Για την Ιωάννα Κουρμπέλα «το ρούχο είναι το σπίτι του σώματος», ίσως γι’ αυτό οι δημιουργίες της να αποπνέουν τόση κομψότητα και να αλληλεπιδρούν τόσο αβίαστα με τη δυναμική εκείνου που θα επιλέξει να τις φορέσει. Η σχεδιάστρια με το ιδιαίτερο αισθητικό αποτύπωμα γνωρίζει πώς να σεβαστεί τη μοναδικότητα κάθε ατόμου, έτσι ώστε μέσα από τα κομμάτια της να αναδειχθεί η καλύτερη εκδοχή του.
To didee.gr και η Wella company, με όχημα το #Allin project και μερικούς από τους πιο δυναμικούς και δημιουργικούς ανθρώπους της Ελλάδας, αναδεικνύουν τη σημασία του να αγκαλιάζουμε τον πραγματικό μας εαυτό, αλλά και τον πραγματικό εαυτό του άλλου. #MakeChange, όλοι μαζί, σαν ένα έχουμε τη δύναμη να εξαλείψουμε τις διακρίσεις.
Να κάνουμε μαζί πράξεις με θετικό αποτύπωμα. Να κάνουμε το αρνητικό – θετικό, όπως η ατρόμητη αθλήτρια ξιφασκίας και μπάσκετ με αμαξίδιο Γεωργία Καλτσή, αλλά και η πρέσβειρα δυναμικότητας, ηθοποιός Κατερίνα Μισιχρόνη, που είναι οι κατάλληλες για να μεταφέρουν το μήνυμα ενός πιο ευτυχισμένου, πιο υγιούς και πιο βιώσιμου τρόπου ζωής, όπως κάνουν και τα προϊόντα weDo/Professional της Wella Company, με τα οποία έγινε το styling και των δυο. Έμπρακτα, χωρίς πολλά λόγια.
Η συνάντηση της Ιωάννας Κουρμπέλα με την Κατερίνα Μισιχρόνη και Γεωργία Καλτσή στο #Allin project, υπενθυμίζει τη σημασία του να «αγκαλιάζουμε» τον πραγματικό μας εαυτό, αλλά και τον πραγματικό εαυτό του άλλου.
#MakeChange, όλοι μαζί, σαν ένα έχουμε τη δύναμη να εξαλείψουμε τις διακρίσεις.
Πώς πιστεύεις πως θα μπορούσε ο χώρος της μόδας να γίνει ακόμα πιο inclusive;
Ιωάννα Κουρμπέλα: Θα χρειαστεί να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας οι σχεδιαστές στις πραγματικές ανάγκες όλων αυτών των κοινωνικών ομάδων που έχουν διαφορετική ηλικία μεταξύ τους, διαφορετικό μέγεθος, διαφορετική εθνικότητα, στιλ και αντίληψη για την ομορφιά.
Η επιλογή σου να ασχοληθείς με το χώρο της μόδας ήταν γιατί έψαχνες έναν τρόπο να εκφράζεσαι ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς; Τα κατάφερες;
Ι.Κ: Ήταν ένας τρόπος να εκφραστώ δημιουργικά. Η δημιουργία για μένα είναι ελευθερία και θεωρώ πως τα έχω καταφέρει να υπάρξω δημιουργική, άρα και ελεύθερη.
Πιστεύεις πως ο κόσμος είναι πιο εκπαιδευμένος σε θέματα ισότητας και αποδοχής;
Ι.Κ: Πιστεύω πως είναι μια διαδικασία η οποία εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Είναι θέμα κοινωνικής συνείδησης, το οποίο προκύπτει μέσα από την συνεχή ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Θα χρειαστεί όλοι να ενημερωνόμαστε, να είμαστε αφυπνισμένοι και να αντιμετωπίζουμε με ευαισθησία τέτοιου είδους θέματα.
