Σε έναν ήσυχο δρόμο που ονομάζεται Krukmakargatan στην περιοχή Södermalm της Στοκχόλμης βρίσκεται το Nitty Gritty, ένα κατάστημα που προσφέρει μια επιλεγμένη συλλογή ρούχων από καθιερωμένα brands αλλά και από μικρά νεοσύστατα.
Ιδρύθηκε το 1991, προηγουμένως βρισκόταν στην Παλιά Πόλη, ενώ μετακόμισε στον σημερινό χώρο το 2003, που βρίσκεται στη βάση ενός κτιρίου κατοικιών, δίπλα σε ένα ανθοπωλείο και ένα κατάστημα περιοδικών που ονομάζεται Papercut.
Από το 2008, το κατάστημα ανήκει στον Marcus Söderlind.
“Με τράβηξε το Nitty Gritty καθώς έχει κληρονομιά, είναι κάτι πολύ μοναδικό και ιδιαίτερο”, λέει. Ήθελε να καθιερώσει το μαγαζί ως προορισμό. Πλέον, υπάρχουν δύο καταστήματα το ένα δίπλα στο άλλο – ένα για ανδρικά και ένα για γυναικεία ενδύματα. “Ήθελα να το πάω στο επόμενο επίπεδο”, λέει.
Το κλειδί σε αυτό το όραμα είναι η Nina Wiik, womenswear buyer. Άρχισε να εργάζεται στο κατάστημα αμέσως μόλις τελείωσε το σχολείο ενώ ταυτόχρονα άρχισε να σχεδιάζει. “Όπως συμβαίνει στις μικρότερες εταιρείες, κάνεις λίγο από όλα. Έτσι όμως εξελίσσεσαι”. Μετά από μερικά χρόνια σπουδών ανθρωπολογίας, η Nina επέστρεψε στο Nitty Gritty πριν από μερικά χρόνια. Αυτό που της έφερε πίσω είναι η χάρα του να εργάζεται ως μέλος μιας δεμένης ομάδας. “Νιώθεις ότι η φωνή σου ακούγεται και μπορείς να εκπληρώσεις την αποστολή σου με έναν τρόπο”.
Η ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας είναι το κλειδί για το όραμα του καταστήματος. Αναπόσπαστο μέρος αυτού είναι το Art in Store, μια προσπάθεια που βλέπει τη σύγχρονη τέχνη να εμφανίζεται στο κατάστημα. “Ο τρόπος που θέλουμε να εκφραστούμε είναι να δουλεύουμε τόσο με τη μουσική όσο και με την τέχνη”, λέει ο Marcus. “Είχαμε πάντα πολλές εκθέσεις εδώ, τόσο από άγνωστους όσο και από καταξιωμένους καλλιτέχνες, αλλά τον τελευταίο χρόνο θέλαμε να εκφραστούμε ακόμη περισσότερο. Σκοπεύουμε να έχουμε τρεις ή τέσσερις εκθέσεις το χρόνο. Είναι σημαντικό κομμάτι για εμάς τώρα”.
Στα πλαίσια της Εβδομάδας Τέχνης της Στοκχόλμης, το κατάστημα φιλοξένησε μια εκδήλωση / έκθεση την οποία επιμελήθηκε η Saskia Neuman όπου παρουσιάζονταν νέα έργα των Σουηδών καλλιτεχνών: Ilja Karilampi και Haidar Mahdi.
Έχουν DJs στο μαγαζί σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. “Αυτό είναι κάτι που είναι σημαντικό για εμάς, να είμαστε ζωντανοί”. Το κατάστημα έχει ακόμη και τη δική του μπύρα, που ονομάζεται Store Hours, που δημιουργήθηκε από την τοπική ζυθοποιία Spike.
Η αίσθηση δημιουργικότητας είναι αστείρευτη στο Nitty Gritty. “Κάνουμε αναφορές στην κουλτούρα και την αρχιτεκτονική των νέων μέσω σχημάτων και υφασμάτων. Ό,τι κι αν διαλέξω πρέπει να είναι πιστό στο DNA και να συνδέεται με αυτό που είναι το Nitty Gritty. Ένα βασικό μέρος του καταστήματος είναι να είναι προοδευτικό.”
“Όλοι όσοι εργάζονται στο Nitty Gritty ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτό που κάνουμε. Μπορούμε να μιλήσουμε για brands που δεν πουλάμε καν, αλλά μας αρέσουν. Έτσι έχουμε πελάτες που έρχονται σε εμάς απλώς για να κάνουμε παρέα.” Η Nina αποδίδει την επιτυχία του μαγαζιού στον τρόπο που ενώνει μόδα, τέχνη και τον κόσμο. “Είμαι τόσο περήφανη για τον τρόπο που χτίζουμε την κοινότητα γύρω από εμάς. Είμαστε πραγματικά άνετοι και φαίνεται ότι αρέσει πολύ και στους ανθρώπους”.
Συνέντευξη | Alice Simkins
Φωτογραφίες | Niklas Marklund
Source | TOAST