Quantcast
3 bar suit haute couture spring summer 1947 collection by christian dior associations willy maywald adagp 2020 1637434497

H ανυπέρβλητη αισθητική του Christian Dior & το “New Look” που έγραψε ιστορία

Ίσως δεν υπάρχει πιο διάσημο στυλ από το “New Look” του Christian Dior. Δημιουργήθηκε από τον Γάλλο σχεδιαστή για τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 1947 ενώ η εμφάνιση περιελάμβανε το εμβληματικό -μεσάτο- σακάκι “Bar” και μια ογκώδη φούστα που έπεφτε ακριβώς κάτω από τη γάμπα. Η σχεδιαστική καριέρα του “Σχεδιαστή των Ονείρων” ξεκίνησε το 1937 όταν εργάστηκε στον οίκο μόδας Piguet στο Παρίσι ως εκπαιδευόμενος του -ελβετικής καταγωγής- σχεδιαστή Robert Piguet.

dior identite1 972x1358 1642180772

Ωστόσο, το 1939 λόγω του πολέμου ο Dior αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον Piguet όταν κλήθηκε να υπηρετήσει στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις. Τον Μάιο του 1940, η ναζιστική Γερμανία εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γαλλίας. Σε λίγες εβδομάδες το Παρίσι έπεσε και η γαλλική κυβέρνηση υπέγραψε ανακωχή με τους Γερμανούς. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η Γαλλία επρόκειτο να χωριστεί σε διακριτές ζώνες κατοχής. Έτσι, το Παρίσι, και όλοι οι διάσημοι οίκοι μόδας του, έπεσαν κάτω από τον σκοτεινό και απειλητικό έλεγχο των ναζιστικών δυνάμεων.

0e33439533f73253a63876f544157204 1642182889

Το 1942, ο Dior εγκατέλειψε τον στρατό και στη συνέχεια εντάχθηκε στον οίκο μόδας του Lucien Lelong, ενός -τότε- διακεκριμένου Γάλλου couturier, όπου ήταν ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές. Ωστόσο, υπό την κυριαρχία των Ναζί, η παριζιάνικη βιομηχανία μόδας υπόκειτο σε αυστηρούς περιορισμούς. Συγκεκριμένα, η ναζιστική ιδεολογία αποστρεφόταν τα παριζιάνικα στυλ και τα λεπτεπίλεπτα γυναικεία σώματα.

Επιπλέον, εκείνη την εποχή, η μικρότερη αδερφή του Dior, Catherine, υπηρετούσε ενεργά ως μέλος της Γαλλικής Αντίστασης. Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 1944, συνελήφθη και βασανίστηκε από τις δυνάμεις της Γκεστάπο στο Παρίσι. Ο Dior προσπάθησε απεγνωσμένα να επιδιώξει την απελευθέρωσή της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, και στη συνέχεια απελάθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ στη βόρεια Γερμανία μέχρι την απελευθέρωσή της τον Μάιο του 1945.
Τον Αύγουστο του 1944, μετά από αρκετά βάναυσα, αβέβαια και σκοτεινά χρόνια, το Παρίσι ελευθερώθηκε από τις Συμμαχικές δυνάμεις και απαλλάχθηκε από τη ναζιστική τυραννία. Αμέσως μετά, η οικογένεια Dior επανενώθηκε. Ωστόσο, η βιομηχανία της μόδας δυσκολεύτηκε να επιστρέψει στην προπολεμική της κατάσταση καθώς οι πόροι ήταν δυσεύρετοι.

Το 1946, ο πλούσιος Γάλλος επιχειρηματίας Marcel Boussac πλησίασε τον Dior και του ζήτησε να σχεδιάσει για τον εδραιωμένο παριζιάνικο οίκο Philippe et Gaston, ο οποίος είχε ξεκινήσει το 1925. Αν και κολακευμένος, ο Dior αρνήθηκε, θέλοντας να δημιουργήσει τη δική του επωνυμία με το όνομά του.