Γεωργία Καλτσή: Πιστεύω πως πάντα θα υπάρχουν στερεότυπα γύρω από την ισότητα και την αποδοχή. Με το πέρας του χρόνου, ο κόσμος έχει εκπαιδευτεί θέλοντας ή μη και μέσω των social media. Και θα συνεχίσει να εκπαιδεύεται, γιατί πλέον η διαφορετικότητα και η ιδιαιτερότητα έχει αρχίσει και προβάλλεται περισσότερο. Όσα περισσότερα ερεθίσματα λαμβάνουμε, τόσο γρηγορότερα θα έχουμε αποτελέσματα.
Στην Ελλάδα διατηρούμε ακόμα στερεοτυπικές αντιλήψεις που μας κρατούν πίσω σε θέματα προσωπικής εξέλιξης ή έχουμε προχωρήσει και πλέον αντιλαμβανόμαστε τις εποχές όπως τους αρμόζει;
Ι.Κ: Θεωρώ πως έχουμε προχωρήσει αρκετά. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η αποδοχή της διαφορετικότητας δημιουργεί νέα πεδία κατανόησης ακόμα και του ίδιου μας του εαυτού. Στην πραγματικότητα η αποδοχή είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία και σε έναν πιο αρμονικό τρόπο ζωής, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να κατευθυνθούμε προς αυτό.
Κ.Μ: Πιστεύω πως σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα τον πιο κομβικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση και η παιδεία. Και όταν λέω εκπαίδευση δεν αναφέρομαι μόνο στην εκπαίδευση που λαμβάνουμε στα σχολεία, αν και εκεί οφείλω να πω ότι από την προσωπική μου εμπειρία διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε ό,τι αφορά την ουσία των πραγμάτων. Μιλώ κυρίως για την οικογενειακή και την κοινωνική εκπαίδευση. Δηλαδή, το κατά πόσο είμαστε εκπαιδευμένοι να συνυπάρχουμε πρώτα μέσα στην οικογένειά μας και έπειτα μέσα στο κοινωνικο σύνολο με αρμονία,σεβασμό και αμοιβαία αποδοχή. Αυτό για μένα είναι το στοίχημα.
Στην επαγγελματική σου πορεία, έχεις αντιμετωπίσει θέματα ισότητας;
Ι.Κ: Σαφώς έχω αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζω ακόμα και σήμερα. Μπορεί να είναι ήπιας μορφής αλλά συμβαίνει. Έχοντας ταξιδέψει σε πολλά μέρη του πλανήτη και έχοντας δει τον ρόλο της γυναίκας σε άλλες κουλτούρες, αντιλαμβάνομαι ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξελιχθεί αλλά υπάρχουν εμπόδια και στερεότυπα να καταρριφθούν.
Γ.Κ: Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει θέματα ισότητας στην επαγγελματική μου πορεία, όσον αφορά την αναπηρία μου τουλάχιστον. Έχει τύχει όμως να δεχτώ κάποιου είδους σεξιστικά σχόλια χωρίς να τα αφήνω να με επηρεάζουν, θέτοντας τα όρια μου.
Κ.Μ: Ναι μέσα στην επαγγελματική μου πορεία έχω αντιμετωπίσει θέματα ισότητας και θέματα σεβασμού κυρίως μέσω μιας προσπάθειας μείωσης ή αμφισβητησης, τόσο της προσωπικής όσο και της καλλιτεχνικής μου ταυτότητας.
Όσο αλλάζουν οι εποχές πιστεύεις πως αλλάζουμε και εμείς προς το καλύτερο; Σε κάποια χρόνια για παράδειγμα από τώρα, πιστεύεις πως δεν θα χρειάζεται να επικοινωνούμε την αξία της ισότητας των ανθρώπων;
Ι.Κ: Πραγματικά δε μπορώ να προβλέψω πόσος χρόνος χρειάζεται για μια τέτοιου είδους μετακίνηση της κοινωνικής συνείδησης. Είναι πολύ βαθιά ζητήματα όλα αυτά και αφορούν τα αρχέγονα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης. Επιλέγω να είμαι αισιόδοξη και να πιστεύω στην εκλέπτυνση των ανθρώπινων συναισθημάτων και συμπεριφορών με το πέρασμα των χρόνων.
