Το νέο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών (ΟΜΑ) στην Ελλάδα πρόκειται να ανοίξει στον χώρο του Golden Hall, δίπλα στο ΟΑΚΑ, εκεί που το 2004 ήταν το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης -τιμώντας τον πολιτισμό και τον αθλητισμό σε μια μινιμαλιστική, αλλά πλούσια εμπειρία.
Έχοντας σαν σκοπό να διηγηθεί την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, παρελθόντος και παρόντος, το νέο Ολυμπιακό Μουσείο πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στη χώρα γέννησης της αγαπημένης αθλητικής εκδήλωσης.
Στην καρδιά της Αθήνας και σχεδιασμένο από τα γραφεία KLab και Mulo Creative Lab, αυτός ο σημαντικός πολιτιστικός χώρος συνδυάζει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό σε μια μνημειώδη, μινιμαλιστική και πλούσια σε πληροφορίες έκθεση.
Η σχεδιαστική ομάδα, έχοντας ήδη τον σκελετό του κτιρίου, επικεντρώθηκε στη μετατροπή του εσωτερικού του μουσείου σε μια συναρπαστική, ενημερωτική εμπειρία, γεμάτη ένταση για τον επισκέπτη. Με ύψος 9μ και περίπου 3500 τ.μ., υπήρχε αρκετός χώρος για να αξιοποιηθεί. Οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν χρωματικές πινελιές και έξυπνα γραφικά για να δημιουργήσουν μια σύνθεση που θα είναι καθαρή, φιλόξενη και ελκυστική.
Οι εκθέσεις είναι οργανωμένες σε δύο μέρη. Η μια αφηγείται την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, από το ξεκίνημά τους στην αρχαία Ελλάδα έως τη σημερινή τους διάσταση, της διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης κάθε τέσσερα χρόνια. Η δεύτερη ασχολείται με θέματα γύρω από τις αξίες των Αγώνων, το Ολυμπιακό κίνημα και το ρόλο των αθλητών και των αθλημάτων.
Οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές ανέπτυξαν την αρχιτεκτονική και τον εκθεσιακό σχεδιασμό παράλληλα, έτσι το σύνολο είναι απόλυτα συνεκτικό και αρμονικό. Τα αντικείμενα και τα χωρικά στοιχεία είναι συγχρονισμένα, αλληλοσυμπληρώνονται, χωρίς να μειώνεται το πλούσιο σε πληροφορίες περιεχόμενο. Ισχυρές γεωμετρίες τραβούν το βλέμμα ενώ η απουσία τους σε κάποια σημεία λειτουργεί κατευναστικά ώστε η αρχιτεκτονική να μην αποσπά την προσοχή.
Το φως είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στο χώρο. Εμφανίζεται παντού, όπως το φως του ήλιου στο ελληνικό τοπίο, αλλά οι πηγές φωτός είναι κρυμμένες και διακριτικές.
“Είχαμε άπειρες πηγές έμπνευσης για τη συνολική σύνθεση..”, λέει ο διευθυντής της KLab, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, “..είχαμε πολλά αντικείμενα να εργαστούμε, υποστηριζόμενα από άλλα μουσεία και πολιτιστικούς φορείς. Ο σχεδιασμός μας, σε κάποιο βαθμό, τονίζει την αίσθηση του αθλητικού ανταγωνισμού, μέσω των απεικονίσεων αθλητών σε κίνηση, η οποία με τη σειρά της είναι μια αφήγηση της ιδέας της εξέλιξης του αθλητισμού μέσα στο χρόνο.”
Source | Wallpaper