Από την Κατερίνα Γιογάκη Birch
Βρίσκεται μόλις 30 λεπτά μακριά από το κέντρο του Λονδίνου, σε ένα αρχοντικό ηλικίας 250 ετών περίπου. Όλο το συγκρότημα είναι μέσα στη φύση και καταλαμβάνει έκταση πάνω από 200 στρέμματα.
Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο, 140 υπνοδωματίων με φάρμα (όπου οργανώνονται διαδραστικές ξεναγήσεις), έναν φούρνο (στον οποίο προσφέρονται μαθήματα τοπικής αρτοποιίας), δύο εστιατόρια, τρία μπαρ, 20 χώρους εκδηλώσεων, γυμναστήρια και πισίνα, εργαστήριο κεραμικής, χώρους τέχνης, μουσικής και προβολών.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Red Deer ανέλαβε την ανακαίνιση και αν και επρόκειτο για το μεγαλύτερο τους έργο μέχρι στιγμής, το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει. Ο λόγος είναι ότι διατηρήθηκαν (όπου αυτό ήταν δυνατό) τα περισσότερα από τα αρχικά χαρακτηριστικά του μεγαλοπρεπούς αρχοντικού όπως τα ξύλινα δάπεδα, το κόκκινο τούβλο και οι γύψινες λεπτομέρειες.
Τα δωμάτια βάφτηκαν αλλά αρκετές από τις ατέλειες έμειναν (επιμελώς) εκτεθειμένες. Επαναχρησιμοποιήθηκαν ή/και επισκευάστηκαν υπάρχοντα υλικά ενώ απομακρύνθηκαν περιττά έπιπλα για να δημιουργηθούν πιο προσεγμένοι χώροι.
Υπήρξαν συνεργασίες και με άλλους επαγγελματίες, όπως η κεραμικός Emma Louise Payne, ο σχεδιαστής βιώσιμων υλικών Charlotte Kidger και ο ξυλουργός Jan Hendzel, για το σχεδιασμό ειδικών κομματιών που να στηρίζουν το ήθος του έργου, ενώ προστέθηκαν vintage κομμάτια ταιριαστά με τη φιλοσοφία του ξενοδοχείου. Στους κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι θερμαίνονται με τζάκια, έχουν τοποθετηθεί καναπέδες ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να απολαύσουν τη θέα. Στα υπνοδωμάτια, υπάρχουν τα ελάχιστα δυνατά πράγματα για να αποφεύγεται η ακαταστασία, ενώ δεν υπάρχει τηλεόραση ώστε να ενθαρρυνθούν οι επισκέπτες να χαλαρώσουν και να απολαύσουν μια γεύση slow-living.
Όραμα των αρχιτεκτόνων του γραφείου Red Deer αλλά και των ιδιοκτητών (Birch Chris King και Chris Penn) ήταν, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η αξιοποίηση των αισθητικών στοιχείων του αρχοντικού με ελάχιστες παρεμβάσεις. Έμπνευση αποτέλεσε η επινοητικότητα του παρελθόντος, που είχε σαν βάση την αυτάρκεια, όπου οι άνθρωποι εκμεταλλεύονταν τη γη ολιστικά. Κάτι τέτοιο ήταν επιθυμητό και για το digital detox ξενοδοχείο.
Φωτογραφίες: Adam Firman
Source Thespaces