Γ.Κ: Όσο αλλάζουν οι εποχές σίγουρα βελτιωνόμαστε, αλλά θα πρέπει πάντα να επικοινωνούμε την αξία της ισότητας, της διαφορετικότητας και της αποδοχής. Οι νέες γενιές έχοντας περισσότερα ερεθίσματα από μικρότερη ηλικία και με πολύ διαφορετικά πρότυπα, θα κάνουν τη διαφορά αισθητή. Έχουν γίνει βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν μεγαλύτερα κι αυτό συνεπάγεται την ακατάπαυστη ενημέρωση και εκπαίδευση του κόσμου.
Κ.Μ: Είμαι φύση και θέση αισιόδοξη και θέλω να πιστεύω ότι όσο προχωρούν τα χρόνια τόσο υπάρχει η δυνατότητα και η πιθανότητα για εμάς να βελτιωθούμε. Σαφώς και διαπιστώνω ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά θέματα ταμπού, πολλά αγκάθια σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της διαφορετικότητας και της αποδοχής του “άλλου”, αλλά έχω την αίσθηση ότι έστω και με αργούς ρυθμούς πηγαίνουμε προς τα μπροστά.
Πόσο σημαντικό ρόλο θεωρείς πως παίζει η κοινωνία σε θέματα αποδοχής και ισότητας; Ζούμε σε κράτη και λαούς έτοιμους να αγαπήσουν το διαφορετικό;
Ι.Κ: Η κοινωνία ιδανικά θα πρέπει να δημιουργεί πλαίσια ενημέρωσης και κατανόησης. Σημαντικότερο όλων είναι να αναλάβουμε ο καθένας ξεχωριστά την δική του ατομική ευθύνη ώστε αυτές οι αλλαγές, να συμβούν όσο το δυνατόν πιο ομαλά.
Γ.Κ: Το σημαντικότερο ρόλο παίζει η κοινωνία σε θέματα αποδοχής και ισότητας, τα στερεότυπα από την ίδια μας τη κοινωνία δημιουργήθηκαν άλλωστε. Ο βαθμός ετοιμότητας του καθενός μας στη διαβίωση σε μια τέτοια κοινωνία αναμφίβολα δεν είναι ο ίδιος. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια ειρηνική και δημοκρατική χώρα, γιατί έχουμε την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης χωρίς να παραβαίνουμε νόμους και κανόνες. Έχει ξεκινήσει η εποχή της αποδοχής του διαφορετικού, με πρωταγωνιστικό ρόλο να παίζει ο χώρος της μόδας.
Κ.Μ: Έχω την αίσθηση ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο σε ό,τι αφορά τα θέματα ισότητας και αποδοχής. Βέβαια οφείλω να πω πως νιώθω χαρούμενη γιατί βλέπω ότι διάφορα ζητήματα ως προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ανοίξει και πια συζητούνται πολύ πιο ανοιχτά. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι σαν κοινωνία έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, αλλά εδώ είμαστε για να πράξουμε ό,τι μας αναλογεί ως προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ποιος πιστεύεις πως είναι τελικά ο τρόπος να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις σε όλους τους τομείς;
Ι.Κ: Η αποδοχή και η κατανόηση.
Γ.Κ: Ο τρόπος αντιμετώπισης των διακρίσεων στους περισσότερους τομείς είναι η αποδοχή τους ίδιου μας του εαυτού. Η αποδοχή της διαφορετικότητας δεν είναι ένα απλό εγχείρημα το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί τόσο εύκολα στη κοινωνία. Οι εποχές δεν συστήνουν την επαφή των παιδιών με τη διαφορετικότητα, αλλά την ένταξη των παιδιών στη διαφορετικότητα, μια και η διαφορετικότητα αποτελεί πλέον ένα βίωμα και τα παιδιά είναι οι διάδοχοι μας. Ο στόχος είναι να αυξήσουμε τις γνώσεις ή απλά να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρωπους για τα ζητήματα της διαφορετικότητας.