Έτσι, με την υποστήριξη του Boussac, στις 8 Δεκεμβρίου 1946, ο Dior ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο του. Έναν χρόνο αργότερα, το 1947, λάνσαρε την πρώτη του συλλογή για την Άνοιξη/Καλοκαίρι που παρουσιάστηκε στα σαλόνια των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στην 30 Avenue Montaigne. Τα δύο ονόματα που δόθηκαν στη συλλογή ήταν Corelle και Nuit. Ωστόσο, γρήγορα έγινε γνωστό στη λαϊκή κουλτούρα ως New Look αφού η τότε αρχισυντάκτρια του Harper’s Bazaar, Carmel Snow, εντυπωσιασμένη από τις κομψές σιλουέτες, αναφώνησε: “It’s quite a revolution, dear Christian! Your dresses have such a New Look!”

f799055c6e6235968eed8486bf096398 1642182991

Σχεδόν αμέσως, το New Look απέκτησε εξαιρετική φήμη και έγινε το πιο επιθυμητό και γνωστό στυλ γυναικείας ένδυσης σε όλο τον κόσμο. Η “γεμάτη” φούστα, η σφιχτή σιλουέτα της μέσης ήταν κάτι καινοτόμο, καθώς βρισκόταν σε ευθεία αντίθεση με τα μονόχρωμα αυστηρά σύνολα που κυριαρχούσαν στην βιομηχανία μόδας ελλείψει υφασμάτων. Το στυλ είχε επίσης επιρροή σε αρκετούς άλλους σχεδιαστές μόδας και παρέμεινε δημοφιλές μέχρι τη δεκαετία του 1950.

Πέρα από αυτό, το New Look είχε επίσης μεγάλη πολιτιστική επίδραση. Αφού οι Ναζί κατέκτησαν το Παρίσι, αυτό έχασε την ιδιότητά του ως πρωτεύουσα του κόσμου της μόδας. Ωστόσο, με το New Look και την προσοχή που κέρδισε από το παγκόσμιο κοινό, η πόλη του Φωτός ανέκτησε τη θέση στην κορυφή της ιεραρχίας της βιομηχανίας της μόδας.
Το New Look του Dior δεν ήταν απλώς μια νέα τάση αλλά ένα στυλ ορόσημο που, το 1947, σήμανε το τέλος μιας από τις πιο σκοτεινές εποχές στην παγκόσμια ιστορία. Μετά τη μαύρη περίοδο του πολέμου, η μυθιστορηματική σιλουέτα του Dior, ήταν η αφορμή για να επιστρέψει στον κόσμο της μόδας η αίσθηση της αίγλης και της φαντασίας.

Πέρα από τη μόδα ωστόσο, το New Look αντανακλούσε επίσης ευρύτερα πολιτιστικά συναισθήματα στη μεταπολεμική εποχή. Συγκεκριμένα, δημιουργώντας μια εμφάνιση που ήταν τόσο αρκούντως χλιδάτη και προσεγμένη, ο Dior εξέφρασε την καθολική επιθυμία να γιορτάσει ξανά τη ζωή.

Σε μια αντιπαραβολή, σήμερα φαίνεται ο κόσμος να υιοθετεί για άλλη μια φορά το New Look ως κύρια πηγή έμπνευσης για το μεταπανδημικό στυλ, όπως έκαναν οι γυναίκες στη μεταπολεμική εποχή.

Επομένως, όπως ο Dior χρησιμοποίησε τη μόδα ως μέσο για να σηματοδοτήσει μια θριαμβευτική επιστροφή στην κανονικότητα για ολόκληρο τον κόσμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και εμείς αξιοποιούμε το εμβληματικό του New Look αγκαλιάζοντας την αχαλίνωτη λάμψη και φαντασία του.

dio0230 1642183397 00041 christian dior fall 21 1642183329

Έτσι, αν υπάρχει ένα πράγμα που μας δίδαξε ο Designer of Dreams με τα επαναστατικά του σχέδια πριν από σχεδόν 75 χρόνια, είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε τη ζωή και να προχωρήσουμε μπροστά, από τη μόδα.

Source | cRfashionBook

More Stories
Baptista Greece
Το Christmas High Tea του Baptista Greece και της Breitling σηματοδότησε και φέτος την αρχή της εορταστικής περιόδου
DIDÉE.GR