Quantcast

Helmut Lang x Anthony Vaccarello: Η σειρά έργων τέχνης που ενώνει δύο ταλαντούχους δημιουργούς

Από την Κερασίνα Ζακζάγκη


Για τους οπαδούς της μόδας που μεγάλωναν στη δεκαετία του ’90, o Helmut Lang ήταν ο απόλυτος σχεδιαστής και αδιαμφισβήτητος πρωτοπόρος του μινιμαλισμού. Ο Αυστριακός σχεδιαστής με έδρα την Νέα Υόρκη, εξέλιξε καθοριστικά το στυλ της δεκαετίας, ξεχωρίζοντας για την ικανότητά του να αναμειγνύει και να χρησιμοποιεί διάφορα υλικά για τη δημιουργία πολυτελών κομματιών. Το 2005 εγκατέλειψε συνειδητά τον κόσμο της μόδας, ενώ 5 χρόνια αργότερα όταν μια φωτιά στο στούντιό του, στο Μανχάταν κατέστρεψε σχεδόν 9.000 κομμάτια αρχείων, ο σχεδιαστής εξέλιξε τη δημιουργική του πρακτική και άρχισε να δημιουργεί γλυπτά σε μορφή τομέμ, τα οποία αποτελούνταν από τεμαχισμένα στοιχεία της δικής του δουλειάς, καλυμμένα από διάφορα υλικά.

Μία τόσο πρωτοποριακή καλλιτεχνική προσέγγιση δε θα μπορούσε να μην προκαλέσει το ενδιαφέρον του ιδιαιτέρως ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Yves Saint Laurent, Anthony Vaccarello, οποίος θέλοντας να εκφράσει τον σεβασμό του, δηλώνει για τον Helmut Lang: “Τον θεωρώ στο ίδιο επίπεδο με κάποιον σαν την Coco Chanel, για τον τρόπο που έφερε την πραγματικότητα στη μόδα, κάτι που όλοι αντιγράφουν ακόμα. Ο Helmut Lang ήταν ο πρώτος που τάχθηκε κατά των προσποιητών διαφημιστικών μηνυμάτων, το όραμά του έφερε τους πάντες πίσω στην πραγματική και ουσιαστική ουσία της μόδας.”

Ο ειλικρινής θαυμασμός του Αnthony Vaccarello για τον Helmut Lang, τον ώθησε να τον επισκεφθεί στο σπίτι του στο Long Island πριν από δύο χρόνια,  προκειμένου να τον προσεγγίσει για ένα denim collaboration. Ο Lang απέρριψε αυτήν την ιδέα, θέλοντας η συνεργασία τους να επικεντρωθεί στο καινούριο καλλιτεχνικό του έργο του. Το απροσδόκητο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν να γεννηθεί μία άκρως πρωτοποριακή καλλιτεχνική συνεργασία. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του γαλλικού οίκου, ζήτησε από τον Helmut Lang, να δημιουργήσει μία σειρά από γλυπτά, κατασκευασμένα από αχρησιμοποίητα υφάσματα και υλικά, συμπεριλαμβανομένων πρωτότυπων ρούχων και ημιτελών κοσμημάτων, προηγούμενων συλλογών του Yves Saint Laurent, τα οποία θα αναμειχθούν με ρητίνη και αλουμίνιο. Το υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα όληκληρης της συλλογής που δημιουργήθηκε, είναι μία ωδή στην καλλιτεχνική κληρονομιά του οίκου Yves Saint Laurent, αλλά και μία άκρως μοντέρνα και σύγχρονη προσέγγιση της πραγματικής ουσίας της μόδας.

Ο επίσημος τίτλος της συνεργασίας είναι:Helmut Lang x Anthony Vaccarello for Saint Laurent Rive Droite και αποκαλύφθηκε σε μία συνέντευξη στο Business Of Fashion. Μιλώντας στο BoF, ο Helmut Lang ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ο Anthony ήταν το πρώτο άτομο στη μόδα που συμμετείχε σε μια συνεργασία που επικεντρώνεται στο έργο μου. Έχοντας συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μου στη μόδα, ήταν ενδιαφέρον να είμαι στην αντίστροφη θέση”. Αμφισβητώντας τον ίδιο τον ορισμό της πολυτέλειας και το νόημα της λειτουργίας των ρούχων, ο Helmut Lang συνεργάστηκε στενά με καλλιτέχνες όπως οι Louise Bourgeois και Jenny Holzer, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση μέσω της δουλειάς του σε σύγχρονα ζητήματα όπως η βιωσιμότητα, η επαναχρησιμοποίηση, η ανθεκτικότητα και η ισχύς της συνεχώς μεταβαλλόμενης φύσης των συλλογών μόδας.

Πρόκειται για μία σειρά έργων τέχνης, η οποία φέρνει κοντά δύο ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά τη μόδα και τη δημιουργία. Τα γλυπτά “Helmut Lang x Anthony Vaccarello for Saint Laurent Rive Droite” θα παρουσιαστούν στο Rive Droite στο Παρίσι πριν ταξιδέψουν στο Λος Άντζελες. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα είδη θα είναι διαθέσιμα προς πώληση.

More Stories
MOSCHINO FW24 Master MO 8 Logo scaled (1)
MOSCHINO FALL-WINTER 2024 COLLEZIONE 0 by ADRIAN APPIOLAZA
DIDÉE.GR