Κ.Μ: Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα αλλά αν μπορώ να σκεφτώ κάτι σε πρώτο χρόνο προσπαθώντας να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, θα ήταν το να κατανοήσει ο καθένας μας ότι ο μικρόκοσμος μας δεν είναι ο κόσμος όλος. Και λέγοντας αυτό εννοώ ότι οι απόψεις μας φέρουν ένα καθαρά υποκειμενικό χαρακτήρα και αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι καθολικά αποδέκτες η να ορίζουν την πραγματικότητα καθολικά. Νομίζω ότι αν επιτρέψουμε πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μας το δικαίωμα του να είμαστε διαφορετικοί, ίσως μόνο τότε θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε και την διαφορετικότητα στον “άλλον” και να την καλωσορίσουμε και να την αποδεχτούμε ως κάτι εξελικτικό και όχι ως κάτι απειλητικό ως προς την ύπαρξη μας.
Πιστεύεις πως ο κόσμος δημιουργεί πρότυπα;
Ι.Κ: Ναι. Αντιλαμβάνομαι πως είναι ανθρώπινη ανάγκη, συνέβαινε πάντα και θα συνεχίσει να συμβαίνει.
Γ.Κ: Αν δεν δημιουργεί ο κόσμος και η κοινωνία πρότυπα, τότε ποιος; Το διαφορετικό υπάρχει γύρω μας σε πολλές μορφές εδώ και πολλά χρόνια κι όμως υπάρχουν αυτού του είδους πρότυπα. Η ορατή διαφορετικότητα αποτελεί ένα συνεχές εμπόδιο στην προσπάθεια του ατόμου να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο γιατί προσπαθεί να “ανταπεξέλθει” σ’ ένα πρότυπο που είναι αποδεκτό από το ευρύ κοινό.
Πόσο σημαντική είναι για σένα η αξία της αποδοχής;
Γ.Κ: Είναι πολύ σημαντική η αξία της αποδοχής όχι μόνο για μένα αλλά και για μία καλύτερη κοινωνία. Απορώ γιατί η αποδοχή πρέπει να διδάσκεται και όχι να είναι το αυτονόητο, αφού όλοι οι άνθρωπο είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας εκ φύσεως.
Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ξεχωριστή;
Γ.Κ: Όπως έχει δηλώσει και η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Coco Chanel “Για να είναι κανείς αναντικατάστατος, πρέπει να είναι πάντα διαφορετικός”. Αυτό που με κάνει να νιώθω ξεχωριστή είναι το αμαξίδιο μου, το σήμα κατατεθέν σε κάθε μου εμφάνιση.
Πως ορίζεις την ομορφιά;
Γ.Κ: Στις μέρες μας, πολλοί θεωρούν πως ένας είναι ο ορισμός της ομορφιάς, κάτι αψεγάδιαστο. Η ζωή, όμως μας έχει αποδείξει πως είμαστε όμορφοι όντας διαφορετικοί με το δικό μας μοναδικό τρόπο. Πιστεύω πως η ομορφιά ενός ατόμου προέρχεται περισσότερο από τον εσωτερικό του κόσμο, όπως πιστεύω πως η καλή ψυχολογία και αποδοχή του εαυτού μας, μας κάνει ομορφότερους.
Κ.Μ: Η ομορφιά για μένα βρίσκεται στην ψυχική γενναιοδωρία, στο μοίρασμα, στη διάθεση για προσφορά, στη διάθεση για βοήθεια, στην ευγένεια και στον αλληλοσεβασμό.
Η ένωση και η συμπερίληψη τι σημαίνουν για σένα;
Ι.Κ: Η ένωση και η συμπερίληψη στο χώρο της μόδας καθρεφτίζονται στον τρόπο με τον οποίο ο δημιουργός ανακαλύπτει την καλλιτεχνική έμπνευση μέσα στη διαφορετικότητα και γίνεται γι’ αυτόν έναυσμα για τον σχεδιασμό.
Γ.Κ: Τόσο η ένωση όσο και η συμπερίληψη περιλαμβάνουν την ενότητα, μια σημαντική αξία μέσα από την οποία έχω μάθει να πορεύομαι καθημερινά. Και η ενότητα καταλήγει σε ίσες ευκαιρίες, στα τα πάντα δηλαδή.
*Το hair styling της Γεωργίας Καλτσή και της Κατερίνας Μισιχρόνη έγινε με προϊόντα weDo/ Professional της Wella Company.
#allin
#makechange