότητές του. Τελικά θα έπιανε δουλειά ως φωτογράφος σε μια σχολή μόντελινγκ, παρόλο που δεν είχε εμπειρία στη μόδα.

Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που γνώρισε και μαθήτευσε για τον Ελβετό φωτογράφο Hans Feurer που εργαζόταν για τη Vogue. Αυτή η μαθητεία τον οδήγησε σε επαφές με μεγάλες εκδόσεις και με την Grace Coddington, η οποία εργαζόταν για τη βρετανική Vogue εκείνη την εποχή και στην οποία πίστωνε το γεγονός ότι τον βοήθησε να ξεκινήσει την καριέρα του.

Καθιερώθηκε στις δεκαετίες ’70 και ’80, οπότε και εργάστηκε όχι μόνο για μια πληθώρα διάσημων περιοδικών μόδας αλλά και για κορυφαίες διεθνείς διαφημιστικές καμπάνιες για brands όπως Lacoste, Calvin Klein, Ralph Lauren, Yves Saint Laurent, Chanel, Tag Heuer, Celine, Louis Vuitton, Dior, L’Oréal, Revlon, Lancôme κλπ.

Το 1975, ο Demarchelier ακολούθησε μια φίλη του στη Νέα Υόρκη, αφήνοντας πίσω του το Παρίσι. Εδώ ανακάλυψε τον κόσμο της μόδας δουλεύοντας ως ελεύθερος επαγγελματίας με φωτογράφους όπως ο Henri Cartier-Bresson, ο Terry King και ο Jacque Guilbert. Ήταν τότε και εκεί, που θα αποκτούσε διεθνή-πλέον- φήμη για τη δουλειά του.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, περιοδικά μόδας σε όλο τον κόσμο⏤συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών, γαλλικών και αμερικανικών εκδόσεων της Vogue⏤ είχαν χρησιμοποιήσει τη δουλειά του Γάλλου φωτογράφου στα εξώφυλλά τους.

Ο Demarchelier εργάστηκε επίσης ως φωτογράφος για ειδησεογραφικά και πολιτιστικά έντυπα όπως το Life, το Newsweek και το Rolling Stone.

Ωστόσο, το κύρος του Demarchelier έφτασε σε νέα -υψηλά- επίπεδα το 1989 όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα του ζήτησε να γίνει ο προσωπικός της φωτογράφος, καθιστώντας τον, τον πρώτο μη Βρετανό φωτογράφο που προσλήφθηκε από τη βασιλική οικογένεια.

PATRICK DEMARCHELIER PRINCESS DIANA LONDON 1990 1

Το 2005 ο Demarchelier υπέγραψε συμβόλαιο με την Pirelli για το ετήσιο ημερολόγιο τους στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Δύο χρόνια αργότερα, φωτογραφήσε και το ημερολόγιο του 2008, στη Σαγκάη. Ακολούθησαν δουλειές του για τη μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία, με καμπάνιες για ταινίες όπως Die Another Day, Blow Out κ.α. . Η δουλειά του χρησιμοποιήθηκε επίσης για τα εξώφυλλα των CD των Madonna, Céline Dion, Mariah Carey, Britney Spears, Elton John και Quincy Jones.

Το 2007, ο φωτογράφος τιμήθηκε με το Ordre des Arts et des Lettres από την τότε Γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού, Christine Albanel.

Το 2008, η δουλειά του παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Petit Palais στο Παρίσι, με τίτλο The Cult of Celebrity.

Στη συνέχεια, το 2011, ο Demarchelier δημοσίευσε το Dior Couture Patrick Demarchelier, μια συλλογή φωτογραφιών υψηλής μόδας από τον Οίκο Dior που εξιστορεί την πορεία του- από τα πρώτα του χρόνια μέχρι τη θητεία του John Galliano.

Η λαμπρή καριέρα του Patrick Demarchelier γνώρισε πτώση όταν, το 2018, η Boston Globe δημοσίευσε μια εκτενή αναφορά στην οποία μεταξύ άλλων φωτογράφων μόδας, όπως ο David Bellemere και ο Greg Kadel, κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση. Παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, οι κατηγορίες είχαν ως αποτέλεσμα η Vogue και άλλες εκδόσεις να δήλωσαν ότι δεν θα συνεργαστούν ξανά με τον φωτογράφο.

Ο Demarchelier θα γινόταν ένας από τους κορυφαίους φωτογράφους μόδας στον κόσμο. Διάσημος για τα έργα του στη σύγχρονη φωτογραφία μόδας, για τον ρεαλισμό και τον αυθορμητισμό που έφερε στη δουλειά του, εξισορροπώντας τη φυσικότητα και την κομψότητα. Κατά τη διάρκεια των φωτογραφήσεων, ο Demarchelier περίμενε τη στιγμή που το εκάστοτε μοντέλο θα ξεχνούσε την παρουσία της κάμερας για να καταγράψει τις εκφράσεις του προσώπου που ήταν εντελώς φυσικές και ειλικρινείς. Αυτό το κατόρθωμα το πετύχαινε δουλεύοντας γρήγορα, προτού τα μοντέλα είχαν την ευκαιρία να σκεφτούν τις εκφράσεις τους. Αυτές οι προσπάθειες αποτύπωσης φυσικών συναισθημάτων στη στιγμή ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της δουλειάς του φωτογράφου.

Ο Patrick Demarchelier πέθανε στις 31 Μαρτίου σε ηλικία 78 ετών. Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Mia -πρώην μοντέλο, τους τρεις γιους τους Gustaf, Arthur και Victor, τρία εγγόνια και τον αγαπημένο του σκύλο, τον Puffy.

 

 

 

 

DIDÉE.GR